Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ja Latvenergo tarifi būs jāatceļ, visdrīzāk, uzņēmums gatavos jaunu projektu

Ja saskaņā ar tiesas spriedumu AS Latvenergo tarifi būs jāatceļ, visdrīzāk, uzņēmums gatavos jaunu tarifu projektu un attiecīgajā gadā būs jūtama negatīva ietekme uz kompānijas finanšu rādītājiem, Dienas biznesam atzina Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Viņš gan norādīja, ka juristiem vēl ir jāizanalizē, ko Administratīvās apgabaltiesas spriedums nozīmē, kā arī jāsaprot, vai tas tiks pārsūdzēts.

Kā norādīja Pūce, tiesāšanās notika starp privātpersonām un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) un EM nav iesaistītā puse, kas būtu lēmusi par tarifiem. «Vienmēr esam teikuši, ka šis ir jautājums, kas tiesai jāizvērtē,» teica ministrijas pārstāvis.

Komentējot savulaik EM pausto atbalstu Latvenergo piedāvātajam tarifu sadalījumam, nosakot no patēriņa atkarīgus tarifu līmeņus, Pūce teica, ka savulaik komunikācijā ar uzņēmumu uzsvērta nepieciešamība pēc sociāli atbildīgas tarifu struktūras, taču konkrēto risinājumu ar 1200 kilovatstundu (kWh) līmeni piedāvājusi kompānija.

EM valsts sekretārs norādīja, ka tagad jāgaida, vai SPRK apstrīdēs tiesas lemto, un, ja apstrīdēs, tad jāgaida nākamais tiesas spriedums. Savukārt, ja tiks nolemts neapstrīdēt tiesas spriedumu, jāsaprot, ko tas praktiski nozīmē.

Viņš atturējās izteikties, vai Latvenergo gadījumā, ja spriedums stāsies spēkā, nāksies atmaksāt iedzīvotājiem pēc jaunā tarifa samaksāto summu. Viņaprāt, šādā situācijā arī Latvenergo kā trešajai pusei būtu jāvērtē iespējamā sprieduma pārsūdzēšana.

Kā norādīja Pūce, no visa Latvijas patēriņa iedzīvotāji, mājsaimniecības veido aptuveni vienu ceturtdaļu, bet aptuveni puse klientu maksā pēc Starta tarifa jeb iepriekšējo maksu - 8,25 santīmus par kWh. Tādējādi ietekme, viņaprāt, nav pārspīlēti liela. Ja tarifi būs jāatceļ, Latvenergo, visdrīzāk, sagatavos jaunu projektu un ir sagaidāma negatīva ietekme uz Latvenergo finanšu rādītājiem, teica EM valsts sekretārs.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pagaidām atturējās vērtēt tiesas spriedumu. Premjers žurnālistiem sacīja, ka viņam nepieciešams iepazīties ar lēmumu, lai to vērtētu, kā arī jāsaņem EM viedoklis.

Arī bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) pagaidām spriedumu aģentūrai LETA nevēlējas komentēt, piebilstot, ka vēl nav iepazinies ar to.

Jau ziņots, ka arī SPRK pagaidām nekomentē Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, jo ar to vēl nav iepazinusies. SPRK preses pārstāve Daiga Reihmane biznesa portālam Nozare.lv teica, ka regulatoram spriedums jāizlasa un jāizvērtē tajā minētie argumenti, tikai tad varēs lemt par turpmāko rīcību.

Spriedums ir apjomīgs dokuments un tā izvērtēšanai būs nepieciešams laiks, norādīja Reihmane.

Kā ziņots, Administratīvā apgabaltiesa šodien atcēla SPRK 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40, aģentūru LETA informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas sekretāre Santa Kalnmale. Apstrīdētais SPRK lēmums atcelts ar tā pieņemšanas dienu.

Apgabaltiesa spriedumā konstatējusi, ka tarifu diference Starta un Pamata tarifā neatbilst likumā par SPRK nostiprinātajam principam, ka tarifiem jāatbilst ekonomiski pamatotām izmaksām un jānodrošina uzņēmuma rentabilitāte.

Apgabaltiesa spriedumā atzinusi, ka lietā nav dokumentu, no kuriem būtu iespējams secināt, kādas ir tirdzniecības pakalpojumu izmaksas, bet SPRK savu lēmumu pieņēmusi uz Latvenergo aprēķinu pamata, taču nav zināms, kā tie veidojušies.

Kalnmale papildināja, ka apgabaltiesas spriedums paredz, ka līdz ar SPRK lēmuma Nr.40 atcelšanu spēku atgūst iepriekšējie Latvenergo tarifi.

Šodien pieņemto apgabaltiesas spriedumu 30 dienu laikā gan iespējams apstrīdēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā, tāpēc tas vēl nav stājies spēkā.

Saskaņā ar pašreizējo kārtību lielāki elektroenerģijas tarifi tiek piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērē vairāk elektroenerģijas. Proti, par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā iepriekšējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kWh jāmaksā 10,74 santīmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses