Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka demokrāti varētu nomainīt Baidenu pret citu kandidātu

Pēc auditorijas domām, debatēs pārliecinoši uzvarēja Tramps (kuru par uzvarētāju atzīst 60–70% aptaujāto), turklāt galvenokārt tādēļ, ka bija redzams – gadi dara savu, un Baidena fiziskā forma ir tāla no vēlamās. Tostarp tā ir ievērojami sliktāka nekā pirms četriem gadiem. Tas rada jautājumus par viņa spēju pildīt prezidenta pienākumus, it īpaši patlabanējā ASV iekšpolitiskajā un arī starptautiskajā ģeopolitiskajā situācijā.

ASV vēsturē ir bijuši gadījumi, kad prezidenta veselība ir tāla no labākās (zināmākās ir Franklina Delano Rūzvelta vēlākās un Ronalda Reigana otrā prezidentūra), taču tas ir attiecies uz ļoti populāriem politiķiem (viņu politiskā triumfa brīžos), aiz kuriem vienmēr ir stāvējusi vienota komanda. Baidens tikmēr gandrīz visās aptaujās zaudē konkurentam, bet viņa padomnieku vidū risinās gluži vai atklāta cīņa starp demokrātu ietekmes grupām.

Visi šie faktori ir izraisījuši vētrainas diskusijas par nepieciešamību nomainīt demokrātu kandidātu, kā arī citu pretendentu vārdu piesaukšanu. Nomaiņa teorētiski ir iespējama, jo oficiāli partija Baidenu vēl nav nominējusi (tāpat kā republikāņi Trampu). Praktiski to ir iespējams izdarīt vienīgi gadījumā, ja Baidens atsakās no kandidēšanas. Ko ASV prezidents, neraugoties uz spiedienu, pagaidām darīt negrasās.

Tam ir savi iemesli. Pirmkārt, aptaujas liecina, ka vienīgā demokrātu pārstāve, kas ir populārāka par Trampu, ir Mišela Obama – eksprezidenta Baraka Obamas dzīvesbiedre. Pie kam neviens nezina, kādas ir viņas iespējas politisko kauju laukos, un arī pati Mišela kandidēt atsakās. Otrkārt – gandrīz visi citi iespējamie kandidāti pārstāv kādu no konkurējošiem iekšpartijiskiem grupējumiem, un viņu izvirzīšana nav iespējama bez interešu saskaņošanas, kamdēļ reāla ir tikai viceprezidentes Kamalas Herisas kandidatūra. Kas necik neatšķiras no Baidena nominēšanas. Treškārt – ASV vēlēšanu sistēmas īpatnību dēļ Baidenam paliek cerības uz prezidenta posteņa saglabāšanu.

Kas rada situāciju, kad kandidāta nomaiņa stāvokli, visticamāk, tikai pasliktinās, un padara Baidenu būtībā par bezalternatīvu pretendentu no demokrātu rindām. Tomēr vienlaikus arī spiediens uz ASV prezidentu ir ļoti liels, un emocijas var ņemt virsroku pār racionāliem apsvērumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē