Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

PR: Puse deputātu neapzinās savu vēlētāju patieso finansiālo situāciju

Šodienas Saeimas balsojums pret Latvijas Kredītņēmēju apvienības (turpmāk - LAKRA) izstrādātajiem un LPP/LC iesniegtajiem grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas būtiski vienkāršotu, saīsinātu un padarītu lētāku fiziskas personas maksātnespējas procesu, uzskatāmi parāda to, ka puse Saeimas deputātu vai nu neapzinās vai negrib apzināties savu vēlētāju reālo finansiālo stāvokli un to, ka liela daļa kredītņēmēju jau ir faktiski bankrotējuši vai bankrotēs tuvākajā laikā, uzskata LAKRA.

Tā kā kredītiestāžu pārstāvji un amatpersonas konsekventi atkārto, ka likuma grozījumi ir izdevīgi tikai t.s. "spekulantiem", šonedēļ LAKRA aicināja uz tikšanos visas Saeimas frakcijas, lai pirms balsojuma izskaidrotu deputātiem priekšlikumu būtību un mērķi. Tikties līdz balsojumam piekrita Jaunā Laika, Saskaņas Centra un PCTVL deputāti, kā arī sabiedrības Citai Politikai pārstāvji. Pārējo frakciju deputāti nerada iespēju uzklausīt kredītņēmēju viedokli.

Pretstatā kredītiestāžu pārstāvju un Finanšu ministrijas darba grupas piedāvātajiem kredītņēmēju glābšanas plāniem, LAKRA izstrādātie priekšlikumi neprasītu līdzekļus no valsts budžeta, turklāt to pieņemšana ļautu desmitiem tūkstošu cilvēku atgriezties normālā ekonomiskā apritē, strādāt legāli un uzturēt sevi un ģimeni. Taču Latvijā ir 21 komercbanka un pagaidām to ietekme uz deputātu viedokli un lēmumiem ir acīmredzami spēcīgāka, nekā 500 000 kredītņēmēju un visu pārējo nodokļu maksātāju intereses, uzskata LAKRA.

"Ik dienu cilvēki visā valstī zaudē darbu. Gan privātajā sektorā, gan valsts un pašvaldības iestādēs strādājošiem tika un tiks samazinātas algas. Visiem acīmredzamu iemeslu dēļ liela daļa kredītņēmēju ir nonākuši bezizejas situācijā un vairs nespēj veikt ikmēneša kredītmaksājumus. Šī brīža likumdošana nepiedāvā šiem cilvēkiem likumīgu veidu kā atbrīvoties no saviem īpašumiem un norēķināties ar kreditoriem. Taču amatpersonas, kredītiestāžu pārstāvji un virkne deputātu grib ticēt, ka problēmas ir vienīgi "spekulantiem", tādejādi novēršot uzmanību no problēmas būtības - Latvijas iedzīvotājiem, kuri būs spieti kļūt par ekonomiskajiem emigrantiem, līdz nāvei bēguļot no parādu piedzinējiem un strādāt nelegāli," uzskata LAKRA valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko.

Katram deputātam ir jāsaprot, ka Maksātnespējas likums pašreizējā redakcijā ir pieejams tikai un vienīgi turīgām personām, tostarp "spekulantiem", pret kuru interešu aizstāvību paši deputāti tik ļoti iebilst. Savukārt tiem, kurus, piemēram, pati valdība ir atlaidusi no darba vai samazinājusi algu, likums, arī samazinot administratora atlīdzību, nav pa kabatai, ir pārāk sarežģīts un ilgstošs, uzsver LAKRA.

Šodienas balsojumā LAKRA priekšlikumus atbalstīja tikai LPP/LC, Saskaņas Centra un PCTVL deputāti.

Neskatoties uz pašreiz noraidošo attieksmi, LAKRA nedomā padoties un turpinās cīņu par kredītņēmēju tiesībām līdz brīdim, kamēr Latvijas kredītņēmējiem netiks nodrošināta tāda pati tiesiskā aizsardzība kā citu Eiropas valstu iedzīvotājiem.

Latvijas Kredītņēmēju apvienība
Tālr.: 20042039 vai 27005009
E-pasts: [email protected]
Papildu informācija par LAKRA - www.kreditnemeji.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses