Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

BRICS līderu samits

Nākamajā otrdienā, 22. oktobrī, Krievijas pilsētā Kazaņā sāksies trīs dienas ilgs pašas nozīmīgākās nerietumu valstu apvienības BRICS līderu samits, par kuru t. s. globālajos dienvidos izplatīts ir viedoklis, ka šis samits var kļūt par šā gada pašu nozīmīgāko un ilgtermiņā ietekmīgāko notikumu starptautiskajā politikā.

Kazaņā, jāatgādina, ieradīsies gandrīz visu nozīmīgāko nerietumu valstu līderi (32 delegācijas vadīs valstu pirmās amatpersonas), bet, ja samita gaitā izdosies panākt vienošanās kaut vai par daļu no tā dienaskārtībā iekļautajiem jautājumiem, tas būs iespaidīgs solis pretī pasaules bez Rietumiem izveidē. Kā arī jaunas pasaules kārtības tapšanā.

Runāts Kazaņā savukārt tiks kā par BRICS institucionalizēšanu (tajā skaitā par saistošu lēmumu pieņemšanas kārtību, kā arī par iekšējo hierarhiju, asociēto valstu un kandidātvalstu statusu ieviešanu u. c.), tā par virknes savu alternatīvu esošajām Rietumu institūcijām un struktūrām izveidi. Sākot ar ASV dolāram alternatīvu starptautisko norēķinu sistēmu un beidzot ar savām starptautiskajām tiesu institūcijām vai reitingu aģentūrām. Nebūt ne mazsvarīgas ir arī diskusijas par to, ka BRICS ietvaros ar aktīvu globālo dienvidu jeb globālā vairākuma līdzdalību varētu tapt arī kādi savi algoritmi militāro konfliktu noregulēšanai. Ar ieceri padarīt tos universālus.

Cits jautājums, ka pat šī samita priekšvakarā neviens tā arī nevar pateikt, par kādiem jautājumiem tā dalībnieki spēs (ja vispār spēs) vienoties. Jau pati BRICS – tās ir valstis ar ļoti dažādām un bieži savstarpēji pretrunīgām interesēm un ģeopolitiskajām nostājām, bet, ja ņem vērā arī potenciālās alianses dalībvalstis, tad kopaina kļūst vēl nepārskatāmāka. Tieši šā iemesla dēļ BRICS valstis jau vairākkārt tā arī nav vienojušās par iepriekš skaļi izreklamētiem soļiem un solīto konkrēto lēmumu vietā ir spējušas pieņemt vien neko nenozīmējošas un tām nesaistošas rezolūcijas.

Šis fakts arī lielā mērā izskaidro, kamdēļ Rietumos Kazaņas samitam netiek pievērsts īpaši daudz uzmanības, kamēr vadošajās nerietumu valstīs tas tiek plaši apspriests un uzskatīts par ļoti svarīgu. Tostarp tiek atgādināts, ka, lai arī iepriekšējie samiti nav noveduši pie konkrētiem lēmumiem, to gaitā tiek konstanti samazināts pretrunu skaits, kas agri vai vēlu novedīs pie gaidītā rezultāta kā minimums dažos virzienos. Ja arī ne Kazaņā, tad kādā no nākamajiem BRICS līderu samitiem. Kas ir slikta ziņa Rietumiem, jo šobrīd nekas neliecina, ka šo tendenci būtu iespējams apturēt vai pavērst pretējā virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē