Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bezjēdzīgi memorandi vēlētāju dullināšanai

Jaunās Vienotības sacerētā memoranda parakstīšanai vai neparakstīšanai par nesadarbošanos ar prokremliskām partijām potenciāli ir ļoti mazs sakars ar Saskaņas turēšanu ārpus valdības. Tik vien, ka šis bubulis kļuvis par demagoģisku rīku, ar ko dullināt vēlētājus un tirpināt politiķus par nepievienošanos šai Jaunās Vienotības, iespējams, pēdējai gulbja dziesmai.

Kādēļ kādai latviskajai partijai parakstīt sev nāves spriedumu, ejot koalīcijā ar Saskaņu, ja ir iespējams uzturēt "pēdējā latvieša" tēlu, vienlaikus aizkulisēs draudot, ka, nedabūjot kādu amatu vai saimniecisku interesi jaunajā valdībā, tā potenciāli var izveidot koalīciju ar Saskaņu? Vēl iedarbīgāk, ja no vairākiem sarakstiem ar masīvu individuālo kampaņu palīdzību tiktu ievēlētas "jaunas sejas", kurām, potenciāli atšķeļoties no partijām, būtu iespējams uzkonstruēt, pieņemsim, kādu "profesionāļu valdību".

Jo vēlētāji balso par partijām, bet sponsori atbalsta konkrētus politiķus un solījumus.

Tas nu būtu jāatceras, ja vēlas izprast politikas procesus. Kāda tieši memoranda parakstīšana dotu garantijas pret šādu Latvijas politiskās virtuves nepievilcīgajai sejai daudz atbilstošāku scenāriju?

Iniciatīvas par dažādu pārpartijisku, "profesionāļu valdību" tapināšanu ar diezgan lielu regularitāti gadiem ir taustījušas iespējas vai ikreiz, kad iekšēji saļodzījusies kāda no koalīcijām. Arī pašas Saskaņas dažu kadru ilgošanās pēc amatiem izpildvarā pieaug, un jaunu kadru rekrutēšana šajā priekšvēlēšanu laikā skaidri norāda, ka šīs ambīcijas aizvien spēcīgāk sāks šūpot Saskaņas lēno dreifēšanu opozīcijas sastāvējušajos ūdeņos. 

Saskaņas jauno seju rekrutēšana piespēlē variācijām par "profesionāļu valdības" tēmu. Var dažādi izturēties pret Vjačeslava Dombrovska vai Anrija Matīsa politisko izvēli, bet nevar noliegt to, ka viens ir ASV izglītojies ekonomists, otrs gadiem ilgi ieņēmis vadošus amatus valsts pārvaldē (valsts sekretārs Ekonomikas un Satiksmes ministrijā), un runā, ka šie nav pēdējie rekrutēto uzvārdi. Abi pirms Saskaņas ir pabijuši attiecīgi Reformu partijā un Vienotībā. 

Par dažādu seju staigāšanu no partijas Latvijas attīstībai un pat "tēvzemiešu" rindām uz Saskaņu un tās "Siāmas dvīni" Amerika partiju nav pat jāatgādina. Tādēļ absolūti reālas šķiet jau šobrīd aizkulisēs klīstošās runas par ēnu koalīcijām, ar kurām pēc vēlēšanām slēpti biedēs tie, kuriem: a) ar Saskaņu sanāktu vairākums, ja viņi mestos tādā avantūrā; b) būtu zelta kārts jeb daži nepieciešamie deputātu mandāti latvisko partiju veidotas koalīcijas stabilitātes nodrošināšanai. 

Sabiedrības atmiņa diemžēl izrādās īsāka pat par vienu vēlēšanu ciklu, tādēļ atgādināšu, ka aiz cīņas pret Saskaņas aicināšanu koalīcijā savus merkantilos amatu mērķus, atšķeļoties no Zatlera Reformu partijas, 2011. gada oktobrī centās nomaskēt pat tāds folklorizējies politpārpratums kā "olšteinieši", kuri aiz sevis atstājuši nezināmas ietekmes aģentus gan ministrijās, gan Saeimā.  

Tādēļ, zinot latvieša unikālo spēju aiz trim priedēm neieraudzīt mežu, iedomājieties, ko visu ir iespējams priekšvēlēšanu emocijās paslēpt aiz tik jaudīga politiskā lozunga "nē Saskaņai".

Top komentāri

Situācija
S
Tas, ka ar šādu memorandu uzplijas visās jomās bankrotējusī Vienotība, jau ir komiski. Pirmkārt jebkāda vienošanās vai memorands ar Vienotību nav pat izlietota atejas papīra vērtē, ja ņem vērā, kā šī korumpantu banda attiecas pret jebkādiem solījumiem vai vienošanām. Vienotība ir slaidi spļāvusi virsū jebkādām saistībām gan pret vēlētājiem, gan koalīcijas partneriem. Otrkārt, tieši Vienotība ir tā, kas ir galvenā riska grupā sadarbībai ar Kremļa projektiem. Viena pazīme, kas to lieliski apliecina, ka Vienotībai sākot grimt, liels bars žurku aizlaidās kā reize uz Kremļa Saskaņu. Arī visādi mēsli kā rinkeviči, kuri mierīgi ņem kukuļus no krievu bandītiem, OIK šeptmaņi ašerādeni vai kariņi, kuri šiverējas kopā ar Gazprom ļaudīm, mazāk pēc visa izskatās pēc patiesiem cīnītājiem pret Kremļa draudiem. Tas viss liecina, ka Vienotības memorands ir demagoģisks vanckars, kurš latviešu partijām (bet Vienotība nekādā ziņā nav uzskatāma par latviešu partiju), ir jāingnorē.
Elijah
E
Lielā un pārbarotā burbuļmāte, kā parasti, tracina Dienas lasītājus Vienotību visiem iespējamiem veidiem to ķengājot norakdama, un tā tas turpinās gadiem ilgi, kamēr Lembergs šo burbuļmāti ar drupačām no dzīru galda ĒDINA. Cerēsim, ka Dievs dos, un pēc trim mēnešiem tiks noraktas visas zaļo un zemnieku burbuļmātes un visas sarkano paliekas Latvijas Valstī. To prasa tūkstošiem nevainīgo izlietās asinis Sibīrijā, jo to slepkavas joprojām degradē valsts varu Latvijā. Kaut vai, ar šīs pašas melnās dvēseles līdzdalību, kurai paradoksālā kārtā nevainīga jēriņa vārds dots.
TrollisJT (īstais)
T
Vēlos atkal pievērst uzmanību dažu psihopāt-lat-dauņu murgotājiem - apsaukājoties ņemiet vērā, ka nevar būt vienā personā "rusdebils" un "heilhitlers", jo tie noliedz viens otru.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē