Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Būvizstrādājumu testēšanas centra projekta īstenotāji riskē zaudēt ES līdzfinansējumu 1,999 miljonu eiro apjomā

Pirmā Būvizstrādājumu inovāciju un testēšanas centra (BITC) Baltijā novēlotas būvniecības dēļ centra attīstītāji riskē zaudēt projekta Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma daļu - 1,999 miljonus eiro (1,405 miljonus latu), aģentūrai BNS pavēstīja Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) pārstāve Sanda Bergmane-Behmane.

Viņa norādīja, ka centra attīstītājiem biedrībai "Zinātnes, inovāciju un testēšanas centrs" (ZITC) bija jāuzbūvē inovāciju centrs Jelgavā jau pagājušā gada 30.novembrī, taču tas tika uzbūvēts tikai šogad maija beigās, līdz ar to ir uzskatāms, ka ZITC nav ievērojuši projekta ieviešanas līguma noteikumus.

Tādēļ pastāv iespēja, ka līdzfinansējumu no ES "Phare" fonda projekta attīstītājiem nepiešķirs. "Eiropas Komisija pieļauj tikai tādu darbu apmaksu, kas atbilstoši veikti līgumā noteiktajos termiņos, t.i., līdz pērnā gada 30.novembrim," skaidroja Bergmane-Behmane.

Viņa arī uzsvēra, ka ZITC pagājušā gada novembrī CFLA iesniedza pārskatus un rēķinus, ka projekta īstenošanā ir paveikti 93,7% darbu, taču, veicot pārbaudi, CFLA konstatēja, ka novembra beigās paveikti bija 44,3% darbu.

Pēc CFLA sniegtās informācijas, arī šogad oktobrī vēl joprojām nedarbojas daudzas BITC testēšanas iekārtas, līdz ar to vēl joprojām BITC nevar uzskatīt par pilnībā pabeigtu.

Bergmane-Behmane atzina, ka, iespējams, jau piešķirtos līdzekļus - 1,576 miljonus eiro (1,108 miljonus latu) no "Phare" finansējuma un 518,3 tūkstošus eiro (364,3 tūkstošus latu) no valsts piešķirtā finansējuma - ZITC būs jāatdod abām institūcijām.

Jau ziņots, ka šogad maijā BITC Jelgavā tika izveidots, lai ar speciālām iekārtām un mikroskopiem varēs testēt dažādus būvmateriālus - cementu, betonu, metālu, mūrelementus, sausos maisījumus, kā arī noteikt materiālu precīzu ķīmisko sastāvu.

BITC centra būvniecībā kopumā ieguldīti 2,965 miljoni eiro (2,083 miljoni latu).

BITC ir izveidots, sadarbojoties Jelgavas domei, Latvijas Lauksaimniecības universitātei, Rīgas Tehniskajai universitātei, kā arī trim nozaru asociācijām - Tehnoloģiju attīstības forumam, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmumu asociācijai un Būvmateriālu ražotāju un tehnisko ekspertu asociācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses