Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zaķis: Ostām nevajag mainīt pašreizējos darbības principus; jāuzlabo iekšējā kārtība

Latvijas ostām nevajadzētu mainīt pašreizējos darbības principus - tām būtu jāpaliek par publisko tiesību subjektiem. Tā vietā vajadzētu domāt, kā risināt problēmas ar ostu iekšējo kārtību, atzina partijas Vienotība Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

"Divās lielajās ostās - Ventspilī un Rīgā - proporcionāli darbojas pašvaldība ar valsti, kas pieņem lēmumus ostu valdes līmenī, bet Liepājā iekšēji vēl ir uzņēmējdarbības pārstāvji. Tātad, jautājums - vai ostā vajag mainīt šo principu pēc būtības? Es saku - nē," pauda Zaķis.

Vienotības politiķis pieļāva, ka, iespējams, jādomā par uzņēmēju aktīvāku iesaistīšanu lēmumu pieņemšanā, jo uzņēmējdarbība šādā situācijā varētu būt kā Einara Repšes dibinātā biedrība Vienotībai politikā jeb "kā viena līdaka vienā karpu dīķī". Tāpat arī uzņēmējs ostu valdē varētu būt tas, kas ir zināms katalizators procesiem.

"Bet, jebkurā gadījumā, pamatprincips jāsaglabā - ostu pārvalde ir publisko tiesību subjekts, tas nav kapitālsabiedrība vai uzņēmums. Tā ir publisko tiesību subjekts un galvenokārt nodarbojas ar to, ka organizē uzņēmējiem vajadzīgās lietas - to, kas nepieciešams, lai varētu sekmīgi kravas izvest, aizvest un nopelnīt," norādīja Zaķis.

Politiķis atzina, ka problēmas ostās esot ar iekšējo kārtību. "Ir vesela virkne lietu, uz ko mums ir norādījuši investori - ir problēmas gan ar informācijas apriti, gan ar caurskatāmību lēmumos, gan no efektivitātes viedokļa. Ir virkne ar lietām, kuras ir jānovērš. Bet ļoti daudzas no šīm problēmām var novērst, nevis likumu mainot, bet mainot iekšējos kārtības noteikumus. Ja ostas nolikumi uzrakstīti tā, lai uzņēmējs var saprast procesus un labi tajos piedalīties, tad lielu vajadzību pēc likumu vēršanas vaļā es neredzu," teica Zaķis.

Pēc viņa teiktā, patlaban notiek nopietna diskusija par to, kādā procesā - civilprocesā vai administratīvajā procesā - skatīt jautājumus, kas ir ostu valdes kompetencē, jo tur esot gan privāto tiesību, gan publisko tiesību jautājumi. Tāpat tiekot spriests, kā šos jautājumus nošķirt - cik tālu kurš ir privāto, kurš - publisko tiesību segmentā, un kuru no viņiem skata civiltiesa, kuru - administratīvā tiesa. "Tā ir juridiskās tehnikas problēma, kas ir risināma likuma kontekstā," piebilda Zaķis.

Vienotības frakcijas vadītājs darīja zināmu, ka valdība devusi uzdevumu Satiksmes ministrijai līdz 1.jūnijam iesniegt nepieciešamos grozījumus Ostu likumā, vai vismaz priekšlikumus, kas vajadzīgi ostu sistēmas sakārtošanai.

"Satiksmes ministrija konsekventi to dara. Satiksmes ministrijā ir bijusi nopietna darba grupa, kur visi eksperti un speciālisti nāca kopā un piedāvāja, kas būtu nepieciešams. Patlaban ir dokuments, kurā ir septiņi bloki, kuros atbalsts un "consensus" ir gūts. Ir viena daļa jautājumu, kur atbalsts nav gūts. Patlaban Tautsaimniecības komisija ar Satiksmes ministriju kopā ir izbraukušas uz visām trim lielajā ostām, apskatījušies situāciju uz vietas un novērtējuši, kas ir aktualitātes. Mēs esam bijuši "Latvijas Dzelzceļā", jo skaidrs - dzelzceļš ir tiešā saikne ar ostu, tur viens otram vajadzīgs kā cimds un roka vajadzīgs," klāstīja Zaķis.

Zaķis pieļāva, ka aprīļa laikā būs skaidrs, cik lieli un kādi grozījumi kurā no normatīvajiem aktiem ir nepieciešami. "Domāju, ka, tuvojoties 1.jūnijam, pilnīgi droši, ka būs skaidrība, kas ir nepieciešams un kas - uzlabojams," pauda politiķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses