Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

precizēta - Ierobežojumus ievieš, lai valsts nepārņemtu "Parex" sliktākā situācijā

Lēmums par naudas darījumu ierobežošanu Parex bankā bija nepieciešams, lai valsts nepārņemtu banku krietni sliktākā situācijā, nekā tā bija novembra sākumā, kad valdība izšķīrās par šo soli, _Dienai _teica Finanšu ministrijas valsts sekretārs un iespējamais _Parex bankas _padomes vadītājs Mārtiņš Bičevskis, komentējot lēmumu noteikt _Parex bankai _jaunus ierobežojumus naudas operācijām.

M.Bičevskis informēja, ka pēc līguma parakstīšanas par 51% Parex bankas akciju pārņemšanu valsts kontrolē 10.novembrī pirmajās dienās naudas aizplūde bija vairāki desmiti miljoni latu dienā, pakāpeniski summas samazinājās līdz dažiem miljoniem latu dienā, bijušas gan arī dienas, kad naudas aizplūšana bija daudz lielāka. "Lūzums nav bijis, negatīva tendence ir saglabājusies," teica M.Bičevskis. Konkrētas summas ne viņš, ne Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nenosauc.

FKTK vadītāja Irēna Krūmane 9.novembrī Dienai teica, ka pusotra mēneša laikā no Parex bankas aizplūduši 240 miljoni latu.

Parex: ierobežojumi ietekmēs nelielu daļu klientu

FKTK otrdien paziņoja, ka saistībā ar pārmērīgu noguldījumu un citu piesaistīto līdzekļu aizplūdi Parex bankai noteikti jauni ierobežojumi naudas operācijām. Attiecīgs lēmums pieņemts pirmdien. Kā komentē pati banka, neērtības varētu rasties pavisam nelielai klientu daļai. Tie praktiski neietekmēšot privātpersonu ikdienu, un arī uzņēmumiem lielākā daļa saimniecisko maksājumu paliekot bez izmaiņām.

Turpmāk bankai atļauts veikt debeta operācijas, tai skaitā, ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, bankas klientiem-fiziskām personām ne vairāk kā 35 000 latu apmērā kalendārajā mēnesī.

Bankai noteikts aizliegums veikt debeta operācijas, tai skaitā, ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, klientiem-juridiskām personām, ja šīs operācijas nav paredzētas saimnieciskās darbības veikšanai. Minētajām operācijām saimnieciskās darbības veikšanai arī noteikti ierobežojumi – 35 000 latu mēnesī klientiem-juridiskajām personām ar darbinieku skaitu līdz desmit un 350 000 latu klientiem-juridiskajām personām ar darbinieku skaitu no 11–250.

Kā norāda FKTK, ierobežojumi nav attiecināmi uz operācijām saimnieciskās darbības veikšanai juridiskām personām, ja to darbinieku skaits pārsniedz 250, tāpat uz maksājumiem valsts budžetā, valsts un pašvaldību iestādēm, darījumiem ar Latvijas Banku, maksājumiem komercsabiedrībām, kuru darbība saistīta ar preču ražošanu un pakalpojumu sniegšanu valsts un pašvaldību regulējamās nozarēs, un saistību pret šīm komercsabiedrībām izpildi, piesaistīto noguldījumu procentu maksājumiem, kā arī saistību pret banku un tās meitas sabiedrībām izpildi.

Parex bankas vecākais viceprezidents Guntis Beļavskis norāda, ka FKTK un Ministru kabineta kopīgi pieņemtais lēmums ir īslaicīgs kredītiestāžu likumā paredzēts pasākums.

Banka jau pirms šī ierobežojuma stāšanās spēkā veikusi milzīgu darbu ar klientiem ar nolūku stabilizēt stāvokli bankā, paziņojumā presei norāda Parex banka. Tā skaidro, ka jaunie ierobežojumi attiecas tikai uz tām operācijām, kas ir saistītas ar naudas nepamatotu aizplūšanu no bankas.

Iepriekš FKTK noteica arī kredītu ierobežojumus bankai.

Diena jau rakstīja, ka līgums par Parex bankas daļēju pārņemšanu vēl nav stājies spēkā, jo trūkst sindicēto kredītu devēju akcepta akcionāru maiņai.

(precizētas bankas iepriekš izteiktās prognozes par darbības atsākšanu pilnā apjomā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses