Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Meļņiks: Deputātu vasara

Kolēģis šonedēļ visai nesekmīgi centās satikt virkni deputātu, kam it kā nedēļas vidū vajadzētu būt darbā, bet nekā.... kāds laukos, cits ārzemēs vai citādi nevaļīgs. Esot taču vasara, kāds darbs?!

Domāju, ka kaut ko esmu palaidis garām, vēlreiz pārlasīju Saeimas kārtības rulli, tur nekas jauns par deputātu atvaļinājumiem karstās vasaras dienās nav teikts. Jā, ir iespēja deputātam vienu reizi sesijas laikā ne ilgāk kā nedēļu nepiedalīties Saeimas darbā, taču iepriekš par to paziņojot Prezidijam un izprasot neapmaksātu, uz noteiktu laiku piešķiramu atvaļinājumu. Uz starpsesiju laiku tas neattiecas; jāsaka, deputāta pienākumi starpsesiju laikā vispār nav nodefinēti. Vēl deputātam ir tiesības uz ilgāku atvaļinājumu - grūtniecības un dzemdību, atvaļinājumu bērna tēvam, atvaļinājumu adoptētājam, kā arī bērna kopšanas atvaļinājumu -, bet arī tas ir cits gadījums, tad uz laiku jāatsakās no mandāta.

Tas gan būtu jāprasa konstitucionālo tiesību pētniekiem, taču, šķiet, ka deputātu darba organizācija rudens, ziemas un pavasara sesijās kā arhaisms saglabājusies no laikiem, kad tautas priekšstāvjiem vēl nebija noteikti daudzie amatu apvienošanas liegumi un viņi savus pienākumus pildīja, nepametot pamatnodarbošanos. Atcerēsimies, ka arī padomju laikos bija tāda prakse, - sabrauca augstajā namā deputātos faktiski ieceltie labākie mehanizatori, slaucējas, rūpnīcu strādnieki, nolasīja pareizās runas, nobalsoja, kā vajag, un varēja atgriezties "pie virpas". Šobrīd situācija cita - ņemot vērā jau pieminētos amata apvienošanas ierobežojumus, deputātu pašu sev noteikto atalgojumu, kas ir krietni augstāks par vidējo valstī, un nepieciešamību arī vasaras laikā risināt ļoti daudzus valstiski svarīgus jautājumus, būtu tikai loģiski daudz intensīvāku darbu sagaidīt arī no viņiem. Taču izskatās, ka šajā ziņā progresa vietā ir regress...

Labi atceros, cik sparīgi vēl 5., 6. un 7. Saeimas laikā to vadītāji cēla iebildumus ikreiz, kad kāds ierunājās, ka deputāti ir atvaļinājumā. Nē, viņi teica, deputātiem atvaļinājuma nav - viņi komisijās strādā arī sesiju starplaikos. Bet tā ir pagātne. Šobrīd par vasaras brīvdienām nekautrējas runāt arī paši politiķi. Un, ja pavaicā par darba rezultātiem, daudzi neko vairāk par apmeklēto sēžu skaitu nespēj nosaukt...

Saeima šī gada pavasara sesiju slēdza 20. jūnijā, rudens sesiju tā sāks 2. septembrī. Lai gan tas pamatā attiecas uz plenārsēdēm, skaidrs, ka šajā laikā deputāta strādāšana vai nestrādāšana ir neizsekojama. Naivi arī cerēt, ka kaut kas mainīsies. To var atļauties tikai tie, kas paši sev raksta likumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē