Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ukraiņu un poļu attiecības papildus aizēno radikāli atšķirīgā attieksme pret ukraiņu nacionālistu darbībām Otrā pasaules kara laikā

Pagātnes ēnas pār Poliju un Ukrainu

Pavisam nesen, naktī uz trešdienu, Ukrainas rietumu pilsētā Luckā nezināmas personas ar granātmetēju apšaudīja Polijas konsulāta ēku, par laimi, nodarot vien materiālus zaudējumus.

Lai arī Ukrainas amatpersonas atbildību par šo incidentu, tāpat kā par iepriekšējiem pret Ukrainas rietumu poļiem vērstiem incidentiem, nekavējoties uzvēla Krievijai, norādot, ka Maskava ir vienīgā, kas ieinteresēta sarežģīt Polijas un Ukrainas attiecības, pastāv aizdomas, ka versijai par Kremļa aģentiem Ukrainas rietumos īsti netic nedz viena, nedz otra puse. Ukraiņu un poļu attiecības, kuras vēsturiski tāpat vienmēr ir bijušas ļoti sarežģītas, papildus aizēno radikāli atšķirīgā attieksme pret ukraiņu nacionālistu darbībām Otrā pasaules kara laikā, tostarp tā dēvēto Volīnijas slaktiņu, kā arī Stepanu Banderu un postmaidana Ukrainas varoņiem. Un – tolerantākā sabiedrības daļa cenšas šos jautājumus apiet vai izlikties nemanām, turpretim abu pušu nacionālradikāļiem tā ir pateicīga vide dažādu aktivitāšu izvēršanai.

Pie tam šķiet, ka visu līmeņu Ukrainas amatpersonu gatavība sasaistīt šādus gadījumus ar Kremļa aģentiem noved tikai pie incidentu skaita pieauguma. Pat ja kāda daļa no tiem arī ir uz Krievijas sirdsapziņas, tā pavisam noteikti nav Krievija, bet gan ukraiņu radikālie nacionālisti, kuri atklāti aicina "nolikt pie vietas" poļus. Tomēr, tā kā varas iestādes nevēlas vērsties pret radikālajām organizācijām, gan šādi aicinājumi, gan nacionālistu iespējamā saistība ar incidentiem paliek neizmeklēta. Lieki piebilst, ka šāda attieksme tikai iedvesmo radikāļus uz jauniem "varoņdarbiem". Taisnīguma labad jānorāda, ka arī Polijas varas iestādes un iedzīvotāji uz likumpārkāpumiem, kas vērsti pret ukraiņu viesstrādniekiem, raugās caur pirkstiem, bieži vien izliekoties tos nemanām.

Rezultāts ir aizvien biežāki agresijas gadījumi pret ukraiņu viesstrādniekiem Polijā un tieši tāpat pieaugošs pret poļiem vērstu incidentu skaits Ukrainas rietumos, turklāt soda sankcijas visbiežāk neseko. Uz šāda fona pastāv reāla iespējamība, ka kāds no konfliktiem agri vai vēlu beigsies ar cilvēku bojāeju, kas būs visīstākā Pandoras lādes atvēršana un lieliska dāvana Maskavai. Kopējā situācija Ukrainas ekonomikā, iekšpolitikā utt. jau tāpat ir ļoti smaga, un ir maz šaubu, ka atklāta sanīšanās ar Poliju var kļūt par to salmiņu, kas noved pat pie valsts sabrukuma.

Lai izvairītos no šādām neiepriecinošām nākotnes perspektīvām, domājams, abām pusēm, bet galvenokārt tomēr Ukrainai, būtu jāieslēdz atpakaļgaita un jāpārskata attieksme pret jaunāko laiku vēstures jautājumiem, kā arī jāmēģina atrast kādus kopsaucējus un izlīgumu par šiem jautājumiem attiecībās ar Poliju. Tieši tāpat ir nepieciešams objektīvi izmeklēt līdzšinējos incidentus, lai cik ļoti amatpersonām arī gribētos nevērsties pret nacionālistiem, pie kam tieši Ukrainai tas ir daudz svarīgāk nekā Polijai, jo ilgtermiņā Kijeva riskē zaudēt daudz vairāk par kaimiņiem, it īpaši, ja runa ir par integrāciju apvienotajā Eiropā.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Nu, ja es būtu polis, kura senči pārdzīvojuši Volīniju, es arī nemīlētu radījumus, kas skraida pa ielām slavinādami Banderu. Tas ir apmēram tas pats, ja mums pēkšņi mēģinātu iestāstīt, ka Staļins jau vispār nevienu nav izsūtījis, un vispār ir jauks cilvēks, kurš tikai cīnījās pret fašistiem un par visas darba tautas laimi, un tā tālāk.
Hmm
H
"Varas iestādes nevēlas vērsties pret radikālajām organizācijām"? Drīzāk jau varas iestādes paniski baidās no radikālajām organizācijām, kas dara visu, kas vien ienāk prātā.
Smējējs
S
Mani sievas radi ir no Rietumukrainas, no Karpatiem. Sievas vectēvs dzimis Austroungārijā, sievasmāte dzimusi Polijā, bet sieva dzimusi Ukrainas PSR. Zīmīgi, ka visas trīs paaudzes dzimušas VIENĀ UN TAJĀ PAŠĀ Karpatu ciemā, kurš "klejojis" dažādās robežu pusēs. Dzirdēju atmiņas par poļu laikiem - tās nebija pozitīvas. Rietumukraina līdz I Pasaules karam bija Austroungārijas sastāvā. Pēc tam starptautiskā kara uzvarētāju apspriedē Rietumukrainu iedalīja Polijai, kurai tā bija pārāk smags un neērts ieguvums - nabadzīga, lepna un atšķirīga tauta Polijas pierobežā kaitināja Polijas eliti - ne īsti pakļaut, ne iekļaut, ne labklājību pacelt... Pašlaik abās Polijas un Ukrainas robežas pusēs Karpatu ciematos redzamās simtgadīgās koka baznīcas ir īsti ukrainiskā stilā celtas - tās nav katoliska stila baznīcas. Robežu maiņa vienmēr ir smaga un dramatiska... Ceru, ka Ukrainai pietiks spēka un savaldības izturēt un kļūt par stipru Eiropas valsti. Ukraina ir ap 42 miljoni iedzīvotāju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē