Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Eksperti: Kopējais ārvalstu investīciju apjoms tuvākā nākotnē varētu stabilizēties

Kopējais ārvalstu investīciju apjoms tuvākā nākotnē varētu stabilizēties un turpmāk vairāk novirzīties uz rūpniecības, pakalpojumu vai tranzīta nozarēm, jaunākajā makroekonomikas apskatā prognozē "SEB Latvijas Unibankas" eksperti.

Lai gan Latvija turpina piesaistīt ārvalstu tiešās investīcijas visai straujā tempā, to pieaugums vairs nav tik straujš kā gada pirmajā pusē.

Šī gada astoņos mēnešos Latvija ārvalstu tiešajās investīcijās ir saņēmusi 729,2 miljonus latu, kas ir par 20% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada. Bet augustā tiešās investīcijas ieplūda par 52% mazāk nekā pagājušā gada augustā.

Līdz šim liela daļa investīcijas ieplūda nekustamā īpašuma tirgū, tādēļ cenu pieauguma apstāšanās un iespējamā tirgus korekcija mazina investīciju ieplūdi šajā sektorā. Situācija gan šajā tirgus segmentā pagaidām ir stabila un cenu samazinājums ir visai likumsakarīgs pēc ļoti strauja pieauguma vairāku gadu gaitā, norāda eksperti.

Savukārt problēmas ar hipotekāro kredītu atmaksu un nekustamā īpašuma burbuļi citās valstīs nepiedāvā plašas investīciju alternatīvas un liek investoriem nogaidīt un masveidā nepārdot nekustamo īpašumu. Šis tirgus segments milzīgās peļņas iespējas ir izsmēlis, tāpēc nākotnē investīcijas tajā kļūs pārdomātākas, projekti kļūs kvalitatīvāki un saasināsies konkurence.

Tirdzniecības aktivitātes palēnināšanās veicinās īres tirgus attīstību, taču īres cenu samazināšanās nav sagaidāma, teikts apskatā.

Taču paralēli ir jāveic pasākumi, kas veicina investīciju ieplūšanu šajos sektoros. Šie nepieciešamie pasākumi būs redzami ekonomikas stabilizācijas plāna ieviešanā jau tuvākajos mēnešos.

Reinvestētā peļņa astoņos mēnešos bija 172,9 miljoni latu, kas ir par 34% mazāk nekā pirms gada. Tas ir papildu arguments nepieciešamībai atcelt nodokli reinvestētajai peļņai. Būtiski augot izmaksām, uzņēmumiem mazinās peļņa.

Šādā gadījumā uzņēmējs, izvērtējot turpmāko biznesa attīstību un peļņas reinvestēšanu Latvijā, var dot priekšroku kaimiņvalstīm, kur nav šāda nodokļa, uzskata analītiķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses