Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Agile ražas laiks IT nozarē

Ja izlemjat celt māju, tas notiks secīgos posmos – viena speciālistu komanda lies pamatus, otra būvēs sienas, vēl cita liks jumtu utt. Jūs kā pasūtītājs varat gaidīt gadu, kad māja būs pilnībā pabeigta, un to apskatīt tikai tad vai arī varat novērtēt katru mājas posmu atsevišķi un, ja nepieciešams, veikt tajos savas korekcijas. Šādu analoģiju piesauc Accenture projektu piegādes (Delivery) vadītājs Jānis Paksis, stāstot par lielu IT projektu mūsdienīgu īstenošanu.

Šodien IT industrijā projektu piegāde klientiem lielākoties notiek tieši otrajā no minētajiem "mājas būvēšanas" variantiem – t. i., Agile formātā, kas norit ciešā, interaktīvā sadarbībā ar klientu katrā veicamajā solī. IT nozarē, ja veidojamā risinājuma projekts ir liels un tā izstrāde solās ilgt gadu, pa šo laiku uz priekšu virzās gan tehnoloģijas, gan klienta ekspektācijas, tāpēc brīdī, kad projekts finišēs, tas var izrādīties tehnoloģiskā ziņā atpalicis, novecojis un klienta vajadzībām neatbilstošs. "To ik pa laikam novērojam – lieli projekti ar labiem uzstādījumiem, nonākot pie gala lietotājiem, izrādās tomēr ne tik labi izmantojami," komentē Jānis. Tieši Agile pieeja projekta vadībā palīdz no tā izvairīties, jo klients vajadzīgā IT produkta pirmo versiju saņem un var izmēģināt jau drīz pēc projekta sākšanas, lai pēc tam ar saviem ieteikumiem to koriģētu un pilnveidotu jau tapšanas procesā. 
 

Vērtīgās transformācijas

Accenture uz šādu elastīgu pieeju projektiem ir pārgājis teju pilnībā, Jānis stāsta – tuvu pie 90% visu kompānijas realizēto IT projektu notiek pēc Agile principiem. Kaut arī joprojām ir klienti, kas laika vai finansiālu apsvērumu dēļ izvēlas klasisku projektu piegādi, lielākā daļa tomēr sliecas uz Agile pieeju, un tas notiek visdažādākajās industrijās, arī valsts pārvaldes sektorā un gan Latvijā, gan ārzemēs. Agile projektu vadības procesi attīstās, un kļūst arvien ērtāk tos saplānot, ielikt projekta vai uzņēmuma budžeta rāmjos un nodrošināt, ka beigās saņemts tiek tas, kas bija gribēts.

Pāriešana uz Agile projektu vadībā attiecīgi maina arī veidu, kā tiek strādāts. "Cilvēki gan bieži iedomājas, ka Agile ir leiputrija – ka tur nav nekādas struktūras, viss notiek pats no sevis… Taču īstenībā Agile kā projektu piegādes formāts dažkārt ir vēl strukturētāks un prasa vēl lielāku disciplinētību nekā klasiskā projektu īstenošanas forma. Klasiskā variantā parasti paiet kāds laiks, kamēr projekts tiek iesākts, bet visaktīvākais darbs notiek pēdējos mēnešos, lai projektu pabeigtu un piegādātu termiņā. Savukārt Agile gadījumā piegādes notiek caurmērā ik pa divām nedēļām, tāpēc jau no paša sākuma jābūt gana safokusētiem, lai vienotos, ko un kādā apjomā mēs pa nākamajām divām nedēļām darīsim, un lai saliktu to kopā ar projekta komandas spējām," stāsta Jānis. 

Jāpiebilst, ka gatavība tikpat regulāri un intensīvi iesaistīties projekta procesos Agile gadījumā nepieciešama arī no klienta, projekta pasūtītāja puses. Tas nozīmē, ka klientam jābūt gana kompetentam un zinošam par to, ko viņš vēlas katrā projekta posmā, tāpat viņa pusē jābūt noslīpētam mehānismam, kā tiek pieņemti attiecīgie lēmumi, Jānis norāda. 

Paralēli tam daudzas organizācijas patlaban Agile formātā pārveido arī savus iekšējos biznesa procesus un ikdienas darbu – to dēvē par business agility, un tas nozīmē, ka pēc Agile principiem vienoti strādā pilnīgi visi uzņēmuma departamenti. Šādas transformācijas ļauj darba jautājumus risināt efektīvāk, dinamiski reaģējot uz jebkādām vismazākajām izmaiņām.  
 

Mērogs sniedz prasmes

Jāņa komandā Accenture ir aptuveni 60 IT projektu vadītāju, kas nodrošina, ka kompānija saviem klientiem spēj garantēti piegādāt tieši to, ko apsolījusi. Tāpat komandā ir speciālisti, kas projektos nodarbojas ar kvalitātes prasību ievērošanu. "Ja pārliecināmies, ka process ir pareizs, arī rezultāts ar lielāku varbūtību būs pareizs. Ja process nebūs pareizs, tad arī ir lielāka iespēja kaut kur kļūdīties," Jānis paskaidro. Vēl viņa komandā ietilpst cilvēki, kas pārrauga IT projektu portfeļa piegādes konkrētās, atsevišķās industrijās, kā arī risinājumu arhitekti (solution architects), kuri iesaistās piedāvājuma sagatavošanā klientam, jo apkopo gan to, kā klienta vēlmes var pārnest tehniskā risinājumā, gan to, kādus speciālistus komandā piesaistīt, lai saprastu kopējo projekta apmēru.

"Projektu vadītāji, esot projektā, bieži var labāk saprast, kas klientam vēl ir aktuāli, arī ārpus konkrētā projekta, – inovācijas, kādu problēmu atrisināšana utt. Mūsu projektu vadītāji spēj piedāvāt atbilstošu risinājumu, tāpēc varam nākt klajā ar jauniem klientam saistošiem piedāvājumiem," Jānis stāsta.
Viņš gan arī norāda – uzņēmumi dažkārt neapzinās, ka profesionālas IT kompānijas pakalpojumu izmantošana var sniegt lielāku pievienoto vērtību nekā IT projekta īstenošana tikai saviem spēkiem.

"Accenture pasaulē ir vairāk nekā 482 000 darbinieku, tai skaitā Rīgā – 1500 IT profesionāļu. Tas nozīmē – lai kāda būtu tehnoloģija, mums tajā ir ievērojams speciālistu skaits ar pietiekamu pieredzi un zināšanām, lai mēs varētu samērā ātrā laikā izveidot komandu, kura vissekmīgāk var īstenot to projektu, kas nepieciešams, nodrošinot arī labāku cenas un rezultāta attiecību," Jānis teic un atkal min piemēru ar māju – ja tās krāsotājus meklēsi pats, pašam arī nāksies pārliecināties, vai viņi to prot, savukārt, ja to uzticēsi firmai, kas specializējusies šajā jautājumā, tā par visu parūpēsies tavā vietā. Viņš arī piebilst, ka Accenture priekšrocība ir uzņēmuma starptautiskie izmēri – tas strādā ar dažādu industriju, dažāda apjoma un sarežģītības IT projektiem dažādās pasaules valstīs, un tas sniedz ievērojami plašāku pieredzi un kompetences, nekā var smelties vietēja mēroga IT projektos. "Mūsu speciālistiem ir iespēja pāriet no viena projekta uz citu, gūstot jaunas zināšanas, pilnveidojoties kā profesionāļiem. Šādu izaugsmi nav tik viegli nodrošināt, ja cilvēks strādā nelielā organizācijā, ar vienu IT sistēmu 10 gadu." 
 

Pieradis pie plašuma

Mūsdienās tehnoloģijas prasa atbilstošu izglītību – gan akadēmisko, gan jaunāko tehnoloģiju un pieeju zināšanas praksē. Jānis savas izglītības izvēles saistīja ar profesionālo attīstību. Viņš ir ieguvis bakalaura un inženiera grādu datorzinībās, maģistra grādu IT sistēmu vadībā, kā arī MBA grādu vadībā. Jānis iepriekš pieredzi uzkrājis finanšu jomā, strādājot vadošajās Baltijas bankās – attīstot dažādus digitālus banku pakalpojumus un servisus, kā arī banku produktus kopumā. Būdams aktīvs dažādos sociālos projektos, kas vērsti uz to, lai palielinātu IT speciālistu skaitu Latvijā, Jānis iesaistījās Accenture virzītajā Startit.lv izglītības programmā, kas sāka piedāvāt jaunu datorikas saturu Latvijas skolās. Jau drīz Jānis pievienojās Accenture vadības komandai – sākumā atbildot par kompānijas biznesa attīstību dažādās nozarēs un vēlāk nonākot pašreizējā amatā, kurā viņš pārrauga Accenture projektu portfeli Latvijā un projektu vadītāju komandu, kas to nodrošina. 

Uzņēmums turpina strauji attīstīties, līdz ar to nepieciešams turēt roku uz pulsa un uzlabot arī projektu pārvaldību. "Mūsdienās daļu no lielu projektu vadības var aizstāt automatizēti risinājumi vai mākslīgā intelekta rīki – tā ir tendence, un arī mēs to arvien vairāk darām. Tajā pašā laikā cilvēki ir būtiska veiksmes daļa projektos, kurus sekmīgi realizēt palīdz Agile metodoloģija. Tāpēc mēs veicinām to, lai mūsu cilvēki būtu izglītoti, kompetenti un augsta līmeņa profesionāļi," Jānis stāsta.

Runājot par nākotni, viņš Accenture redz vairākus paralēlus attīstības virzienus – turpināt izaugsmi, izvērst plašumā pašmāju ekspertu atbalstu arī apjomīgos Accenture projektos citviet pasaulē, tāpat dalīties ar uzkrāto Agile projektu pieredzi un pieeju, nodrošinot Agile koučingu kā servisu. Tas ļauj nodot tālāk savas bagātīgās prasmes šajā jomā, veidojot labāku izpratni par Agile un tā priekšrocībām klientu vidū, jo arvien vairāk uzņēmumu izmanto Agile ne tikai produktu izstrādē, bet visa uzņēmuma pārvaldībai, piemēram, personālvadības, mārketinga, pārdošanas u. c. jomās.

Savukārt par sevi pašu Jānis saka: "Tehnoloģiju sfērā nepārtraukti ir kaut kas jauns, un arī projektu pārraudzība nemitīgi attīstās. Accenture ir globāla organizācija, un ir ļoti daudz veidu, kā iesaistīties būtisku risinājumu realizācijā, lēmumu pieņemšanā, atbildības sfēru pārraudzībā gan Ziemeļvalstīs, gan citviet Eiropā, strādājot pat no Latvijas. Izaugsmes iespējas ir plašas, un tas ir katra cilvēka paša ziņā, cik viņš tālu vēlas iet un attīstīties." Līdztekus tiešajiem darba pienākumiem Jānis kompānijā uzņēmies arī noteiktu lomu mārketinga un izglītības procesos, tāpat viņš darbojas Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijā (LIKTA). Pašmāju IT ekosistēmas attīstība būs ieguvums ikvienam šajā nozarē, Jānis uzsver.


Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 23. augusta, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Top komentāri

no malas
n
Pēc būtības pakāpeniska (etapos) projektu realizācija pazīstama un normāli partneri to realizē pie katras iespējas. Jau sākot no pamatskolas.... Varbūt jauns un reklāmas cienīgs ir tikai konkrētā projekta nosaukums Agile.:-)
tufta
t
Tas agile kautkāds mēsls :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses