Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ober Haus: Rīgas mikrorajonos — pirmās cenu stagnācijas iezīmes

Februārī vidējais dzīvokļu cenu pieaugums Rīgas mikrorajonos bija 1,9%. Salīdzinājumam — janvāra pieaugums bija 2,4%, bet iepriekšēja gada februārī cenas cēlās vidēji par 4,5%.Sērijveida dzīvokļu tirgū februārī piedāvājums palielinājies par 30%. Tas liecina, ka tirgus dalībnieki vēlas pārdot savus īpašumus pirms prognozētās cenu stabilizācijas un iespējamās sērijveida dzīvokļu tirgus stagnācijas. Pēc Ober Haus datiem vidējā dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos februārī sasniedza 1633 EUR/m2.

Pļavnieki, Purvciems, Mežciems, Teika, Jugla (skatīt cenu tabulu)

Februārī šajos rajonos cenu pieaugums bija no 0,6 % (Teikā) līdz 3,6 % (Mežciemā). Šajos mikrorajonos piedāvājumā parādījās arvien vairāk dzīvokļu, taču pieprasījums pēc tiem ir samazinājies. Pircēji cenas uzskata par pārāk augstām, turpretī pārdevēji vēl cer uz pircēju optimismu. Potenciālie pircēji ir kļuvuši piesardzīgāki arī pret sērijveida mājām kopumā un arvien biežāk izvēlas dzīvokļus jauno projektu ēkās.

Lielāks pieprasījums bijis pēc vienistabas dzīvokļiem. Pieprasītākās dzīvokļu sērijas bija 119., 103., kā arī 602. sērija. Teikā un Purvciemā pieprasīti ir arī dzīvokļi Hruščova laika ķieģeļu ēkās.

Vecmīlgrāvis, Sarkandaugava, Bolderāja (skatīt cenu tabulu)

Februārī šajos rajonos cenu pieaugums bija no 0,7 % (Vecmīlgrāvī, Sarkandaugavā) līdz 1,5 % (Bolderājā). Lai gan Bolderājā konstatēts vislielākais cenu pieaugums, tomēr kopumā cenas šajā mikrorajonā joprojām ir zemākās. Salīdzinot ar janvāri, lielāka aktivitāte ir novērota Sarkandaugavā. Šajā rajonā pieprasītākie ir dzīvokļi 103.sērijas ēkās. Piedāvājumā šādu dzīvokļu ir maz, tāpēc tiek piedāvāti tirgū par salīdzinoši augstām cenām. Vecmīlgrāvī visvairāk tiek piedāvāti dzīvokļi lietuviešu projekta un 602.sērijas ēkās.

Ziepniekkalns, Āgenskalns, Imanta, Zolitūde, Ķengarags (skatīt cenu tabulu)

Februārī šajos rajonos cenu pieaugums bija no 0,9 % (Imantā) līdz 3,9 % (Āgenskalnā). Salīdzinot ar janvāri, palielinājies tirgū piedāvāto dzīvokļu skaits, bet krities pieprasījums. Potenciālie pircēji meklē salīdzinoši lētus dzīvokļus vai izvēlas mājokļus jauno projektu ēkās. Lielākais pieprasījums ir pēc mazākiem dzīvokļiem (1—2 istabas). Pieprasītākie dzīvokļi ir Hruščova laika mājās un 119.sērijas mājās.

Dzīvokļi Rīgas centrā (skatīt cenu tabulu)

Februāris tradicionāli bija visai mazaktīvs. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šogad zemā aktivitāte izskaidrojama ar nogaidošu pozīciju no pircēju puses, kas saistīta ar samērā augstām dzīvokļu cenām banku konservatīvāku noskaņojumu kreditēšanā. Kopumā būtiskas cenu izmaiņas pilsētas centrā un Vecpilsētā mēneša ietvaros nebija novērojamas. Relatīvi lielākais pieprasījums bija pēc dzīvokļiem Klusajā centrā. Pieprasītākie bija remontēti 80—100 m2 lieli dzīvokļi centrā vai 30—55 m2 dzīvokļi Vecpilsētā. Savukārt Klusajā centrā lielākais pieprasījums bija 50—60 m2 vai arī 150 m2 dzīvokļiem. Ņemot vērā straujo izmaksu pieaugumu celtniecībā, pircēji aizvien vairāk uzmanību pievērš remonta kvalitātei. Dzīvokļa izvēlē galvenie kritēriji ir — ēkas atrašanās vieta rajonā, dzīvokļa plānojums, skats pa logu, dzīvokļa remonta kvalitāte un ēkas kopējais stāvoklis. Dzīvokļu vidējais pārdošanas ilgums ir 3—6 mēneši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses