Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lielās bankas nomierinās, mazākas neatslābst

Ekonomists: apstājoties koncentrācijai, patērētājs iegūs.


Trīs lielākās bankas Latvijā - Hansabanka, Parex banka un SEB Unibanka - pērn audzēja savus muskuļus, taču mazākas to darīja intensīvāk, kā dēļ lielo kredītiestāžu trijnieka tirgus daļas pērn mazinājās. Tas bija apzināts solis, uzskata Dienas aptaujātie eksperti, kas saistīts ar kreditēšanas piebremzēšanu, kam savukārt vidēji lieli spēlētāji nesekoja. "Patērētājam tas ir labi, jo koncentrācija tirgū pērn nav turpinājusies, konkurence banku sektorā ir augsta, un var gaidīt labus izcenojumus," Dienai vērtē ekonomists Gatis Kokins.

Vidējas ir lielas


Kā liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) neauditētie banku darbības rādītāji, teju visas Latvijas bankas pērn audzējušas savus aktīvus, taču viena to darīja aktīvāk, cita - mazāk.

Tai skaitā Hansabanka, kas pēc aktīviem joprojām ir lielākā banka Latvijā, taču tās tirgus daļa mazinājusies no 24% 2006.gada beigās līdz 21,7% pērn nogalē. Parex bankas tirgus daļa kritās mazāk - no 14,9% 2006.gada beigās līdz 14,6% pērn, turklāt šī pašmāju uzņēmējiem piederošā banka apdzinusi otru Skandināvijas banku - SEB Unibanku. Tā pērn noslīdējusi uz trešo vietu, tirgus daļai samazinoties no 16% 2006.gada beigās līdz 14,1% pērn.

Banku trijnieks turpināja audzēt arī piesaistītos noguldījumus un izsniegtos kredītus, taču arī šajās jomās kreditētāju tirgus daļas saruka, jo daļa pārējo sekotāju bija ievērojami aktīvāki.

Īpaši ar tirgus daļas audzēšanu izceļas Nordea, kas pēc aktīviem ierindojas piektajā vietā, un devīto pozīciju ieguvusī UniCredit Bank. Abu šo banku īpašnieki, pēc G.Kokina teiktā, ir daudz lielāki nekā Hansabankas un SEB Unibankas mātes. "Tās, kas pie mums skaitās vidējas bankas, Eiropas līmenī skaitās lielas," skaidroja G.Kokins.

Pelnošākās Eiropā


Vidējās bankas tik daudz naudas kredītos kā tirgus līderi nebija izsniegušas un tās izmantoja lielo banku piesardzību savas tirgus daļas kāpināšanā, saka G.Kokins. Piebremzējot agresīvo kreditēšanu un nekustamā īpašuma sektora pārkaršanas laikā mazāk audzējot jau tā lielos kredītportfeļus, kreditēšanas līderi upurēja savu tirgu daļu par labu ienesīgumam.

Tā, piemēram, SEB Unibankas peļņa no pamatdarbības pērn pieaugusi par 38% - līdz Ls 56,8 milj., informēja bankā. Savukārt Parex bankas peļņa, pēc neauditētajiem datiem, pērn ir samazinājusies par 15% - līdz Ls 40,06 milj. Hansabankas dati vēl nav pieejami.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Uldis Cērps neizslēdz iespējamu banku peļņas "korekciju" jeb mazināšanos turpmākajos divos līdz trijos gados, kas būs atkarīgs no turpmākajiem notikumiem. Patlaban Latvijā strādājošās bankas ir vispelnošākās Eiropā un ceturtajā vietā pēc efektivitātes, taču arī to uzcenojumi ir visai augsti, atzīst FKTK vadītājs.

Lielākoties tāds tas ir kredītiem un komisijām, piebilst Latvijas Universitātes pasniedzēja Margarita Dunska, paužot viedokli, ka agri vai vēlu banku milzīgās peļņas laikiem ir jābeidzas un ienesīguma rādītājiem jāizlīdzinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses