Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

«Caurums» cauruļueksportā nav gaidāms

Pasaules būvniecības stagnācija Latvijas infrastruktūras aprīkojuma ražotājus pagaidām nav skārusi.


Kaut arī daudzās Eiropas valstīs būvniecības nozarē ir iestājies sastingums, viens no Latvijas lielākajiem rūpnieciski izolētu un plastmasas cauruļu ražotājiem uzņēmums Poliurs pērn paplašinājis ražošanu, produkcijas klāstu, kā arī panācis finanšu rezultātu uzlabošanu. Būvniecības tempi pasaulē pierimuši, taču infrastruktūras uzlabošanai nepieciešamais aprīkojums joprojām ir ļoti pieprasīts daudzās Eiropas valstīs, tādēļ šīs nozares eksportu stagnācija neskars, uzsver Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš.

No caurulēm līdz stabiņiem


Poliurs apgrozījums pērn pieauga par 75% un sasniedza 6,8 milj. latu. Tik strauju izaugsmi uzņēmuma izpilddirektors Guntis Līcītis skaidro ar saražotās un realizētās produkcijas apjoma pieaugumu, kā arī ar eksporta apjomu palielināšanos. To savukārt nodrošināja uzvaras vairākos konkursos, kas ļāva noslēgt sadarbības līgumus ārvalstīs. Pēc G.Līcīša stāstītā, šogad uzņēmums cer palielināt apgrozījumu aptuveni par 10-15%. Pērn, lai paplašinātu darbību, Poliurs iegādājās plastmasas cauruļvadu apvalku ražošanas uzņēmuma European Plastic Industries ražotni Olainē. Kā skaidro G.Līcītis, tas ļāva būtiski paplašināt produkcijas klāstu: pašlaik uzņēmums ražo ne tikai izolētās caurules siltumtrasēm, bet arī ūdensapgādei, kanalizācijai, gāzes vadiem un elektroinstalācijai nepieciešamās plastmasas caurules, kā arī plastmasas stabiņus autoceļu apmaļu marķēšanai. Jaunās ražotnes attīstībā uzņēmums ieguldījis aptuveni 200 tūkst.latu, kas investēti galvenokārt ražošanas iekārtu iegādei. "Iespējams, ar laiku ieguldīsim vēl kādus līdzekļus attīstībā, bet to rādīs laiks," teica G. Līcītis.

Cena un precizitāte


Kā uzskata V.Rantiņš, uzņēmuma optimismam ir zināms pamats, jo Poliurs ražo produkciju, kas nepieciešama tādām sfērām, kurās Latvijā un citviet pasaulē vēl ir daudz darba, - gan siltumtrašu, gan ūdensvadu maiņai. "Nedomāju, ka uzņēmumu varētu ietekmēt būvniecības nozares stagnācija, jo sfēra, kurā darbojas Poliurs, nav saistīta ar būvniecību tieši, bet gan ar infrastruktūru," situāciju raksturo asociācijas vadītājs.

Pēc V.Rantiņa domām, Poliurs pasaules tirgu iekarojis ar produkcijas kvalitāti, piegāžu precizitāti, kas ļauj laikā veikt plānotos projektus, kā arī konkurētspējīgām cenām. Poliurs izpilddirektors arī atklāj, ka uzņēmuma klienti ar katru gadu pasūta aizvien lielākus produkcijas apjomus.

Pēc iepriekšējo gadu pieredzes produkciju lielākiem pasūtījumiem uzņēmums gatavo būvniecības sezonas starplaikā - ziemā, jo vasarā tam neatliek laika regulāro pasūtījumu dēļ.

Saražotā produkcija galvenokārt tiek eksportēta uz Zviedriju, Lietuvu, Krieviju un Igauniju, aptuveni 25% no kopējā saražotās produkcijas apjoma tiek realizēti vietējā tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Igaunija apsteigs Latviju?

Latvija, līdzīgi kā daudzas Eiropas valstis, saskaras ar būtiskām demogrāfiskajām problēmām, kuru sekas būs jūtamas nākamajās desmitgadēs. Dzimstības līmenis nav pietiekams, lai kompensētu iedzī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses