Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

PR: uzņēmējiem ir laiks atteikties no debitoru/partneru maksātspējas stāvokļa epizodiskas apsekošanas

Kompānija Balt Risk, kas sniedz kredītmenedžmenta pakalpojumus, aicina uzņēmējus pēc iespējas ātrāk automatizēt būtiskas informācijas monitoringa procesu, iekļaujot negatīvos datus, kas skar debitoru/partneru maksātspēju. Situācija tirgū kopumā un konkrētās nozarēs šodien mainās tik ļoti strauji, ka var viegli palaist garām brīdi, kad debitors pārtop par parādnieku, kurš var vai nu vispār neatgriezt parādu, vai arī atmaksāt to ļoti ilgi.

"Mēs nekādā gadījumā nevēlamies papildus saasināt situāciju uzņēmēju aprindās un prātos. Bet nedrīkst arī klusēt, jo kompāniju maksātspēja mainās tik ātri. Uzņēmumiem, kas nevar pārdot savu preci/pakalpojumus citādi, kā vien ar maksājuma termiņa atlikšanu, un kuriem ir daudz klientu, steidzami jānodrošinās, ja līdz šim pret parādu rašanās risku (iespējams, pat bezcerīgu) tie izturējušies mierīgi un kaut kādā ziņā pat vieglprātīgi. Instrumenti it kā būtu - tā ir gan kredītrisku apdrošināšana, gan faktorings, gan bankas garantija, gan dokumentārs akreditīvs un citi, bet tā visa noformēšanai ir nepieciešams laiks. Tāpat ne visām firmām tas ir pa kabatai, pie tam arī ne visām firmām tie tiks pārdoti. Nav noslēpums, ka kredītrisku apdrošinātāji padara stingrākus noteikumus un kļūst ļoti izvēlīgi, lemjot par to, kam izsniegt polisi, bet kam to atteikt.

Tādos apstākļos daudziem uzņēmumiem gandrīz vai par vienīgo pieejamo nodrošināšanos kļūst informācijas monitorings, kas raksturo pircēju/klientu maksātspēju. Daži uzņēmumi līdz pat šim laikam cenšas apsekot tik svarīgus datus pašrocīgi, neregulāri, bez jebkādas sistemātiskas pieejas - piemēram, dažreiz pārskata "Latvijas Vēstnesi", veic meklēšanu internetā. Ja monitorings nav vienmērīgi organizēts, tad var ļoti viegli palaist garām X stundu, kad pircēja finanšu stāvoklis strauji pasliktinās. Cik bieži gan pēdējos mēnešos mēs novērojam gadījumus, kad kreditors nodod debitoru parāda piedziņai, bet viņš līdz tam brīdim - jau de facto ir bankrotējis!" reālo situāciju iezīmēja kompānijas Balt Risk vadītāja Ņina Kiprijanova.

Viņa piebilda: "Ir dažādas automātiskā monitoringa formas un tā informatīvā satura varianti. Var, piemēram, sekot līdzi "trauksmes signāliem" visā klientu portfelī - tiklīdz mums parādās negatīva informācija par konkrēto firmu (piemēram, par to, ka šo uzņēmumu kā parādnieku ir nodevuši pirmstiesas parādu piedziņai jau viens vai vairāki kreditori vai pret viņu ir iesniegta prasība par maksātnespēju, nerunājot jau par to, ka firma ir likvidēta), kompānija, kas ir monitoringa lietotāja, uzreiz saņem paziņojumu savā e-pastā. Un tajā gadījumā tai kā minimums ir informācija, lai lemtu, kā rīkoties radušajos apstākļos. Uzskatu, ja kompānija šobrīd nevar atļauties pieprasīt priekšapmaksu par savu preci/pakalpojumu un/vai strādāt tikai ar pārbaudītiem pircējiem, tad bez monitoringa tās bizness pārvēršas par ikdienas staigāšanu pa mīnu lauku."

Par kompāniju Balt Risk (www.balt-risk.lv)

Kompānija Balt Risk sniedz pilnu kredītmenedžmenta pakalpojumu spektru, koncentrējoties uz debitoru parādu profilaksi un piedziņu. Dibināta 1999. gadā un šajā laika posmā kļuvusi par galveno ekspertu kredītmenedžmenta jomā. Galvenie Balt Risk produkti un pakalpojumi: Nemaksātāju reģistrs, kurš darbojas on-line režīmā, pirmstiesas debitoru parādu piedziņa, negatīvās informācijas par darījuma partneriem un klientiem automātiskais monitorings. Reģistra nemaksātāju datubāze ir viena no lielākajiem kredītinformācijas avotiem Latvijas tirgū un satur datus par gandrīz 300 tūkstošiem uzņēmumu un privātpersonu, bet pieprasījumu skaits, ko veikuši tās lietotāji - vairāk nekā sešpadsmit miljoni. Balt Risk ietilpst kompāniju grupā IGK Group.

Papildu informācija

Ļevs Fainveics, kompānijas Balt Risk sabiedrisko attiecību konsultants

tālr. 67045835, 29538469, e-pasts - [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses