Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bezpilota lidaparātu paēnā

Pirms vakar notikušās Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes Irānā virkne ASV amatpersonu pauda satraukumu par varbūtējām Irānas militāro bezpilota lidaparātu (BPLA) piegādēm Krievijas armijai, kā arī solīja šādā gadījumā noteikt pret Teherānu jaunas sankcijas. Vienlaikus bez ievērības tika atstāti citi daudz svarīgāki Krievijas un Irānas attiecību momenti.

Oficiāli jautājums par Irānas militāro BPLA iespējamajām piegādēm Krievijai dienaskārtībā gan neparādījās, un arī abu pušu pārstāvji noliedza sarunas par šo tēmu. Tajā pašā laikā Irānā pastāv attīstīta BPLA ražošanas industrija, kamēr Ukrainā iebrukušajiem Krievijas spēkiem šādu lidaparātu acīmredzami nav par daudz. Piegādes no Irānas varētu kļūt par pagaidu risinājumu līdz brīdim, kamēr vietējās birokrātijas novilcinātā militāro BPLA sērijveida ražošana sasniedz pietiekamus apmērus Krievijā, un ASV attiecīgi cenšas šādu iespēju nepieļaut.

Cits jautājums, ka šādi iepirkumi nozīmētu Krievijas atzīšanos, ka tā ir izrādījusies nespējīga pienācīgos termiņos noorganizēt BPLA ražošanu, kas būtu trieciens Maskavas prestižam. Visticamāk, ka šā iemesla dēļ PBLA piegāžu nebūs, jo jaunu sankciju pret Teherānu noteikšanas solījumi diezin vai ir instruments, kas spēj ietekmēt pēdējās plānus, tostarp arī tādēļ, ka gandrīz visas iespējamās ASV sankcijas pret Irānu jau tāpat ir noteiktas.

Ap iespējamajām militāro BPLA piegādēm saceltā ažiotāža tajā pašā laikā ir aizēnojusi citu faktu, kas ilgtermiņā ir daudz svarīgāks. Proti, Krievija un Irāna atrodas vairs tikai soli no divpusēja visaptverošas sadarbības līguma parakstīšanas. Kāds būs līguma saturs, netiek izpausts, taču tiek uzskatīts, ka tas būs līdzīgs tādam pašam Ķīnas un Irānas visaptverošas sadarbības līgumam, kas būs spēkā 20–25 gadus un paredzēs padziļinātu sadarbību virknē jomu, tajā skaitā militārajā. Papildus tam Irāna septembrī kļūs par Krievijas un Ķīnas vadītās Šanhajas sadarbības organizācijas dalībvalsti, kā arī ir iesniegusi pieteikumu dalībai vadošo attīstības valstu apvienībā BRICS, kura sevi atklāti pozicionē kā alternatīvu Rietumu struktūrām.

Ir saprotami ASV amatpersonu brīdinājumi par asu reakciju uz iespējamajām Irānas militāro BPLA piegādēm Krievijai, kas var ietekmēt militāro situāciju Ukrainā, tomēr uz kopējā fona šīs (turklāt maz ticamās) piegādes acīmredzami nespēlē būtisku lomu. Irānas, kura bez tam ir ap 200 miljonu šiītu musulmaņu nenoliedzama līdere, virzība uz pilnvērtīgu pievienošanos Rietumu galvenajiem oponentiem šādus brīdinājumus tikmēr nezin kādēļ neizpelnās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē