Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Strašuna: Eksporta apjomu izaugsme 3.ceturksnī sarukusi

Šā gada 3. ceturksnī preču eksporta fizisko apjomu gada izaugsme sarukusi no 17.8% iepriekšējā ceturksnī līdz 8.6% šajā. Faktiskajās cenās eksporta pieauguma palēnināšanās bija mazāka - no 33% uz 23%. "Tas nozīmē, ka, neskatoties uz pasaules izejvielu cenu kritumu salīdzinājumā ar 2.ceturksni, Latvijas eksporta cenas, visticamāk, turpinājušas augt," secina Swedbank galvenā ekonomiste Lija Strašuna.

Viņa norāda, ka šajā laikā ir svarīgi saprast, ka, lai radītu vairāk jaunas darba vietas, ir nepieciešams kāpināt tieši ražošanas un tādējādi arī eksportētos apjomus, nevis eksportu faktiskajās cenās.

"Importa apjomu kāpums 3. ceturksnī bija ievērojami straujāks, nekā eksportam – gada izaugsme bremzējas no 29.4% 2.cetuksnī līdz 16.5%. Tātad importa cenas, visticamāk, turpina augt lēnāk, nekā eksporta cenas. Tas mūsu patērētājiem un ražotājiem ir izdevīgi, jo ļauj patērēt vai saražot vairāk ar tādām pašam izmaksām," secina ekonomiste.

"Vislielāko ieguldījumu gan eksporta, gan importa izaugsmei joprojām dod tālākai pārstrādei domātās preces. 3. ceturksnī preču ārējās tirdzniecības deficīts palielinājās par vairāk nekā 200 miljoniem latu, ko galvenokārt virzīja tieši straujš starppatēriņa importa kāpums. Daļa no tā, visticamāk, tika izmantota arī iekšzemes patēriņam, jo 3. ceturksnī mazumtirdzniecības apgrozījums strauji auga. Nenoteiktībai pieaugot un optimismam mazinoties, importa kāpums šī gada beigās, iespējams, saruks krasāk, jo arī eksports, patēriņš un investīcijas varētu augt lēnāk."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses