Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

"Goldman Sachs": Baltijas valstu ekonomikas bumu drīzumā gaida "sāpīgas korekcijas"

Baltijas valstu līdzšinējo ekonomikas bumu drīzumā var nomainīt "sāpīgas korekcijas", prognozē respektablās globālās investīciju bankas "Goldman Sachs" analītiķi.

"Visticamāk, ka korekcijas būs sāpīgas un sāksies jau tuvākajā laikā," viņi brīdina jaunākajā pētījumā.

Pēc bankas analītiķu uzskata, par katalizatoru šādām korekcijām varot kļūt pašreizējās globālās kredītu krīzes padziļināšanās, jo īpaši ņemot vērā, ka līdzšinējā straujā tautsaimniecības izaugsme Latvijā, Lietuvā un Igaunijā lielā mērā balstījusies uz ārējiem aizņēmumiem.

"Rezultātā maksājumu kontu deficīti palielinās līdz neilgtspējīgiem līmeņiem," secina analītiķi.

Pēc viņu uzskata, maz ticams, ka līdzšinējie ārkārtīgi straujie iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes tempi Baltijā saglabāsies, jo īpaši saistībā ar zemo dzimstības līmeni un arvien plašāku gados jaunu cilvēku emigrāciju uz turīgākām valstīm rietumos. Ņemot vērā demogrāfisko situāciju, Baltijas valstīs ilgtspējīgas ekonomikas izaugsmes griesti būtu aptuveni 7%.

"Taču 7% nav 11%. Šis paredzamais IKP izaugsmes palēninājums var atstāt nopietnu negatīvu ietekmi uz aktīvu cenām, jo to kāpumu vismaz daļēji veicināja gaidas, ka ekonomikas pieaugums turpināsies straujā tempā," viņi raksta, kā papildu problēmu minot arī ļoti augsto inflāciju Baltijā.

Turklāt pētnieki norāda - lai gan ir pazīmes, ka Baltijas valstu nacionālās valūtas ir pārvērtētas, maz ticams, ka varas institūcijas vismaz tuvākajā laikā varētu īstenot atbilstošas intervences.

"Daudzām mājsaimniecībām Baltijā ir kredīti ārvalstu valūtās, tāpēc valūtu atsaiste [no eiro] būtu nepopulārs lēmums, jo daudzi cilvēki varētu nespēt atmaksāt savas kredītsaistības," secina pētnieki un uzsver, ka, neraugoties uz to, vidēja termiņa perspektīvā Baltijas valstu nacionālo valūtu piesaiste eiro var nonākt zem nopietna spiediena.

"Goldman Sachs" arī norāda, ka ārvalstu bankas spēlēs nozīmīgu lomu, ja piepildīsies gaidāmās korekcijas.

"Ja kredītu krīze sāks ierobežot apjomus, kādus bankas var aizdot, vai arī tad, ja samazināsies to vēlēšanās kreditēt klientus [Baltijas] reģionā, tas var izraisīt aktīvu cenu kritumu un izprovocēt krasu korekciju," uzsver viens no pētījuma autoriem Ištvāns Soldošs, pieļaujot, ka Latvija pat varētu piedzīvot ekonomikas recesiju.

Aģentūrai "Bloomberg" viņš sacīja, ka "korekcijas varētu pamudināt investorus samazināt savus ieguldījumus saistībā ar Baltiju, kā arī Rumāniju un Bulgāriju".

"Jebkāda turbulence Baltijas valstīs, visticamāk, inficēs arī citus attīstības tirgus, kuri atkarīgi no parādu finansēšanas," bažījas "Goldman Sachs" analītiķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses