Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

No jūlija Eiropas Savienībā samazināsies viesabonēšanas tarifi

No šā gada jūlija, pārvietojoties Eiropas Savienības (ES) robežās, mobilo tālruņu, viedtālruņu un planšetdatoru lietošana būs daudz lētāka, paredz šodien Eiropas Parlamenta apstiprinātā vienošanās ar dalībvalstīm.

No 1.jūlija viena megabaita lejupielādes cena ES patērētājiem nevarēs pārsniegt 0,70 eiro (0,49 latus). Līdz 2013.gadam tarifu griesti samazināsies līdz 0,45 eiro (0,32 latiem) par megabaitu, līdz 2014.gadam - 0,20 eiro (0,14 latiem) par megabaitu. Pašlaik nav nekādu ierobežojumu cenām, ko mobilo sakaru operatori var prasīt par datu pakalpojumu viesabonēšanu, informēja Eiropas Parlamenta informācijas birojā Latvijā.

Mazumtirdzniecības cenu griesti balss sarunām no šā gada 1.jūlija nevarēs pārsniegt 0,29 eiro (0,2 latus) par vienu sarunas minūti, no 2014.gada 1.jūlija maksa par minūti nedrīkstēs pārsniegt 0,19 eiro (0,13 latus). Pašlaik noteiktie cenu griesti ir 0,35 eiro (0,25 lati). Arī īsziņu sūtīšana būs lētāka - no pašreizējās maksimālās cenas 0,11 eiro (0,08 latiem) tā šā gada 1.jūlijā samazinās līdz 0,09 eiro (0,06 latiem), savukārt 2014.gada 1.jūlijā tā būs 0,06 eiro (0,04 lati).

Jaunie noteikumi pirmoreiz paredz pasākumus konkurences palielināšanai viesabonēšanas tirgū. Klienti no 2014.gada 1.jūlija varēs iegādāties vietējos un viesabonēšanas pakalpojumus no atšķirīgiem operatoriem, saglabājot to pašu numuru un bez papildmaksas par cita operatora pakalpojumu izmantošanu. Vietējo sarunu nodrošinātājiem būs pienākums informēt patērētājus par viņu tiesībām šajā jomā.

No šī gada 1.jūlija virtuālie operatori - mobilo sakaru nodrošinātāji, kam nav pašiem savas tīkla infrastruktūras, - būs tiesīgi piekļūt citu operatoru tīkliem par vairumtirdzniecības cenām, lai nodrošinātu viesabonēšanas pakalpojumus. Tas iedrošinās vairāk operatoru sacensties viesabonēšanas pakalpojumu tirgū.

Jaunos noteikumus jūnijā apstiprinās Eiropas Savienības Padome. Dalībvalstīm tie būs jāpiemēro no 2012.gada 1.jūlija. Eiropas Komisijai līdz 2016.gada 30.jūnijam būs jāpārskata noteikumu darbība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses