Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta ar FOTO - Paraksta līgumu par "Parex bankas" pārņemšanu

Vēlu vakarā beidzot parakstīts līgums par _Parex bankas _pārņemšanu _Hipotēku un zemes bankas _īpašumā, Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim par darījumu samaksājot katram vienu latu. Līguma parakstīšanu visas dienas laikā atlika vairākas reizes.

Līgumu parakstīja finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), valsts AS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" prezidents Inesis Feiferis un Parex bankas līdzīpašnieks Valērijs Kargins. Nedz I. Feiferis, nedz V. Kargins žurnālistiem pēc līguma parakstīšanas komentārus nesniedza. Savukārt finanšu ministrs norādīja, ka ar līguma parakstīšanu līdzšinējie akciju īpašnieki ir uzņēmušies pilnu personīgo galvojumu un atbildību par parakstīto.

Kavēšanās ar līguma parakstīšanu ar Parex bankas akcionāriem par bankas kontrolpaketes pārņemšanu kavējas tehnisku iemeslu dēļ, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma teica Latvijas Hipotēku un Zemes bankas prezidents un ticamākais nākamais Parex bankas vadītājs I. Feiferis. Viņš informēja, ka saskaņā ar līgumu tiks ieķīlāti visi Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim piederošie īpašumi. Tāpat viņš plāno veikt izmaiņas Parex bankas vadībā.

"Bija dažas tehniskas problēmas ar teksta noformēšanu un galīgo juridisko formulējumu saskaņošanu," teica I. Feiferis, piebilstot, ka līdzšinējie īpašnieki nekādas pretenzijas neesot cēluši, bet galvenie kavēšanās iemesli bijuši saistīti ar Eiropas Komisijas iesniegtajiem papildinājumiem.

Parex bankas pašreizējo stāvokli viņš novērtēja kā stabilu “Katrā ziņā šīs dienas reakcija no cilvēku un citu klientu puses parādīja, ka sākotnējā ažiotāža ir pakāpeniski mazinājusies, kas liecina, ka klienti un cilvēki uzticas valdības lēmumam un jūtas tomēr drošāk,” izteicās I. Feiferis. Viņš skaidroja, ka šādā situācijā banka nonāca, jo "sāka izplatīties arvien vairāk dažādas baumas par šo lietu”, arī globālais stāvoklis ir ietekmējis “to milzīgo tīklu, kuru pārvalda Parex banka”. Baumu izplatības dēļ radās klientu bailes par to naudu, kas atrodas šajā bankā. Viņš atklāja, ka visvairāk naudas līdzekļus izņēmuši Latvijas rezidenti, nevis ārvalstu klienti.

Tāpat I. Feiferis informēja, ka saskaņā ar līgumu tiks ieķīlāts “viss, kas viņiem [V. Karginam un V. Krasovickim] pieder”. Līgumā esot “zināmi nosacījumi” gan depozītu, gan konkrētu īpašumu ziņā, teica I. Feiferis, neizpaužot konkrētus līguma nosacījumus, jo tas vēl nebija parakstīts.

Runājot par iespējamām kadru maiņām valdē, I. Feiferis norādīja – ja viņš tiks apstiprināts par Parex bankas valdes priekšsēdētāju “pārrunāšu ar katru individuāli, te nebūs tāda vienkārša ārēja izmešana, [..] bet izmaiņas būs”.

Finanšu ministrijas (FM) sniegtā informācija liecina, ka valsts pārņems 51% bankas akciju, bet atlikušās akcijas, kas pieder esošajiem akcionāriem ar balsstiesībām, jeb 33,83% no bankas kapitāla tiks ieķīlātas par labu Hipotēku bankai, tādējādi šo akciju balsstiesību izmantošana tiks nodota šai bankai. Vēl 15% Parex bankas kapitāla paliek mazākuma akcionāru īpašumā. Pēc ministrijas norādītā, Parex bankas akcionāri akcijas atpakaļ varēs nopirkt, ātrākais, pēc gada.

Papildus nodomam ieķīlāt atlikušās Parex bankas akcijas un savus privātīpašumus, bankas akcionāri esot apņēmušies kā finanšu nodrošinājumu katrs glabāt savus noguldījumus bankā vismaz 14 miljonu latu apmērā, turklāt viņiem saskaņā ar līguma noteikumiem būs pienākums kompensēt  valstij visus bankas zaudējumus, kuri nav pienācīgā kārtā atspoguļoti bankas pārskatos.

Iecerēts, ka cilvēku, kas stāsies V.Kargina vietā, apstiprinās Finanšu un kapitāla tirgus komisija, bet abi baņķieri turpinās darbu uzņēmuma valdē. Hipotēku bankai tiek paredzētas tiesības jebkurā brīdī pieprasīt, lai V.Kargins un V.Krasovickis pārtrauc savu darbību Parex bankas valdē, un šīs vienošanās pārtraukšanas gadījumā valsts varēs realizēt ķīlas tiesības uz ieķīlātajiem īpašumiem, kā arī pieprasīt līgumsodu.

Valsts tikmēr apņēmusies izsniegt galvojumu bankas sindicēto kredītu pārfinansēšanai, kas tiks darīts ar Eiropas Komisijas atļauju, kā arī izsniegt bankai aizdevumu līdz 200 miljonu latu apmērā. Tā termiņš būs līdz desmit gadiem.

(pievienota FM informācija pēdējās četrās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses