Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pētījums: Par inovatīviem var saukt 30% uzņēmumu

Par inovatīviem var saukt 30% uzņēmumu, secināts pētījumā "Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) vajadzību analīze inovācijai".

Šiem uzņēmumiem ir raksturīga stipra tehnoloģijas attīstības stratēģija un augsta inovācijas procesa izvērtēšanas spēja, labs sadarbības tīkls, jauni produkti un investīcijas pētniecībā un attīstībā, kā arī kompetenta vadība un kvalificēti darbinieki, skaidro Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

41% aptaujāto uzņēmumu apgalvo, ka tajos notiek inovācijas procesi. Reti kurš uzņēmums gan inovācijas procesā rada Latvijā vai pasaulē jaunu rezultātu. Visbiežāk tas ir produkta vai kāda tehnoloģijas etapa uzlabojums.

Analīze liecina, ka uzņēmumi arvien aktīvāk piedalās ar inovāciju un pētniecību saistītos projektos Latvijas un ES līmenī. Jaunu produktu izstrāde no idejas līdz tirgum notiek vidēji 5-6 mēnešu laikā.

Reti kurš uzņēmums patentē savus produktus vai pakalpojumus, pamatojot ar to, ka patentēšanas process ir dārgs un laikietilpīgs.

Divi galvenie šķēršļi uzņēmumu aktīvākai sadarbībai ar pētniecības un zinātnes institūcijām ir informācijas trūkums par šādām institūcijām un pasivitāte no pētniecības institūciju puses.

Savukārt vispopulārākie finanšu instrumenti uzņēmumu starpā ir ES finansējuma izmantošana, kredīti un valsts atbalsta programmas. Starp aptaujātiem uzņēmumiem visnepopulārākais finanšu instruments ir riska kapitāls.

Pētījumu 2007.gadā veica Latvijas Tehnoloģiskais centrs, lai noskaidrotu uzņēmumu inovācijas vajadzības. Pētījuma aptaujā piedalījās 306 Latvijas ražojošie uzņēmumi - gan tehnoloģiski orientētie, gan uzņēmumi no zemo tehnoloģiju sektoriem, kā arī uzņēmumi, kuri paši neražo produktus, bet viņu darbība un pakalpojumi ir cieši saistīti ar jaunāko tehnoloģiju izmantošanu. Kopumā aptaujā piedalījās uzņēmumi no 38 nozarēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses