Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Hansabanka": Patēriņa kredītos ņem lielākas summas uz ilgāku laiku, pieaug kavētāju skaits

Patlaban iedzīvotāji patēriņa kredītos ņem lielākas summas, kā arī izvēlas aizņemties uz ilgāku laika periodu, savukārt kavētāju skaits kopš pērnā gada beigām pieaudzis par 25%, par šādām tendencēm patēriņa kreditēšanā ceturtdien publicētā intervijā laikrakstam Dienas Bizness stāsta "Hansabankas" Patēriņa finansēšanas daļas vadītājs Aldis Čače.

Pēc viņa domām, tirgū vidēji kavētāju pieaugums ir vēl lielāks, un šie skaitļi ir pietiekoši nopietni, lai stipri piedomātu, kā banka strādās. Viens iemesls, kāpēc kredīti netiek maksāti, esot saistīts ar to, ka cilvēki atļāvušies par daudz un netiek galā. Tāpat šobrīd sākot dominēt tas, ka daļa zaudē darbu. "Analizējot nemaksātājus, arvien vairāk sāk dominēt atbilde, ka darba devējs aizkavējis algas izmaksu. Šobrīd uzņēmumiem grūtāk nodrošināt naudas plūsmu, lai būtu līdzekļi, ar ko norēķināties ar darbiniekiem - līdz ar to tās ir sāpīgas lietas," saka speciālists.

Banka secinājusi, ka vidējās aizdevuma summas pieaug un patlaban ir 300-350 latu robežās, kamēr agrāk tie bijuši aptuveni 300 lati. Tāpat pieaug arī termiņi - agrāk vidēji līguma ilgums bija 12 mēneši, bet tagad - 15 mēneši. "Tas var nozīmēt, ka klients aizņemas lielākas summas uz lielākiem periodiem, bet šobrīd var novērot arī, ka cilvēki izvēlas garāku periodu, zinot, ka ienāks vairāk naudas, un tādējādi sākumā maksā mazākus mēneša maksājumus, bet pirms termiņa atmaksā," stāsta A.Čače.

Viņš piebilst, ka vidējās darījuma summas, piemēram, Igaunijā ir par 30% lielākas.

Runājot par precēm, viņš novērojis, ka patlaban uz nomaksu vairs neņem lielās mājas kinozāles, plazmas televizorus. Vienlaikus šobrīd ir ļoti liels pieprasījums pēc datortehnikas, arī sadzīves tehnika nav gājusi mazumā.

A.Čače stāsta, ka, skatoties par kavējumiem līdz 30 dienām, "cipars varētu būt smuks", bet tie vairāk esot nedisciplinētie maksātāji, nevis ļaunprātīgie. Aina mainoties pēc 30 dienām. Kavētāju īpatsvars patlaban svārstās 2-5% no kredītiem, kas ir lielāks nekā pērn. Patlaban arī sākot kavēt tas klientu segments, kas agrāk neradīja nekādas galvas sāpes, proti, kredītkaršu lietotājs ar pietiekami labiem ienākumiem - virs 400-500 latiem.

Vērtējot kopš šī gada pieejamā kredītreģistra datus, speciālists norāda, ka grūti uzreiz izdarīt secinājumus, vai cilvēks paņēmis vairāk, nekā var atļauties, jo nav zināmi visi ienākumi. Tomēr redzams, ka saistību apjoms vienam otram esot nopietns, var būt 30 un vairāk ieraksti uz vienu cilvēku. "Tiesa, arī tas vēl nenozīmē, ka ir slikti un var nenozīmēt, ka maksā vairāk, nekā var atļauties. Faktiski mēs kopš jūlija sākām vairāk analizēt informāciju, šobrīd pilnā bilde vēl nav, bet pamazām dati sāk izskatīties pēc tādiem, kas lietojami."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses