Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aleksandra Lukašenko benefice

Būtībā par galveno ieguvēju no algotņu kompānijas Vagner dibinātāja un vadītāja Jevgeņija Prigožina Krievijā sarīkotā "taisnīguma marša" no okupētās Ukrainas daļas uz Maskavu jeb dumpja ir kļuvis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Jaunajai situācijai vajadzētu vismaz raisīt bažas arī Latvijā un citās Baltkrievijas kaimiņvalstīs.

Prigožina dumpis jeb pučs, jāatgādina, notika 23. un 24. jūnijā, bet algotņu kolonnas pagriezās atpakaļ tikai 200 kilometru attālumā no Maskavas. Ļoti ticams, ka laika gaitā atklāsies vēl citas šo notikumu aizkulises, taču galvenais iemesls, kamdēļ Prigožins un Vagner komandieri devās uz Maskavu, bija lēmums par Vagner (un arī citu Krievijas oficiāli neeksistējošo privāto militāro kompāniju) iekļaušanu valsts bruņoto spēku rindās šā gada 1. jūlijā, kā rezultātā Prigožins zaudētu rīcības un arī finanšu brīvību, bet Vagner algotņi – līdzšinējo efektivitāti.

Par starpnieku krīzes noregulēšanā kļuva (vai tikai nozīmēts) Lukašenko, kuram pavērās iespēja atlīdzināt Maskavai par 2020. gadā sniegto atbalstu. Turklāt haoss Krievijā, protams, apdraudētu arī viņa varu Baltkrievijā. Panāktais kompromiss paredz, ka Prigožins dodas, bet tie Vagner algotņi, kuri nevēlas iekļauties Krievijas armijā, varēs pārcelties uz Baltkrieviju. Krievija pret viņiem nevērsīs nekādas sankcijas, tostarp tiks pārtraukta pret Prigožinu ierosinātā krimināllieta. Protams, daudzas nianses ir palikušas neskaidras, taču tāda ir kompromisa būtība.

Faktiski Vagner (vai arī uz tās bāzes izveidota cita kompānija) Prigožina vadībā darbību vismaz daļēji turpinās jau no Baltkrievijas teritorijas. Domājams, ka to algotņu, kuri dosies uz šo valsti, skaits sniegsies ne simtos, bet tūkstošos cilvēku un starp viņiem būs vairākums kompānijai svarīgu profesionāļu. Tas, ka Baltkrievijas Kriminālkodeksā ir teikts, ka par "algotnību" var piespriest pat nāvessodu, nevienu saprotamu iemeslu dēļ nemulsina.

Vismaz īstermiņā Lukašenko ir ieguvējs. Baltkrievijā parādīsies kaujās rūdītu militāro profesionāļu armija, kura varēs vērsties kā pret Lukašenko pretiniekiem, tā apmācīt Baltkrievijas armiju, par kuras kaujasspējām nav īpašas pārliecības. Cits jautājums, ka jau Makjavelli brīdināja nebalstīt valdnieka varu uz algotņiem, un notikumi Krievijā liecina, ka šī tēze nezaudē aktualitāti. Attiecīgi nav izslēgts, ka Lukašenko (bet teorētiski iespējams, ka arī Baltkrievijas kaimiņiem) var nākties saskarties ar Vagner pārceļošanas negatīvajām sekām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē