Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Konvents un jautājumi

Neraugoties uz Čikāgā notiekošo ASV Demokrātiskās partijas nacionālā konventa ārējo spožumu, pat daudzi demokrātu atbalstītāji šaubās, ka konvents spēs palielināt atbalstu partijas kandidātei uz Balto namu Kamalai Harisai.

Konvents, jāatgādina, beidzās šorīt pēc Latvijas laika, un attiecīgi raksta tapšanas brīdī pasākumu noslēdzošā Kamalas Harisas uzstāšanās vēl bija tikai gaidāma. Tomēr bija šaubas, ka Harisa spēs pateikt ko tādu, kas aizēnotu konventa pirmo triju dienu spožāko – ASV eksprezidenta Baraka Obamas – uzstāšanos. Tās laikā Obama nodeva Harisas rīcībā savus galvenos lozungus, kuri nodrošināja viņa politisko triumfu: cerību (Hope) un "Jā, mēs varam" (Yes, We Can), pārveidotu par "Jā, viņa var" (Yes, She Can). Kamdēļ daudz mazāk uzmanības tika pievērsts eksprezidenta vārdiem, ka nākamās ASV prezidenta vēlēšanas būs "saspringta sāncensība dziļi sadalītā valstī".

Ļoti būtiski šie vārdi ir tāpēc, ka Obama savas karjeras laikā vienmēr ir izstarojis pārliecību (cits jautājums – cik pamatotu), ka ASV ir tikai viens ceļš un viena skaidri zināma nākotne, un tieši šī pārliecība bijusi viens no paša Obamas un demokrātu liberālā spārna panākumu stūrakmeņiem. Saspringtas cīņas paredzēšana tomēr liek saprast, ka viena ceļa un vienas nākotnes vairāk būtībā nav.

Uz Obamas fona pārējās (arī viceprezidenta amata kandidāta Tima Volza) uzrunas izskatījās bāli, un pat demokrātus atbalstošie ASV plašsaziņas līdzekļi atzina, ka tas rada jautājumus par patlabanējo demokrātu politiķu kvalitātēm. Harisai, protams, bija iespēja noņemt šos jautājumus no dienaskārtības, taču ticības, ka viņai tas izdosies, kā jau minēts, trūka pat pašu demokrātu vidū.

Tā partijai kopumā nav laba ziņa, galvenokārt tāpēc, ka sāk noplakt eiforija, kas radās pēc Harisas nominēšanas uz Balto namu Džo Baidena vietā. Lai arī partija Harisu prezentē kā jaunu politiķi, faktu, ka viņa vēl tikai pirms pusotra mēneša bija pati nepopulārākā ASV viceprezidente ilgās desmitgadēs, tas nemaina. Harisas mīnusi ir arī izteikti kreisi uzskati virknē jautājumu, vairīšanās no preses, kā arī ASV mērogā mazpazīstams, radikāli liberālo nometni pārstāvošs viceprezidenta amata kandidāts.

Kopumā demokrātu konventam vajadzēja kļūt par izšķirošo uzrāvienu Harisas reitingu kāpumā, taču šobrīd nešķiet, ka šāds uzrāviens ir reāls. Tas nozīmē vai nu Obamas piesaukto saspringto cīņu, vai pat republikāņu kandidāta Donalda Trampa atgriešanos vēlēšanu favorīta statusā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drona krīzes politiskā trajektorija

Nenoliedzu arī savu vainu, ka, teju nedēļu pamatoti ķidājot un analizējot mūsu aizsardzības resora katastrofālo nespēju ticami un saprātīgi izskaidrot incidentu ar Latgalē nokritušo Krievijas dron...

Debates bez uzvarētāja?

Otrdienas vakarā (agrā trešdienas rītā pēc Latvijas laika) Filadelfijā notika, visticamāk, vienīgās televīzijas debates starp demokrātu un republikāņu kandidātiem uz ASV prezidenta amatu novembra ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē