Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Starta laikā nogāžas nesējraķete ar navigācijas pavadoņiem (video)

Viena lieta – katastrofas Holivudas grāvējos, bet pavisam cita – reālajā dzīvē. Šorīt 5:38 pēc Latvijas laika starta laikā zaudējusi vadību un apm. 1 km no starta vietas Baikonūras kosmodromā nogāzusies Krievijas nesējraķete Proton-M.

Tā nav laba ziņa navigācijas ierīču un jaunāko viedtelefonu un planšetdatoru īpašniekiem – labākie un jaunākie viedtālruņi un planšetes ģeogrāfiskās atrašanās vietas noteikšanai spēj izmantot ne vien Amerikāņu radīto un uzturēto GPS sistēmu, bet arī tās Krievijas analogu GLONASS (Eiropas EGNOS/Galileo šobrīd vēl nav tehniski gatavas plašpatēriņa civilai izmantošanai, par ķīniešu Compass un Indijas Reģionālo Navigācijas Sistēmu, šķiet, sakāms tas pats).

Zināms, ka jebkuras šādas sistēmas izveide un uzturēšana izmaksā daudzus miljardus, un to pieejamība mums – nemilitārajiem patērētājiem ir pilnībā atkarīga no att. iestāžu (ASV Aizsardzības Departaments u.c.) vēlības.

Ja atceramies, tad līdz 2000. gada 2. maijamGPS nebija lietojama civilajiem mērķiem – sistēmā bija ieviesta dinamiski mainīga pozīcijas kļūdaSelective Availability(SA)(līdz par 200m), kas padarīja tās civilo izmantošanu atonavigācijas un tūrisma nolūkā neiespējamu (saprotams, ka militāristu ierīcēm bija "atslēdziņa", ar kuru SA atslēgt). Starp citu, sistēmu uzturētājiem un pārvaldītājiem (kā viegli saprast, tie ir dažādi att. valstu militārie dienesti) joprojām ir tiesības šo SA vai tai līdzīgu sistēmu atkal aktivizēt noteiktos reģionos vai visā sistēmā kopumā.

Skaidra lieta, ka SA dēļ mums šobrīd tik pašsaprotami pieejamais atrašanās vietas noteikšanas serviss un to izmantot spējīgās plašpatēriņa ierīces līdz 2000. gadam bija eksotika, kuru izmantoja šaurs entuziastu loks. Pēc SA atcelšanas kā sēnes pēc lietus radās tūrisma un auto navigācijas ierīces, kuru cenas arvien pazeminājās. Šodien, ja apskatāmies, tad GPS atrodam arī viedtālruņos, foto un video kamerās.

Protams, ka negribas domāt par situācijām, kurās kāds atslēdz pozicionēšanās pakalpojumus, bet ikdienas situācijām pietiek ņemt vērā, ka jaunākās paaudzes ierīces – tūrisma GPS (lietoju "gps" plašākā nozīmē), viedtelefoni, planšetes – atrašanās vietas noteikšanai spēj izmantot ne vien amerikāņu GPS, bet arī krievu GLONASS. Jo vairāk "putniņu" (navigācijas pavadoņu) ierīce "redz", jo precīzāk un ātrāk tā spēj noteikt atrašanās vietu, un tas jo īpaši svarīgi sarežģītos apstākļos, kad signāli atstarojas un pārklājas apkārtnes dabisko un cilvēka radīto šķēršļu dēļ (mājas, kalni).

Un tieši tāpēc fakts, ka nogāžas raķete ar trīs navigācijas pavadoņiem kravas telpā, nav nekas labs mums – tehnikas mīļotājiem un lietotājiem. Galu galā – tik niecīgs ir to kosmosā nogādāto kravu īpatsvars, kuras paredzētas arī mums – civilajiem ļaudīm, ka interneta komentētāju ļaunais prieks par Proton-M avāriju ir nevietā.

Lūdzu, avārijas video no TV ziņu pārraides tiešā ētera:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko