Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Twitter ieviesīs vēstījumu cenzūru

No 26.janvāra īso vēstījumu sociālais tīkls Twitter sācis bloķēt nepiemērotu saturu (tā sauktos "tvītus") saskaņā ar atsevišķu valstu likumdošanu un paradumiem, paziņots  Twitter oficiālajā blogā  Twitter Blog.

Līdz šim Twitter ir bijis spiests izņemt un padarīt visiem lietotājiem neredzamu saturu, kas aizliegts tikai dažās valstīs - piemēram, nacisma slavēšanu, kas aizliegta Vācijā un Francijā.

Turpmāk šāds saturs tiks bloķēts tikai attiecīgajās valstīs, par to informējot vēstījuma autoru un  Twitter auditoriju. Tas nozīmē, ka aizliegtu saturu, piemēram, jūsmošanu par Vācijas diktatoru Ādolfu Hitleru, varēs bloķēt Vācijā un Francijā, bet to redzēs Twitter lietotāji citās valstīs.

Kā ziņo informācijas tehnoloģiju (IT) portāls News.com, sakarā ar  Twitter paziņojumu izskanējušas pirmās bažas, ka tagad autoritāras valstis, uzzinājušas par iespējām piemērot savus cenzūras standartus  Twitterierakstiem, šādu iespēju izmantos.

Twitter jurists Aleksis Mekgilvrejs atbildējis, ka Twitter centīsies "tvītu" bloķēšanas procesu padarīt iespējami caurskatāmu. Uzsākta arī sadarbība ar interneta izteiksmes brīvības organizāciju www.chillingeffects.org, kas apvieno interneta lietotāju interešu aizstāvju organizāciju Electronic Freedom Foundation un vairākas ASV universitātes un to juridiskās fakultātes - citu starpā Hārvardu, Stenfordu un Berkleju. Twitter blogā teikts, ka pagaidām jaunās vēstījumu bloķēšanas iespējas vēl nav izmantotas.

Savukārt News.com norāda, ka pazīstamas IT kompānijas jau ir piemērojušas dažādu valstu likumos paredzētos ierobežojumus darbībai internetā. Google 2006.gadā piemēroja savu meklēšanas rīku Ķīnas prasībām bloķēt dažas politiskas tēmas, bet portāls Yahoo! no 2001.gada bloķēja ar nacismu un rasistisko organizāciju saistītu piemiņas priekšmetu tirdzniecību Vācijas un Francijas lietotājiem.

Pērn septembrī Twitter oficiāli paziņoja, ka sociālajam tīklam ir aptuveni 100 miljoni aktīvu lietotāju.
Pēc interneta projektu izstrādes kompānijas Soon līdzīpašnieka Ernesta Štāla rīcībā esošās informācijas, "Twitter" lietotāju skaits, kas saistīti ar Latviju, ir aptuveni 50 000, taču aktīvi esot tikai aptuveni 15 000. Šis skaitlis gan katru dienu pieaug.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko