Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Lai kāds būtu vēlēšanu iznākums, arī pēc to noslēgšanās kaislības mazākas nekļūs

Ar atklātām kārtīm

Cīņa par nomināciju kandidēšanai uz ASV prezidenta amatu no demokrātu rindām ir piedzīvojusi pēkšņu – lai arī nevar teikt, ka negaidītu, – pavērsienu, jo par tās dalībnieku oficiāli kļuva bijušais Ņujorkas mērs, multimiljardieris Maikls Blumbergs.

Finansists un mediju impērijas īpašnieks Blumbergs arī atklāti atzina, ka esošajiem kandidātiem uz demokrātu nomināciju ir niecīgas cerības novērst ASV prezidenta Donalda Trampa atkārtotu iesoļošanu Baltajā namā un ka šī iemesla dēļ viņam neatliek nekas cits, kā sākt savu personisko kampaņu.

Jautājums, vai demokrātu vēlētāji ir gatavi atbalstīt Blumberga kandidatūru, gan paliek atklāts. Ievērojamu daļu šīs partijas atbalstītāju veido izteikti kreisa (pēc ASV standartiem, protams) publika, kura par vienu no savas politiskās dzīves jēgām uzskata tieši cīņu ar tādiem ļaudīm kā Blumbergs. Attiecīgi arī antipātijas pret Trampu diezin vai būs pietiekams iemesls, lai šī vēlētāju daļa atbalstītu viņiem tikpat nesimpātisko Volstrītas multimiljardieri.

Tiesa, tie visi ir tālākas nākotnes un arī lielā mērā risināmi jautājumi, bet šajā gadījumā galvenais ir fakts, ka arī Trampa un viņa atbalstītāju oponenti beidzot ir ķērušies pie spēlēšanas ar atklātām kārtīm. Nacionālo, galvenokārt rūpniecisko, kapitālu pārstāvošajam prezidentam miljardierim tiek pretstatīts līdzvērtīgs kandidāts no pretējās, starptautiskā finanšu kapitāla nometnes.

Būtībā tas nozīmē, ka pastāv ticama iespēja – ASV ir gaidāma atklāta un episka priekšvēlēšanu cīņa jau vairs ne starp profesionāliem politiķiem, bet gan starp tiešajiem pārstāvjiem no diviem elites grupējumiem ar radikāli atšķirīgām interesēm un priekšstatiem par valsts turpmāko ceļu. Piedevām vēl visiem ir ko zaudēt, pie kam ļoti daudz, un tas nozīmē, ka, lai kāds būtu vēlēšanu iznākums, arī pēc to noslēgšanās kaislības mazākas nekļūs.

Ņemot vērā fantastiski augstās likmes, vairs nebūt ne tik neiedomājama šķiet pat iespēja, kas ASV iepriekš būtu atklāti neticama – ka vēlēšanu zaudētāji var atteikties atzīt to rezultātus. Vēlēšanu rezultātu pieņemšana ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nodrošina demokrātiju ASV un vispār stabilitāti, un, ja šis faktors beigs pastāvēt, sekas būs atklāti neprognozējamas.

Iekšpolitiskie procesi ASV, lai kā tie arī netiktu dēvēti – par drudzi, uzbrukumu liberālajai demokrātijai, impērijas agoniju vai vēl kā citādi –, protams, atstāj iespaidīgu ietekmi uz procesiem arī pārējā pasaulē. Tajā skaitā kļūstot par vielu pārdomām, ka ASV vairs nav tas spēks, kuram līdzināties un uz kuru paļauties.

Top komentāri

Pipars
P
Jo lielāki šķēršļi tiks likti pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa ceļā, tai skaitā arī šķēršļi kļūt pat atkārtoti ievēlētu prezidentu, jo sliktāk ASV valstij un tās iedzīvotājiem. Principā uz šodienu neredzu alternatīvu Trampam, kas vismaz līdz šim veic ASV valsts pārformatēšanu visai maigā un pat apsveicamā formā.! Skaidrs ka vispasaules finansistiem Tramps ir kā kauls kaklā, bet diemžēl šo no plānotāja puses parazitējošo darboņu atvēlētais uzplaukuma laiks iet uz beigām. Tā resursa laiks uz kura bāzes viņi gadu desmitiem varēja viltot naudu patiesi vispasaules apmēros drīz vairs nebūs... Tās finansu piramīdas un burbuļi kuri ir saslieti un sapūsti pa šiem gadiem pēc saviem apjomiem pārspēj visu kas līdz šim jebkad ir bijis pasaules vēsturē... Diemžēl visa šī episkā Bābeles torņa pastāvēšana ir neizbēgami pietuvojusies finišam... Kas pēc fakta nevienam no mums nenes neko labu!..
trusis nejaukais
t
ieteiktu sedleniekam nepaarsteigties ar srcinaajumiem. bloombergs tikko pazinjoja par savu kandidatuuru, nevienam veel iisti nav skaidrs ko vinjsh piedaavaa. veel jau nekur nav izsleegta iespeeja, ka pati klintone nepieteiks savu kandidatuuru. protams demokraatiem ir nepiecieshams kaads kas aizpilda tukshumu ko ir atstaajushi liidz shim esoshie kandidaati aizejot taalu pa kreisi, bet vai bloombergs buus tas kas ieguus simpaatijas laikmetaa kad demokraatu galvenais sauklis ir ciinja pret wallstreetas ietekmi politikaa, stipri shaubos..
Irlielāmērāticams
I
ka jau pavisam drīz atklāsies kārtējais krievu mēģinājums ietekmēt vēlēšanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē