Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Eksperti: Grieķijā notiekošais Latviju tieši neskars, ES gan sagaidāmas pārmaiņas

Tiešā ietekme notikumiem Grieķijā uz Latviju nebūs, ir pārliecināta Rīgas Stradiņa universitātes Reģionālās ekonomikas un biznesa katedras vadītāja Inna Dovladbekova. Viņa to pamato ar zemo tirdzniecības bilanci starp Latviju un Grieķiju, kā arī to, ka Grieķija nav kapitāla piegādātājs Latvijai.

Netiešā ietekme gan esot paredzama, jo gadījumā, ja Grieķija atteiksies atmaksāt, tas varētu izraisīt otro ekonomikas krīzi un attiecīgi ekonomikas recesiju visā pasaulē, kas, tādā gadījumā ietekmētu arī Latviju. Tam piekrīt arī ekonomikas doktors Dainis Zelmenis. "Eiropā būs nepatikšanas – Francijas un Vācijas bankas ir ieguldījušas Grieķijas vērtspapīros, un ja Grieķija referendumā nobalsos "pret", tas izraisīs defoltu, kas neērtā situācijā iegrūdīs minētās bankas." Viņaprāt, referendumā šis scenārijs varētu arī piepildīties, jo Grieķijai pie šī parādu apjoma būtu jāveic konsolidācija pat vairākus gadu desmitus.

"Sagaidāms, ka eirozonā būs izmaiņas – īpaši regulējumi ietekmēs finanšu sektoru, kas ietekmēs arī Latviju," uzskata I. Dovladbekova. Viņasprāt Eiropas Savienību sagaida būtiskas reformas, kas vistiešāk attieksies uz dalībvalstu kompetenču sadalīšanu un rīku ieviešanu eirozonas regulēšanai.

"Gadījumā ja eirozona bruks, Latvijas stingri uzņemtais kurss uz iestāšanos tajā varētu mums pat likt veikt iemaksas eirozonas glābšanā. Līdz ar to, varbūt viedoklis, ka labāk nepieciešams nogaidīt, kā nolēmušas Čehija un Bulgārija, nemaz nav tas sliktākais," norāda D. Zelmenis.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce arī norāda, ka notikumi Grieķijā Latviju ietekmēs maz, bet eirozonas krīzes gadījumā gan negatīvās sekas varētu izjust spēcīgāk, jo eksports uz eirozonas valstīm sastāda divas trešdaļas no kopējā eksporta apjoma, bet eksports veido gandrīz 60 procentus no visas Latvijas ekonomikas. "Eiropas Padomes nesen parādītā izlēmība, lemjot par atbalstu perifērajām valstīm gan parāda, ka varam rēķināties, ka eirozonu neskars ārkārtīgi lielas pārmaiņas, bet pārmaiņas jutīsim," mierina J. Pūce.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses