Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Skolas.lv - izglītības IT risinājums skolotājiem un skolēniem

Nav noslēpums, ka lielu daļu skolotāja darba laika aizņem tieši mācību materiālu sagatavošana un pavairošana, kā arī skolēnu darba uzdevumu pārbaude un rezultātu ievadīšana dažādos reģistros un žurnālos. Latvijas izglītības sistēma jau sen raud pēc automatizētiem risinājumiem, kas šo darbu atvieglotu, lai skolotājs var veikt to, ko tas veic vislabāk – veltīt uzmanību skolēniem.

Zīmīgi, ka gan paši skolotāji, gan skolēni dažādiem elektroniskā vidē esošiem risinājumiem ir gatavi. Nereti dzirdam sakām, ka skolnieki prot labāk apieties ar datoru, nekā ar spalvaskātu un ja skolēns prot veikt dažādas darbības Draugu portālā, piemēram, "novākt ražu", vai pastāvīgi atrast draugus, tad dažādu mācību testu aizpildīšana elektroniski tam nesagādās grūtības. Tomēr datori nav pieejami visās klasēs, skolās un skolēnu mājokļos, tādēļ sistēmai ir jābūt spējīgai sagatavotos mācību līdzekļus arī izdrukāt, lai tos var aizpildīt, piemēram, klasē kā testu vai arī neklātienē – mājās.

Tieši tādēļ, kaut arī novēloti, bet beidzot Latvijā ienāk vienots un ar citiem risinājumiem integrēts elektroniski veidojamu mācību līdzekļu izveides instruments un jau gatavu mācību līdzekļu katalogs, kurā skolotāji materiālus veido, atrod jau gatavus, izsniedz skolēniem un pat automatizē skolēnu darbu izpildes vērtējumu nokļūšanu žurnālos.

Risinājuma izstrādātājs ir uzņēmums ar 15 gadu vēsturi, ar dažādiem risinājumiem izglītībā jau no 2006. gada. Andris Ķikāns, AS Datorzinību centrs vadītājs stāsta: "Datorzinību Centrs visai regulāri veic izstrādes izglītības satura jomā un veido dažādus pilotprojektus. Arī jaunais projekts tiek realizēts no ERAF līdzekļiem. Projekts "skolas.lv" tiek veidots kā skolu vienotā vide, skolu vienoto materiālu datu bāze. Šis projekts tika iezīmēts jau 2008. gadā, tomēr uzsākts tikai 2011. gadā, kad tika veiktas visas iepirkumu procedūras. Jaunajam projektam būs daudz ieguvumu - skolēni un skolotāji ir kopējos reģistros, sistēma ir domāta, kā "frontend" risinājums, ar kuru strādā visi skolotāji un vecāki. Esam izstrādes plāna otrajā pusē un jau maijā nododam pirmās izstrādes."

Jautāts par risinājuma nepieciešamības pamatojumu, Ķikāns iezīmē arī vēsturisko ceļu: "Pēdējo 3 gadu laikā situācija ir ievērojami mainījusies. Ja pirms 3 gadiem nebija nekā, tad komersanti ir attīstījuši kaut dažādus savus risinājumus, piemēram "mykoob", "e-klase" un citus. Tie faktiski ir žurnāli. Savukārt mūsu veidotais "skolas.lv" projekts nepretendē uz žurnāla lomu, bet iesaistīs arī žurnālus vienotā informācijas apritē. Ir nepieciešama kopīga vieta, kur skolotāji var aprakstīt visus uzdevumus, nodrošināt gan e-mācību procesu, gan izdrukāt materiālus.

Kopumā mums ir kādi 20 e-pakalpojumi. Ir būtiski, ka paskatoties uz pašreizējo "skolas.lv" risinājuma funkcionalitāti, redzam, ka funkcijas netiek dublētas. Mūsu projekts ir vērsts tieši uz skolotājiem. Ja runā par e-mācību procesa pusi, tad skolotājiem ir būtiski ērti un ātri atrast daudz dažādus materiālus, ar kuriem doties uz stundu. Visā Latvijā ir n-tie materiāli, kas ir sagatavoti, bet - ir daļa ar kuriem skolotāji grib dalīties, ir un ir daļa ar ko negrib. Līdz šim nav bijusi pieejama vienota vietne, kur to varētu veikt."

Veicot nelielu izpēti par šobrīd pieejamajiem risinājumiem, novēroju, ka iepriekšējos risinājumos netika izveidota integrēta saskarne ar valsts reģistriem, kas visticamāk tam arī nebija gatavi, sekojoši to nevarēja veikt. Uzvarēs tas risinājums, jeb vienkāršāk sakot – tiks lietots tas risinājums, kas izstrādāts cieši strādājot ar skolotājiem un identificējot tieši skolotājiem nepieciešamās vajadzības.

Tomēr šodien tehnoloģijas ir apsteigušas saturu. Piemēram, skolās ir pieejamas interaktīvās tāfeles, skolēniem ir dažādi viedtālruņi un planšetdatori. Kā nodrošināt šo materiālu pieejamību un pārmantojamību dažādās ierīcēs?

Andris Ķikāns informē, ka arī par šo ir domāts: "Mūsu mērķis ir veidot šos projektus universāli, dažādām vidēm un iekārtām. Ir pieejami ļoti labi mācību līdzekļi, ar kuriem ir vērts dalīties. Skolas.lv" nekad nav bijis portāls. Tā ir interaktīva vide dažādu procesu nodrošināšanai. Mums nav nepieciešams vēl viens portāls, kurā publicēt ziņas, kas tiek publicētas jau 4 citās vietnēs. Šeit ir daudz satura, kas nav pieejams no ārpuses. Tam piekļūt var skolotāji vai mācību daļa. Veidot uzdevumus un sagatavot skolēniem gan izdrukājot, gan arī elektroniski. Ja skolotājs vēlēsies, tas varēs uzdot darbu skolēniem elektroniski un saņemtā atzīme "ies uz žurnālu". Skolotājiem tas ir rīks, kurā sagatavot normālus klasiskus kontroldarbus. Šajā risinājumā katrs skolotājs var veidot gan elektroniskus, gan izdrukājamus mācību materiālus, atrast vienkopus no dažādiem avotiem nākušus mācību resursus, gan elektronisku, gan bibliogrāfisku informāciju par bibliotēkās esošiem mācību līdzekļiem un saitēm uz resursiem internetā."

Skolotājiem noteikti patiks iespēja veidot kontroldarbus ar variantiem. Katrai klasei savu. Ir iespēja jaukt jautājumu secību, uzlikt laika ierobežojumus darbu izpildei skolēniem. Skolotājam būs vienkopus pieejamas iespējas savai profesionālai pilnveidei, piemēram, pieteikties uz e-kursiem, saņemt sertifikātus, pieteikties klātienes apmācībām.

Vēl viena iespēja, kas jāpiemin, ir iespēja automatizēti veidot stundu sarakstus, balstoties uz dažādiem parametriem, kas, iespējams, nav interesanti ierindas skolotājam, taču mācību pārziņiem patērē ļoti daudz laika. Un šos sarakstus esošajos rīkos vada ar roku, bet tagad varēs eksportēt uz žurnālu.

Datorzinību centra vadītājs atzīmē, ka augsti vērtē sadarbību ar DEAC kas veido e-klase. Savukārt jautāts par sistēmas turpmāko attīstību, Ķikāns informē, ka tālāk skolotājs varēs uzzināt to, kas par viņu glabājas izglītības sistēmā, tarifikācijas datus, slodzes, algas un citu informāciju.

Ķikāns stāsta: "Esam domājuši par sistēmas attīstību un dažādiem pakalpojumiem arī vecākiem. Tās ir gan bērnu ekskursijas, gan dažādas klases aktivitātes. Tā ir iespēja attīstīt nelielus pakalpojumus, bet galvenais, ka tie var tikt pielietoti vienuviet. Tā lielā pievienotā vērtība radīsies, kad būs arvien vairāk materiāli. Skolotāji varēs izmantot citu sagatavotos materiālus un paraugplānus. Arī bērnu medicīniskās kartes, ko mēs varam attīstīt kopā ar Veselības ministriju. Mēs to redzam kā reālu darba rīku skolotājam un galvenais - šie rīki skolotājam ir bez maksas. Turklāt mēs nekonkurēsim ar privātā sektora izstrādātajiem rīkiem. Es redzu vietu, kur var rādīt arī dažādu skolu salīdzinošos reitingus un citu informāciju, kas ir interesanta arī vecākiem."

Jaunais skolas.lv risinājums būs pieejams pedagogiem jau septembrī, ar iespēju aktīvākajiem piedalīties sistēmas testēšanā jau pirms septembra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko