Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Visus grib samest vienā grozā

PVO iesaka alternatīvajiem tabakas produktiem noteikt tādus pašus nodokļus kā cigaretēm.

Pagājušajā nedēļā Pasaules Veselības organizācija (PVO) publicēja ziņojumu par cīņu pret smēķēšanu, uzsverot, ka pēdējo 15 gadu laikā smēķēšanas izplatība ir samazinājusies ieviesto tabakas kontroles pasākumu dēļ, bez kuriem šobrīd pasaulē būtu par 300 miljoniem vairāk smēķētāju. Tomēr situācija mainās ļoti lēni – pēc PVO aplēsēm, pasaulē joprojām smēķē vairāk nekā miljards cilvēku. PVO uzskata tabakas smēķēšanu par vienu no lielākajiem draudiem sabiedrības veselībai, kas ik gadu nogalina vairāk nekā astoņus miljonus cilvēku pasaulē. Vairāk nekā septiņi miljoni no šiem nāves gadījumiem ir saistīti ar tiešu tabakas lietošanu, un aptuveni 1,3 miljoni – ar pasīvo smēķēšanu.

PVO turpinās meklēt problēmas risinājumu šā gada novembrī, kad Panamā notiks Pamatkonvencijas par tabakas kontroli pušu konferences (Conference of the Parties jeb COP) 10. sesija par tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežošanu. Šajā sanāksmē plānots runāt arī par to, kā regulēt un aplikt ar nodokļiem jaunos tabakas un nikotīna produktus, kuru lietošana kļūst arvien populārāka daudzās pasaules valstīs un kuri tiek pozicionēti kā mazāk kaitīgas alternatīvas cigaretēm.

Gatavojoties Panamas sanāksmei, publiskajā apritē ir nonācis PVO ziņojuma projekts par jauniem tabakas izstrādājumiem, kurā paustas bažas, ka nav pagājis pietiekams laiks, lai līdz šim veiktie pētījumi apliecinātu alternatīvo bezdūmu produktu mazāku kaitīgumu to lietotāju un apkārtējo cilvēku veselībai ilgtermiņā. Dokumentā diezgan nepārprotami iekļauts aicinājums noteikt alternatīvajiem produktiem daudz stingrākus ierobežojumus un identiskas akcīzes nodokļa likmes kā tradicionālajām cigaretēm.

Taču šādu rosinājumu virkne nozares ekspertu un komentētāju raksturojuši kā absurdu, pat neizslēdzot varbūtību, ka šāds PVO rosinājums savā ziņā būtu tulkojams kā labvēlība pret tradicionālo cigarešu ražotājiem, kuru tirgus daļa pamazām sarūk, kopš smēķētāji pāriet uz alternatīvajiem produktiem.

Kļūst arvien populārāki

Tomēr cigaretes joprojām ir visplašāk lietotais tabakas produkts Eiropā – saskaņā ar jaunāko Eirobarometra pētījumu 23% ES respondentu smēķējuši cigaretes, cigārus, cigarillas vai pīpes, savukārt 2% lietojuši e-cigaretes un 1% – karsējamo tabaku (KT). Arī PVO ziņojumā norādīts, ka KT lietošana kļūst arvien izplatītāka un š. g. jūlijā KT bija pieejama jau vairāk nekā 70 valstīs.

Runājot par KT ietekmi uz lietotāju veselību, PVO ziņojumā norāda, ka kaitīgo vielu noteikšanai un mērīšanai trūkst standartizētu laboratorijas metožu, kas ļautu salīdzināt KT un tradicionālo cigarešu ietekmi uz cilvēka veselību. "Pagaidām nevar precīzi salīdzināt KT ar citiem tabakas izstrādājumiem, un vispārīgi paziņojumi par relatīvo risku KT lietotājiem joprojām ir provizoriski," teikts dokumentā.

Savukārt ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA), viena no pasaules vadošajām un uzticamākajām sabiedrības veselības aizsardzības organizācijām, ir sniegusi modificēta riska tabakas izstrādājumu autorizāciju noteiktām KT sistēmām. Pēc detalizētas un padziļinātas KT sistēmu pārbaudes FDA atzina, ka tās karsē tabaku, bet nededzina to, tādējādi būtiski samazinot kaitīgo un potenciāli kaitīgo ķīmisko vielu veidošanos. Zinātniskie pētījumi liecina, ka, pilnībā pārejot no parastajām cigaretēm uz KT lietošanu, tiek būtiski samazināta kaitīgo ķīmisko vielu ietekme uz cilvēka organismu.

Arī Anglijas Sabiedrības veselības aģentūra (PHE) ir atzinusi alternatīvos produktus – e-cigaretes – par ievērojami mazāk kaitīgām veselībai nekā cigaretes, norādot, ka tās var palīdzēt atmest cigarešu smēķēšanu.

Grib vienādot nodokli

Tomēr dažādu apsvērumu dēļ PVO neatzīst alternatīvos produktus par viennozīmīgi mazāk kaitīgiem nekā parastās cigaretes, un PVO piesaistītie eksperti rosina noteikt tiem tādas pašas akcīzes nodokļa likmes kā tradicionālajām cigaretēm līdz brīdim, kad būs lielāka skaidrība par šo produktu kaitējumu un relatīvo risku.

"Šajā sakarā PVO iesaka KT aplikt ar līdzvērtīgas likmes nodokli kā parastajām cigaretēm," teikts ziņojumā, kuru novembrī prezentēs PVO sanāksmē Panamā.

Nozares eksperti un tirgus analītiķi uzskata, ka šo ziņojumu arī centīsies pieņemt kā oficiālu dokumentu, kas faktiski kļūs par pienākumu visām PVO dalībvalstīm, tādējādi izslēdzot iespēju tām nacionālajā līmenī pašām izlemt šādu jautājumu, iesaistot ne tikai sabiedrības veselības, bet arī par nodokļu politiku atbildīgās iestādes un ekspertus. Tas var radīt arī juridisku precedentu, jo nodokļu politika vienmēr ir bijusi nacionālās suverenitātes vai ES valstu ekskluzīvā kompetence.

Tas savukārt liek uzdot jautājumu, vai šāda pieeja un nodokļu izlīdzināšana nenāktu par labu Ķīnai, kura saražo vairāk nekā trešdaļu no pasaulē patērētā cigarešu apjoma un kurā cigarešu ražošana pieder valstij. Vai nav tā, ka valsts, kurai ir ļoti ietekmīga balss PVO, cenšas pēc iespējas ierobežot alternatīvos produktus un saglabāt savu cigarešu ražošanu, kas dod lielus ienākumus tās budžetā.

Tabakas industrijas apskatnieks Mārtins Kulips interneta izdevumā Filter augusta sākumā publicējis viedokļrakstu Notiek PVO cīņa par tabakas radītā kaitējuma mazināšanu, kurā akcentē – pēdējās PVO aktivitātes rada bažas par iemesliem, kādēļ PVO iecerējusi tik striktu un agresīvu vēršanos tieši pret alternatīvajiem produktiem, par spīti daudziem pētījumiem par šo produktu mazāk kaitīgo ietekmi uz patērētājiem. 

"Nesenais dokumentu klāsts ir atklājis vairāk par PVO stratēģiju. Bez būtiska pamatojuma PVO paziņo, ka "ir nepieciešams regulēt jaunos un topošos tabakas izstrādājumus, piemērojot tradicionālos tabakas kontroles pasākumus". Īpaši agresīvs ir PVO ziņojums par alternatīvu nikotīna produktu regulēšanu. Šis dokuments noraida alternatīvos produktus kā labu veidu ceļā uz smēķēšanas atmešanu, norādot, ka pierādījumi tam par labu ir "zemi" vai "nepietiekami", ignorējot starptautiskā veselības jautājumu pētījumu tīkla Cochrane pērn novembrī ziņojumā paustos secinājumus par "augsti ticamu pierādījumu, ka nikotīna e-cigaretes ir efektīvākas par tradicionālo nikotīna aizstājējterapiju, palīdzot cilvēkiem atmest smēķēšanu," norāda M. Kulips.

Pēc viņa paustā, visas pašreizējās aktivitātes pirms novembrī Panamā gaidāmās sanāksmes par tabakas lietošanas mazināšanu vairāk liecina nevis par rūpīgu iedziļināšanos niansēs un zinātniskos secinājumos, bet gan ļaušanos propagandai.

"Vērojot šos saskaņotos un nepamatotos uzbrukumus drošākiem aizstājējiem, var izdarīt pieļāvumu, ka PVO vēlas aizsargāt tradicionālo cigarešu tirdzniecību," raksta tabakas industrijas apskatnieks M. Kulips.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses