Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Saistībā ar VK atzinumu par izšķērdību Jūrmalas pašvaldībā policijā sākts kriminālprocess

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē (RRP) saistībā ar Valsts kontroles atzinumu par izšķērdību Jūrmalas pašvaldībā sākts kriminālprocess par piesavināšanos lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Kā aģentūrai LETA apliecināja RRP preses pārstāvis Toms Sadovskis, kriminālprocess 22.martā sākts pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem.

Process sākts pēc KL 318.panta 2.daļas - par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kas vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām. Tāpat process sākts pēc KL 179.panta 3.daļas - par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā. Saskaņā ar šo likuma pantu vainīgās personas tiesa var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no sešiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Lietā aizdomās turamo pagaidām nav un turpinās izmeklēšana, sacīja policijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka prokuratūra, izvērtējot Valsts kontroles ziņojumu par revīzijā atklāto izšķērdību Jūrmalas pašvaldībā, pēc piekritības to pārsūtīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un Valsts policijai.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja prokuratūras preses pārstāve Laura Pakalne, KNAB nosūtīts ziņojums daļā par Kauguru veselības centra valdes priekšsēdētajas rīcību, bet pārējais atzinums pārsūtīts policijai.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs aģentūrai LETA pagājušajā nedēļā sacīja, ka "patlaban ziņojumā minētie fakti tiek vērtēti resoriskās pārbaudes ietvaros".

Jau ziņots, ka 16.februārī Valsts kontroles padome nolēma Jūrmalas domes sūdzību atstāt bez izskatīšanas un publiskoja revīziju par konstatēto 1,2 miljonu latu izšķērdību pašvaldībā.

Revīzijā secināts, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldība, uzdodot atsevišķu pārvaldes uzdevumu veikšanu un pakalpojumu sniegšanu pašvaldības komercsabiedrībām, nav nodrošinājusi Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasību izpildi - organizēt pārvaldi pēc iespējas efektīvi, pārvaldes institucionālo sistēmu pastāvīgi pārbaudot un pilnveidojot.

Neefektīva kapitālsabiedrību pārvaldība, tostarp nenosakot kapitālsabiedrībām sasniedzamos mērķus, uzdevumus un pārvaldības principus, kā arī neveicot kapitālsabiedrību finanšu un saimnieciskās darbības analīzi, ir veicinājusi nepamatotu un nesaimniecisku rīcību ar pašvaldības un tās kapitālsabiedrību līdzekļiem.

Pašu kapitālsabiedrību neekonomiskas un normatīvo aktu prasībām neatbilstošas darbības rezultātā pakalpojumu saņēmēji - jūrmalnieki - par dažādiem pakalpojumiem ir pārmaksājuši vismaz 402 000 latu. Rēķinos par kapitālsabiedrību pakalpojumiem ir iekļautas ekonomiski nepamatotas cenas, kuras veido kapitālsabiedrību darbinieku nepamatoti lielais atalgojums, izdevumi, kas radušies, neievērojot publisko iepirkumu procedūras, kā arī izmaksas par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām un citi izdevumi, konstatējusi VK.

Valsts kontrole secinājusi, ka revidējamajā laika posmā nelietderīgi izlietoti pašvaldības un kapitālsabiedrību līdzekļi vismaz 1,2 miljonu latu apmērā.

SIA Jūrmalas attīstības projekti pamatkapitālā ir ieguldīti pašvaldības budžeta līdzekļi 768 000 latu apmērā, kaut gan tā astoņu gadu laikā nav īstenojusi nevienu būvniecības projektu, bet ir izlietojusi 75% no pašvaldības līdzekļu ieguldījumiem.

Pašvaldības kapitālsabiedrības, neievērojot normatīvajos aktos noteiktos aizliegumus, darbiniekiem ir nepamatoti aprēķinājušas un izmaksājušas darba samaksu vismaz 218 000 latu apmērā.

Revīzijā arī konstatēts, ka Jūrmalas pašvaldība ir nelietderīgi rīkojusies ar kapitālsabiedrību peļņu 1,81 miljona latu apmērā, jo lēmumi par tās izlietojumu ir pieņemti bez iepriekšēja izvērtējuma un atbilstoša pamatojuma. Pašvaldība ir pieņēmusi lēmumus peļņu novirzīt iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai, kaut gan sabiedrības saimnieciskā gada rezultāti zaudējumus neuzrāda, kā arī kapitālsabiedrību attīstībai vai pamatkapitāla palielināšanai, nenosakot līdzekļu izlietošanas mērķi, secināts revīzijā.

VK ir konstatējusi arī nepamatotus izdevumus vairāk nekā 120 000 latu apmērā atalgojumiem 11 pašvaldības kapitālsabiedrībās, nosakot valdes locekļiem un kapitāldaļu turētāja pārstāvjiem normatīvajiem aktiem neatbilstošu atalgojumu un izmaksājot prēmijas, kā arī bez pamatota iemesla vairākkārt mainot valdes locekļus.

Divu gadu laikā 67 amatpersonas ir atceltas pirms pilnvarojuma termiņa beigām, kā atcelšanas iemeslu 39 gadījumos norādot uzticības zaudēšanu vai 28 gadījumos nenorādot vispār, un tām ir izmaksātas līgumos paredzētās kompensācijas, secināts revīzijā.

Par šiem revīzijā konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem Valsts kontrole informēja prokuratūru.

LETA jau ziņoja, ka revīzija par Jūrmalas pilsētas pašvaldības darbību, nodrošinot kapitālsabiedrību darbības efektivitāti un atbilstību normatīvo aktu prasībām, veikta par laika posmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30.aprīlim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses