Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Koalīcijai trīs dienas, lai savāktos

Piecu koalīcijas partiju ārkārtīgi atšķirīgie panākumi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās noteikti ir mazinājuši pirms sestdienas vērojamo apetīti šos rezultātus tulkot kā vērtējumu valdības darbam un atsevišķu partiju politikai. Šie rezultāti ir ļoti neproporcionāli partiju esošajai ietekmei vai vismaz varas apetītes līmenim valdībā un, visticamāk, var tikt izmantoti, lai to vēlreiz pārskatītu. Politisko nestabilitāti tas var un, iespējams, arī nesīs, kas gan paradoksālā kārtā automātiski nenozīmē, ka no tā cietīs valsts intereses.

No laipnībām, ar kurām emociju karstumā demonstratīvāk vai slēptāk apmainījās politiķi un viņu kampaņās iesaistītie, bija redzama vispārēja koalīcijas un opozīcijas sajūsma par Jaunās konservatīvās partijas (JKP) neveiksmi, par spīti ambīcijām valdības līmenī, nespējot panākt pat sava pirmā numura – respektablā politologa Anda Kudora – ievēlēšanu. Vai tas nozīmē, ka zudīs apetīte JKP pieteiktajam saimnieciskās ietekmes pārdales karam visās frontēs? Diez vai, bet argumentus stopkrāna noraušanai gan koalīcijā, gan ārpus tās tas dos, jo

JKP autoritāte ir izrādījusies zemāka par tās pašapziņu, grozi, kā gribi. 

Attīstībai/Par! (A/P) gan par nesamērīgu 150 tūkstošu eiro budžeta cenu, ar kuru varēja sacensties vien Saskaņas priekšvēlēšanu kase, panāca sava ilglaicīgā "štata politologa" Ivara Ijaba ievēlēšanu, bet šai veiksmei ir arī augsta politiskā cena. A/P ambīcijas uz ietekmi valsts procesos ir nesalīdzināmi lielākas par viena politologa ievēlēšanu Eiroparlamentā. Tas, ka daži A/P ļaudis nespēja novaldīt rūgtumu par Jaunās Vienotības (JV) veiksmi, parādīdami to, kas gruzd zemdedzē, protams, attiecības koalīcijā neatvieglos. 

Jau trešdien koalīcijai jābūt vienotai Valsts prezidenta vēlēšanās, lai Saeimā nodrošinātu sava kopīgā kandidāta Egila Levita ievēlēšanu. Lai gan emocijas un ambīcijas pa trim dienām nebūs norimušas, visticamāk, darbosies veselais saprāts un koalīcijas partneri, kas EP vēlēšanās nav spējuši pašapliecināties kā ietekmīgi spēlētāji, turēs doto vārdu un paliks uzvarētāju jeb prezidentu ievēlējušo nometnē. KPV LV, kas prezidenta vēlēšanās daļēji atbalstīs savas frakcijas deputātu Didzi Šmitu, pēc neveiksmes EP vēlēšanās, visticamāk, ir nu jau oficiāli kļuvusi par upuri pārējo partiju barības ķēdē.

Premjera Krišjāņa Kariņa partijai JV vispār izveidojusies "kod, kurā pirkstā gribi, visi sāp" situācija. No vienas puses, gribas teikt, ka EP vēlēšanu rezultāts ar diviem mandātiem situācijā, kad latvisko partiju bloks kļuvis vairāk sadrumstalots un "zog" cits citam vēlētājus, ir liela uzvara, no otras puses, cik nopietni ir apgalvot, ka 33 procenti piedalījušos ir reprezentatīvs pilsoņu īpatsvars valdības darba vērtēšanai. Tā var riskēt nonākt līdz atziņai, ka zemā līdzdalība, par spīti masīvajai kampaņai un "tagad vai nekad" sajūtas tiražēšanai, tomēr kopumā ir apliecinājums, ka balsot aizgājusi vien partiju aktīvākā elektorāta daļa, bet pārējie demonstrējuši neapmierinātību vai vienaldzību. 

Top komentāri

Mareks
M
Jv parastajos skaitļos nevis procentos salīdzinājumā ar Saeimas vēlēšanām vairāk nekā dubultīgs kāpums, tas nu jāatzīst.
Lukuču Juris
L
Lemberga lagstīgala taisa vētru ūdens glāzē.
Nāves kundze.
N
Redzēsim, ko teiks Margevica, kad uzzinās, CIK DIENAS pašai palikušas. LAI savāktos! Tad resnajam taukmūlim vairs NEKĀ no tām tēmām (par ko ir bezdēts līdz nelabumam) prātā nenāks, jo pašas elle būs līdz augšai pievemta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē