Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Grib palīdzēt japāņiem ražot saules baterijas

A/s Sidrabe aktīvāk Japānā un Rietumeiropā piedāvās tehnoloģijas, kas no saules gaismas ražo elektrību.


Ņemot vērā Japānā un Rietumeiropā strauji augošo atjaunojamo energoresursu popularitāti, Latvijas augsto tehnoloģiju ražotājs a/s Sidrabe šajos tirgos aktīvāk piedāvās savus tehnoloģiskos risinājumus saules bateriju ražošanai. Šajās dienās kompānija tos akcentēja vērienīgā izstādē Japānā un drīzumā - līdzīgā pasākumā Vācijā. "Šādu specifisku tehnoloģiju ražošanā perspektīvas ir, ņemot vērā pasaules aizvien pieaugošo virzību uz atjaunojamo energoresursu ražošanu," vērtē Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas izpilddirektore Inese Cvetkova.

Konkurē ar japāņiem


Pirmā un vienīgā a/s Sidrabe tehnoloģija saules bateriju ražošanai tapa pirms dažiem gadiem kāda Nīderlandes uzņēmuma uzdevumā, norāda uzņēmuma zinātnes direktors Viktors Kozlovs. Kopš tā laika atjaunojamo energoresursu popularitāte pieņēmusies spēkā, bet uzņēmums nav apstājies pie šo risinājumu pilnveides.

"Tehnoloģijas pilna cikla saules bateriju ražošanai vēl nepiedāvājam, jo tas ir ļoti sarežģīti, bet atsevišķiem slāņiem gan," norāda uzņēmuma pārstāvis. Tos kombinējot ar citām tehnoloģijām, top iekārta saules bateriju ražošanai. "Šis virziens ļoti, ļoti attīstās. Ir ļoti svarīgi taisīt saules baterijas, jo ogļu, naftas krājumi kaut kad nākotnē beigsies, bet saule strādās vēl ļoti daudz gadu. Tāpēc strādājam šajā virzienā," nosaka V.Kozlovs. Īpaši saules bateriju ražošanas joma attīstās Japānā, kur, kā atzīst Sidrabes zinātnes direktors, arī ir visai asa konkurence, taču uzņēmums cer, ka tas šim perspektīvajam tirgum var piedāvāt to, ko nevar japāņu izgudrotāji. Ne mazāk aktīvi Sidrabe lūkojas arī Rietumeiropas virzienā, kur, piemēram, Vācijā un Nīderlandē ir paredzēts valsts atbalsts, zina teikt uzņēmuma pārstāvis.

Unikāls pasaulē


Sidrabe potenciālo pasūtītāju vērību saviem tehnoloģiskajiem risinājumiem saules bateriju ražošanai centīsies aktīvāk pievērst dažādās starptautiskajās izstādēs, vienlaikus neatstājot novārtā savus pamatproduktus - piedāvātos risinājumus plazmas TV un skārienjutīgo ekrānu virsmu pārklāšanai, kā arī saules gaismu caurlaidīgāku siltumnīcu stiklu ražošanai augstāku lauksaimniecības produktu ražu ieguvei un tādu stiklu ieguvei, kas saules gaismu ziemā pastiprināti pievelk iekštelpu apsildei, bet vasarā - atgrūž. "Nevar balstīties tikai uz vienu produktu un vienu tirgu," saka V.Kozlovs.

Uzņēmums nodarbina 170 cilvēku un tā klientu lokā ir pasaulē vadoši tehnoloģiju milži, Top 100 esoši ārzemju grandi. Gadā Sidrabe saražo 1-2 iekārtas, ja šie pasūtījumi ir lieli, bet 3-4, ja vidēji vai mazi. Atšķirībā no daudziem augsto tehnoloģiju ražotājiem šajā uzņēmumā nav sērijveida ražošanas, bet tas katru tehnoloģiju ražo individuāli, proti, tādu, kādu vēlas katrs pasūtītājs. "Sidrabe ir unikāls uzņēmums pats par sevi, kam līdzīgi pasaulē ir vien daži," piebilst I.Cvetkova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Igaunija apsteigs Latviju?

Latvija, līdzīgi kā daudzas Eiropas valstis, saskaras ar būtiskām demogrāfiskajām problēmām, kuru sekas būs jūtamas nākamajās desmitgadēs. Dzimstības līmenis nav pietiekams, lai kompensētu iedzī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses