Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

PR: Design Lab ’09 konkursā uzvar ideja "Kokons" – pārtikas produktu izgatavotājs

Rikards Hederstjerns (Rickard Hederstiern), industriālā dizaina stundents no Lundas Tehnoloģiju universitātes Zviedrijā, ar futūristisko dizaina ideju Kokons (Coccon) kļuvis par Electrolux Design Lab 2009 konkursa uzvarētāju. Konkursā piedalījās studenti no 50 valstīm, iesniedzot vairāk nekā 900 novatorisku dizaina ideju. Konkursa finālā sacentās 8 labākie ideju autori, tai skaitā lietuviete Toma Brundzaite.

Kokons ir risinājums pasaules iedzīvotāju skaita pieauguma problēmai, kuras iespaidā aizvien intensīvāk tiek veikti lauksaimniecības un zvejniecības procesi, lai pasaules iedzīvotājus apgādātu ar nepieciešamo gaļas un zivju daudzumu. Kokons ražo gaļu un zivis – līdzīgi popkorna karsēšanai mikroviļņu krāsnī, tas sagatavo gēnu inženierijas radītas un iepriekš iesaiņotas gaļas un zivs maltītes, karsējot radiofrekvences signālu identificētas muskuļu šūnas. Kad gaļa vai zivs sagatavota, signāli uztver attiecīgo pārtikas produktu un pēc tam piedāvā vajadzīgo pagatavošanas laiku. Sagatavojot pārtiku Kokonā tiek mazināta lauksaimniecības un zvejniecības procesu negatīvā ietekme – zemes noplicināšana un ekosistēmu  iznīcināšana.

Pārējie konkursa finālisti pārsteidza žūriju ar ne mazāk pārdrošām un novatoriskām idejām – teleportējošs ledusskapis, lidojošs lietus uztvērējs un ūdens attīrītājs, robots – siltumnīca, trīsdimensiju molekulārais pārtikas produktu printeris un veļas mazgājamā mašīna, kas neizmanto ūdeni. Šādā veidā industriālā dizaina studenti parādīja savu izpratni par to, kā cilvēki nākamajās deviņās desmitgadēs gatavos un uzglabās pārtikas produktus, mazgās drēbes un traukus.


Starptautiski atzītas dizaineru žūrijas galvenie vērtēšanas kritēriji bija tas, kā studentu piedāvātās dizaina idejas atspoguļo patērētāja vajadzības, būtību un ieradumus.

 „Ar savu pievilcīgo un taustāmo dizainu, Kokons atgādina dārgakmeni, kura metāliskie akcenti un detaļas atspoguļo Zviedrijas stikla mākslas nozares mantojumu. Kokons precīzi atbilst izvirzītajiem vērtēšanas kritērijiem – tas ir izaicinošs, inovatīvs un ilgtermiņā piedāvā risināt aktuālas sociālās un ar apkārtējo vidi saistītās problēmas,” stāsta Henriks Oto (Henrik Otto) – Electrolux globālā dizaina nodaļas vecākais viceprezidents.

Finālistu darbus vērtēja Nipa Doši (Nipa Doshi) – mēbeļu dizainere un Doshi Levien dizaina studijas līdzdibinātāja, Deivids Fišers (David Fisher) – starptautiskā preču dizaina konsultāciju uzņēmuma Seymourpowell galvenais mākslinieks, Marisola Manso Kortina (Marisol Manso Cortina) – Nissan Design Europe krāsu dizaina grupas vadītāja un Henriks Oto (Henrik Otto) – Electrolux globālā dizaina nodaļas vecākais viceprezidents.

Design Lab konkursa pirmās vietas ieguvējs Rikards Hederstjerns saņēma 5 000 eiro balvu un iespēju sešus mēnešus iziet praksi Starptautiskajā Electrolux dizaina centrā.

Katru gadu Design Lab konkursam tiek izvēlēta īpaša tēma. 2008. gadā konkursa tematika bija dizains interneta paaudzei, 2007. gadā – ekoloģiskais dizains, 2006. gadā – dizains veselīgam dzīvesveidam. Šīgada tēma par godu Electrolux 90 gadu jubilejai ir dizains nākamajai deviņdesmitgadei.


Electrolux ir pasaules līderis sadzīves ierīču un profesionālo ierīču ražošanā, katru gadu pārdodot vairāk nekā 40 miljonus izstrādājumu pircējiem 150 valstīs. Uzņēmuma uzmanības centrā ir pārdomāta dizaina novatorisms, kas balstās uz plašu patērētāju izpēti, lai spētu apmierināt patērētāju un profesionāļu vajadzības.  Electrolux produktu klāstā ietilpst ledusskapji, trauku mazgāšanas mašīnas, veļas mašīnas, putekļu sūcēji un plītis, kas tiek pārdoti arī tādām iecienītām preču zīmēm kā Electrolux, AEG – Electrolux, Eureka un Frigidaire. 2008. gadā Electrolux ieņēmumi bija 110 miljardi eiro un uzņēmumā strādāja 55 000 darbinieku. Lai iegūtu plašāku informāciju, apmeklējiet http://www.electrolux.com/press.


Papildu informācija par Electrolux Design Lab konkursu atrodama http://www.electroluxdesignlab.com/


Konkursa fotoattēli pieejami Electrolux Design interneta vietnē http://www.flickr.com/photos/electrolux-design-lab


Konkursa Design Lab video iespējams aplūkot http://youtube.com/electroluxdesignlab

Informāciju sagatavoja:

Zane Bojāre

Electrolux Latvija komunikācijas konsultante

tel.: 67610010

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses