Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

2024. gada novembri gaidot

Autoritatīvais britu izdevums The Economist Viļņā notiekošā NATO samita laikā publicēja plašu rakstu ar nosaukumu Ko darīt Eiropai, ja uzvarēs Tramps? (What would Europe do if Trump won?).

Atbildes uz nosaukumā uzdoto jautājumu publikācija gan satur tikai daļēji, galveno uzmanību pievēršot Eiropas iespējamo problēmu aprakstam.

Runa ir par 2024. gadā gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām. Aptaujas liecina, ka eksprezidents Donalds Tramps, neraugoties uz visiem skandāliem, ir pārliecinošs republikāņu priekšvēlēšanu favorīts, kā arī ir populārāks par ASV prezidentu Džo Baidenu un jo īpaši par viceprezidenti Kamalu Harisu. Vai Tramps tiks nominēts kā republikāņu kandidāts un vai viņam izdosies atgriezties Baltajā namā, šobrīd neviens pateikt, protams, nevar, taču izredzes to izdarīt Trampam ir un nepavisam ne sliktas.

Pirmā, kas cietīs šajā gadījumā, būs Ukraina. ASV eksprezidents vairākkārt ir licis saprast, ka Kijivas atbalstīšana "tik ilgi, cik tas būs nepieciešams", neatbilst ASV stratēģiskajām interesēm (kādas tās redz Tramps un viņa atbalstītāji) un ka panākt "mieru Ukrainā" (likt Kijivai sākt sarunas ar Maskavu) ir iespējams pavisam īsā laikā, pārtraucot ieroču un bruņojuma piegādes. Protams, realitātē tas ne tuvu nav iespējams tik vienkārši, un tās arī nebūs miera sarunas, bet gan sarunas par kapitulāciju, tomēr iespēja, ka Tramps ievēlēšanas gadījumā var pieņemt šādus lēmumus, ir ļoti ticama.

Eiropiešiem tas nozīmēs, kā to dēvē The Economist, "uzticības krīzi", turklāt Ukraina ir tikai aisberga redzamā daļa. Citas iespējas, kas eiropiešus biedē vēl ievērojami vairāk, – Tramps varētu sākt īstenot izolacionisma politiku (ASV distancēšanos no pārējās pasaules problēmu risināšanas) un ASV varētu pieņemt lēmumu par izstāšanos no Ziemeļatlantijas alianses, kas nozīmē kā lielākās daļas NATO potenciāla zaudēšanu, tā Eiropas drošības atstāšanu pašu eiropiešu ziņā, kam pēdējie ir gatavi ļoti ierobežotā apmērā.

Turklāt minētie soļi nav piesaukti tikai tāpēc, lai pabiedētu lasītājus. Tie pilnībā iekļaujas koncepcijā, ka ASV vairāk nepietiek resursu globālās dominēšanas ("noteikumos balstītās kārtības") saglabāšanai, bet centieni noturēties tronī par katru cenu situāciju tikai pasliktina. Šo iemeslu dēļ, kā uzskata trampisma ideologi, ir nepieciešams uz laiku atkāpties un atjaunot spēkus, lai pēc tam atjaunotu bijušās pozīcijas. 2024. gada novembris savukārt sniegs atbildi uz jautājumu, cik pievilcīga šāda koncepcija ir ASV vēlētāju acīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē