Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Miers, kuru Ukraina nevar atļauties

Ukrainas jaunievēlētā prezidenta Volodimira Zelenska pirmie mēģinājumi iedibināt mieru Ukrainas austrumos nekavējoties izpelnījušies pretrunīgu vērtējumu pašā Ukrainā. Daļai sabiedrības ir nepieņemams pats diplomātisko sarunu fakts, bet vēl daļa uzskata, ka prezidents nepiedāvā neko radikāli jaunu, kamdēļ centieni ir lemti neveiksmei.

Nododot Ukrainas prezidenta zvērestu, par savu prioritāti Zelenskis pasludināja miera panākšanu Donbasā. Arī no viņa priekšvēlēšanu kampaņas, neraugoties uz tās nekonkrētību, izrietēja, ka Zelenskis centīsies būt miera prezidents, kas viņam ļāva piesaistīt lielu skaitu vēlētāju krievvalodīgajos Ukrainas reģionos.

Par valsts iedzīvotāju noskaņojumu liecina Ukrainas autoritatīvākā aptauju veicēja socioloģiskās grupas Reiting jau pēc prezidenta vēlēšanām publiskotie aptauju rezultāti. Izrādījās, ka 49% valsts iedzīvotāju uzskata autonomijas piešķiršanu Donbasam par pilnībā pieņemamu, 41% domā, ka Valsts prezidentam jārisina sarunas gan ar Krieviju, gan separātistiem, un 40% neslēpj pozitīvu attieksmi pret Krieviju. Lieki piebilst, ka krievvalodīgajos Ukrainas reģionos šādi viedokļi ir dominējošie.

Kopumā pēc miera Ukrainā ir ievērojams pieprasījums, pie kam liela daļa iedzīvotāju atbalsta gan tiešas sarunas ar separātistiem, gan autonomijas piešķiršanu Donbasam. Abus šos punktus paredz arī Minskas vienošanās politiskā daļa, bet dokumentam, jāpiebilst, ir oficiālas ANO rezolūcijas statuss.

Galvenā Ukrainas problēma ir, ka Kijeva nevar atļauties spert šādus soļus, jo tie padara reālu valsts politiskā sabrukuma iespēju un sadalīšanos kaimiņvalstu ietekmes zonās. Ja autonomija tiks piešķirta vienai valsts daļai, to nekavējoties pieprasīs arī citi reģioni. Kā minimums reģionalizācijas, bet daudzos gadījumos arī separātisma idejas valstī ir gana populāras.

Otra problēma ir, ka Donbasa atgriešanās Ukrainas sastāvā pēc šādas shēmas ievērojami palielinās Krievijas ietekmi, tostarp Kijevai nāksies atteikties no idejas par pievienošanos NATO. Lai arī nosacītas, taču atkalapvienošanās cena ir Ukrainas ārpolitiskā neitralitāte, kas de facto nozīmēs Krievijas diplomātisko uzvaru.

Šo un vēl citu iemeslu dēļ Zelenskis strauji ir nonācis tādā pašā situācijā kā viņa priekštecis Petro Porošenko. Militāra uzvara nav iespējama, atteikšanās no centieniem atgūt kontroli pār Donbasu tiks uzskatīta par kapitulāciju un vājuma izpausmi, taču tāda pati kapitulācija būs reģiona atgriešanās Ukrainas sastāvā pēc esošajiem noteikumiem. Pārskatāmā nākotnē arī nav reāli piespiest Krieviju mainīt šos noteikumus.

Rezultātā viss, kas atliek Ukrainas prezidentam, ir izvērst aktivitātes virzienos, kur iespējama vismaz kāda komunikācija ar separātistiem un Maskavu. Tas nenovedīs pie Donbasa jautājuma stratēģiskas atrisināšanas, taču ļaus saglabāt Zelenska joprojām tapšanas stadijā esošajai partijai Tautas kalps labas cerības uz uzvaru jau pēc mazāk nekā diviem mēnešiem gaidāmajās valsts parlamenta vēlēšanās. Savukārt pēc tam jau būs pēc tam.

Top komentāri

melnais humors
m
Mjā... Reāli vadīt reālu valsti nav tas pats, kas rakstīt scenāriju un uzņemt populāru filmu.
GEO
G
Mieru nevar atļauties. Jo tad zaudēs kaut kādu ietekmi un bonusus. Tātad jākaro. Un karā vienmēr kāds zaudē. Un pēdējā laikā uzvarētājs bieži vien paņem visu. Arī dzīvību. Pajautā tiem, kurus tu sūti karot.
Meždunarodnijs
M
Tiem, kam Krievija ir noriebusies, Ukraina - cīnītājs, cerība un glābiņš pret riebekli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē