Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nepamatota ažiotāža

Pagājušajā nedēļā par sava veida sensāciju kļuva Indijas ārlietu ministra Subramanjama Džaišankara paziņojums šīs valsts plašsaziņas līdzekļiem, ka Ņūdeli nav plānu attiecībā uz BRICS vienotās valūtas ieviešanu, kas ir aktuāla tēma vadošajās nerietumu valstīs.

Kā paziņoja ministrs, BRICS valstu vadītāju augustā gaidāmās sanāksmes Dienvidāfrikā laikā arī nav paredzēta šāda jautājuma apspriešana. Tika piebilsts, ka Indija koncentrējas uz savas nacionālās valūtas rūpijas nostiprināšanu un ka tieši tas (rūpijas nostiprināšana) ir Indijas valdības prioritāte.

Ņemot vērā, kāda uzmanība ir pievērsta gaidāmajam BRICS samitam un iespējai, ka tā laikā tiks pieņemts lēmums par alternatīvas nerietumu valstu norēķinu sistēmas izveidi, Indijas ārlietu ministra vārdi izraisīja plašu ažiotāžu. Vieni eksperti tos traktēja kā paziņojumu, ka Indija sliecas uz Rietumu jeb demokrātiju nometnes pusi, kamēr citi – gluži vai kā nodevību pret BRICS. Ar realitāti šādiem traktējumiem tikmēr nav saistības, jo paziņojums pilnībā iekļaujas Indijas ārpolitiskajā kursā.

Jāatgādina, ka BRICS valstis šobrīd strādā pie Rietumiem alternatīvas starptautisko norēķinu sistēmas izveides un augusta samitā tiek gaidītas svarīgas vienošanās šajā ziņā. Vienlaikus joprojām nav skaidrs, kāds būs kompromisa variants, jo atbalstītāji un noliedzēji ir kā vienota BRICS starptautisko maksājumu līdzekļa, tā sistēmas norēķinu veikšanai nacionālajās valūtās izveidei. Netrūkst piekritēju arī versijai, ka par nerietumu vienoto valūtu jākļūst Ķīnas juaņai, tomēr tas ir tālākas rezerves risinājums, šķēpi tiek lauzti galvenokārt par abiem pirmajiem variantiem.

Viena no Indijas starptautiskās politikas īpatnībām tikmēr ir, ka Ņūdeli nekad neiesaistās projektos, kur tā kaut vai teorētiski var nonākt Ķīnai pakļautā stāvoklī. (Klasisks piemērs ir Viena josla, viens ceļš, kuru Indija ignorē, veidojot savas alternatīvas.) Pastāvot varbūtībai, ka par BRICS valūtu groza galveno saimnieci ekonomikas apmēru dēļ var kļūt Ķīna, nekas cits kā veto no Indijas puses nebija un nav gaidāms, un tas attiecas uz jebkuru no nerietumu valstu kopīgajiem projektiem.

Šāda nostāja savukārt nekādi nav saistīta ar ģeopolitiskā kursa maiņu (sliekšanos uz Rietumu nometnes pusi), par ko uzskatāmi liecina kaut vai tas, ka tikai dažas dienas vēlāk tika paziņots par Indijas un Apvienoto Arābu Emirātu (būtiska Indijas tirdzniecības partnera) atteikšanos no norēķiniem ASV dolāros un pāriešanu uz maksājumiem tikai nacionālajās valūtās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē