Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SEB aptauja: Uzņēmējiem visvairāk traucē birokrātija un nodokļu slogs

SEB bankas veiktā aptauja liecina, ka gan Latvijā, gan Lietuvā un Igaunijā uzņēmēji mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) sektorā ir vienisprātis - būtiskākie šķēršļi biznesa izaugsmei ir augstais nodokļu slogs un sarežģītās normatīvās un birokrātiskās prasības.

Vērtējot šos faktorus skalā no 1 (nekāda ietekme) līdz 5 (ļoti būtisks šķērslis), nodokļu sloga ietekmi uz sava uzņēmuma iespējām nākamo 12 mēnešu laikā kāpināt apgrozījumu lietuviešu uzņēmēji novērtējuši ar 3,9 ballēm, igauņi ar 3,5 ballēm, bet Latvijas uzņēmēji piešķīruši zemāku vērtējumu – 3,2 balles.

Arī normatīvo prasību un birokrātijas ietekmi visaugstāk ir vērtējuši lietuviešu uzņēmēji – ar 3,5 ballēm, kamēr Latvijas uzņēmēji šim faktoram piešķīruši 3,2 balles, bet igauņu uzņēmēji – 3,1 balli.

"Lai arī Latvijā bieži dzirdam viedokļus par Igaunijas nodokļu sistēmas priekšrocībām, ir skaidrs, ka arī tur maza un vidēja lieluma uzņēmumi satraucas par nodokļu slogu. Mazie uzņēmumi – it īpaši tie, kas savu darbību ir uzsākuši nesen, vēl nav uzkrājuši pieredzi un uzaudzējuši biznesa apjomus, jebkādus nodokļus izjutīs sāpīgāk, nekā lielās kompānijas.

Tomēr šie rezultāti iezīmē vairākus interesantus apstākļus. Pirmkārt, man liekas interesanti, ka Latvijas uzņēmēji šiem šķēršļiem ir piešķīruši zemāku nozīmi, nekā kaimiņvalstu kolēģi.

Domāju, ka tas varētu būt skaidrojams ar kopējo optimisma pieaugumu MVU segmentā pēdējā gada laikā, ko stiprinājuši gan straujie ekonomikas izaugsmes tempi, gan iedzīvotāju pirktspējas palielināšanās. Otrkārt, interesanti liekas tas, ka darbaspēka trūkums ir tikai piektais biežāk minētais šķērslis, kas Baltijā kavē maza un vidēja izmēra uzņēmumu attīstību. Nodokļi, birokrātija un problēmas atrast noieta tirgu tomēr ir būtiskāki šķēršļi nekā darbaspēka trūkums," komentē SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Kā trešo nozīmīgāko šķērsli uzņēmuma attīstībai Baltijas uzņēmēji minējuši grūtības atrast noieta tirgus saviem produktiem un pakalpojumiem (Lietuvas uzņēmēji - 3,2 balles; Igaunijas - 2,8 balles; Latvijas - 2,6 balles), bet ceturtais biežāk minētais šķērslis ir klientiem izrakstīto rēķinu neapmaksāšana vai novēlota apmaksa (Lietuvas uzņēmēji - 2,9 balles, Igaunijas - 2,7 balles, Latvijas - 2,4 balles).

Baltijas biznesa pārskats ir SEB bankas veidota mazā un vidējā uzņēmumu aptaujas apkopojums, kas sniedz Baltijas uzņēmumu redzējumu par piecām jomām - apgrozījuma pieaugumu, nodarbinātību, eksportu, inovācijām un investīcijām. Baltijas biznesa pārskatā par 2019. gadu apkopotas 4200 Baltijas valstu mazo un vidējo uzņēmumu atbildes, tostarp gandrīz 1200 Latvijas uzņēmumu viedokļi. Aptauja veikta 2018. gada decembrī.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses