Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FKTK novērtē, ka ABLV Bank var piešķirt papildus palīdzību

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir novērtējusi, ka Latvijas Banka var izsniegt vēl vienu ārkārtas aizdevumu ABLV Bank, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā. "Pašlaik nacionālā banka vērtē kā aizdevuma ķīlu piedāvātos vērtspapīrus. Par aizdevumu izsniegšanu ir saņemts arī ABLV Bank uzraugošās Eiropas Centrālā bankas novērtējums," sacīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Vienlaikus viņš informēja, ka Latvijas Banka ir aicinājusi izskatīt šo jautājumu Finanšu ministrijas organizētajā un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) vadītajā Latvijas Pastāvīgajā darba grupā iespējamas finanšu krīžu vadības jautājumos.

"Līdzīgi kā iepriekš sniegtais 97,5 miljonu eiro aizdevums, arī šajā gadījumā Latvijas Banka, īstenojot monetārās politikas operācijas un saņemot FKTK ierosinājumu, var nodrošināt ārkārtas likviditātes palīdzību komercbankai. Aizdevums ir labi nodrošināts, jo tiek izsniegts pret drošu ķīlu," piebilda Silakalns.

"Lēmumu par ārkārtas likviditātes palīdzības sniegšanu kredītiestādei pieņem Latvijas Banka. Savukārt lūgumu izskatīt iespēju aizdevumu saņemt, Latvijas Bankai izsaka pati kredītiestāde," portālam Diena.lv precizēja FKTK pārstāvji. "FKTK pirms tam atbilstoši Latvijas Bankas noteikumiem sniedz tai  novērtējumu par kredītiestādes finanšu stāvokli, lai Latvijas Banka varētu pieņemt atbilstošu lēmumu. ABLV Bank gadījumā atbilstoši Latvijas Bankas noteikumiem aizdevuma izsniegšanai tiek saņemts arī Eiropas Centrālās Bankas (ECB) novērtējums," skaidroja komisijas pārstāvji. 

Iepriekš ABLV Bank saņēma aizdevuma 97,5 miljonu eiro apmērā pret vērtspapīru ķīlu. Šajā finanšu tirgus darījumā nekādā veidā netiek izmantoti valsts budžeta līdzekļi. Turklāt par labu centrālajai bankai dotās vērtspapīru ķīlas vērtība būtiski pārsniedz aizdevuma apmēru.

Diena jau rakstīja, ka finanšu situācijas stabilizēšanai komercbanka ABLV Bank neprasīja valsts tiešu finansiālu atbalstu, tā vietā lūdzot Latvijas Bankai (LB) iegādāties no ABLV Bank tās īpašumā esošos augstas kvalitātes vērtspapīrus, lai banka varētu īsā laika posmā normalizēt darbību. Šis bankas lūgums guvis daļēju piekrišanu, proti, LB ir nevis nopirka vērtspapīrus, bet gan izsniedza ABLV Bank aizdevumu pret vērtspapīru ķīlu.

Pēc aktīvu apmēra ABLV Bank 2017. gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla. ABLV Bank obligācijas kotē biržas Nasdaq Riga parāda vērtspapīru sarakstā. ABLV Bank atrodas tiešā Eiropas Centrālās bankas uzraudzībā.

precizēta ziņa un virsraksts

Top komentāri

zvirbulēns
z
Vai tie vērtspapīri bankas bankrota gadījumā nekļūs mazvērtīgāki par tualetes papīru?
zvirbulēns
z
Ja ieķīlātie vērtspapīri ievērojami pārsniedz LB aizdevumu, kādēļ šie vērtspapīri zibenīgi netika nopirkti?
zvirbulēns
z
FKTK mums tagad ne tikai uzrauga bankas, bet arī lobē to intereses, raksta lūgumus LB, ja šie atteiks, tad lūks valdībai, tā vai? Kas notiek, KNAB, Kalnmeijer, Maizīt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses