Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pirmo gadu arī sabiedrība ir izvirzījusi kandidātus valsts mēroga balvai ekonomikā

Nepilnu trīs mēnešu laikā – kopš šā gada 1.jūlija, kad „Ekonomistu apvienība 2010” pirmo reizi aicināja sabiedrību iesaistīties Spīdolas balvas kandidātu izvirzīšanas procesā, par trim visbiežāk izvirzītajiem kandidātiem šai valsts mēroga balvai ekonomikā ir kļuvuši reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs, SIA „Lattelecom” valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis un SIA ”Lido” īpašnieks Gunārs Ķirsons.

Analizējot kandidātu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā, par A.Štokenberga nopelniem viņa kandidatūras izvirzītāji ir uzsvēruši, ka ministrs ir veicinājis līdzsvarotu Latvijas ekonomisko izaugsmi ilgtermiņā, īpaši sekmējot attīstību reģionos.

Savukārt kāds no SIA „Lattelecom” valdes priekšsēdētāja kandidatūras izvirzītājiem uzskata, ka N.Melngailis, pieņemot lēmumus savā darbības spektrā, ir rīkojies tālredzīgi, turklāt Latvijas ekonomikas interesēs: „Nils Melngailis pelnījis Spīdolas balvu viņa iniciatīvas dēļ par SIA „Lattelecom” kapitāldaļu pārdošanu uzņēmuma vadībai un darbiniekiem, kas vienīgais no apspriestajiem privatizācijas modeļiem nodrošina iespēju „Lattelecom” attīstīt eksportu, konkurēt Eiropas Savienības tirgū, noturēt IT speciālistu komandu Latvijā un radīt lielāku konkurenci Latvijas mobilo sakaru tirgū.”

Trešais visbiežāk izvirzītais kandidāts ir sabiedrības atzītās kompānijas „Lido” īpašnieks G. Ķirsons, kurš saskaņā ar viņa kandidatūras izvirzītāju viedokli sniedzis lielu ieguldījumu Latvijas ekonomikā, veiksmīgi darbojoties sabiedriskās ēdināšanas attīstībā.

Līdz šim vairāku desmitu sabiedrības izvirzīto kandidātu starpā minēts arī SIA „Lursoft IT” valdes priekšsēdētājs Ainārs Brūvelis kā IT ideju un attīstības veicinātājs, VAS „Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons, panākot, ka uzņēmums kļūst par lielāko nodokļu maksātāju valstī, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvics, kurš patreizējos inflācijas apstākļos ir iestājies pret lata devalvāciju, kas ilgtermiņā nevarētu dot pozitīvu efektu, kā arī SIA „Lāči” vadītājs Normunds Skauģis, AS „Rīgas piensaimnieks” vadītājs Edgars Štelmahers un viens no SIA „Stendera ziepju fabrika” īpašniekiem Jānis Bērziņš.

„”Ekonomistu apvienības 2010” valde bija patīkami pārsteigta, konstatējot, ka sabiedrības viedoklis par piemērotākajiem Spīdolas balvas kandidātiem ir izrādījies ļoti tuvs apvienības pēdējo gadu tendencei – atzīmēt tieši tos cilvēkus, pateicoties kuriem gūti sasniegumi uzņēmējdarbības jomā. Arī šogad šo jomu pārstāv gan lielā, gan mazā un vidējā biznesa „kapteiņi”. Tas netieši liecina par to, ka sabiedrībā ir pieaudzis uzņēmēju prestižs, nostiprinājusies izpratne, ka uzņēmēji līdz ar citiem fiziska vai intelektuāla darba darītājiem ir tie, kuri virza Latvijas attīstību un veicina mūsu visu labklājības pieaugumu,” analizējot sabiedrības viedokli par tās izvirzītajiem kandidātiem, informēja „Ekonomistu apvienības 2010” valdes loceklis Uldis Osis.

Visus izvirzītos kandidātus izvērtēs „Ekonomistu apvienības 2010” valde atbilstoši nolikumā noteiktajiem kritērijiem: „Spīdolas balva ekonomikā tiek piešķirta par brīvās iniciatīvas, brīvā tirgus attiecību paplašināšanu Latvijas tautsaimniecībā, izveidojot jaunas tirgus saimniecības institūcijas un uzlabojot esošo institūciju darbību, konkurences nodrošināšanu un paplašināšanu noteiktā tirgus sektorā un tautsaimniecībā kopumā, ienākot ar jauniem produktiem un pakalpojumiem tirgū, kā arī palielinot indivīda brīvību ekonomikā, paaugstinot izglītības, zināšanu un prasmju līmeni.”

Kandidātu pieteikumi tika pieņemti līdz šā gada 1.oktobrim. Spīdolas balvas ekonomikā laureāta vārds tiks paziņots oktobra beigās, savukārt apbalvošanas ceremonija notiks novembrī.

Iepriekšējo gadu Spīdolas balvas laureāti ir Latvijas Universitātes profesori Jakovs Beļčikovs un Valērijs Praude, Atis Švinka, profesors Gundars Ķeniņš-Kings, Inese Spīča, Raita Karnīte, Roberts Škapars, Einars Repše, Andris Šķēle, Bertolds Martins Fliks un Ingrīda Blūma.

„Ekonomistu apvienība 2010” ir dibināta 1994.gadā ar mērķi veicināt ekonomisko domu un tautsaimniecības ilgtermiņa attīstību Latvijā. Tā ir viena no vecākajām sabiedriskajām organizācijām atjaunotajā Latvijas Republikā, kuras biedri ir valstī pazīstami ekonomisti Aina Bataraga, Mārtiņš Bondars, Dairis Cālītis, Juris Cebulis, Eižens Cepurnieks, Kārlis Cerbulis, Ingūna Dobrāja, Kaspars Gerhards, Andris Liepiņš, Pauls Dzintars Kalniņš, Ojārs Kehris, Aleksandrs Kiršteins, Edmunds Krastiņš, Uldis Kriķis, Uldis Osis, Ilmārs Rimšēvičs, Arvils Sautiņš, Inna Šteinbuka, Juris Vīksniņš, Uldis Vītoliņš, Roberts Zīle un asociētais biedrs Pēteris Strautiņš.

Tradicionālās Spīdolas balvas ekonomikā jau ikgadējā finansiālā atbalstītāja ir „Hipotēku banka”. Šogad informatīvo atbalstu balvai nodrošina laikraksts „Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai” un portāls „Delfi”.

Papildu informācija:

Māra Vētra, „P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības”

Tel.: 28 365 006

E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses