Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas metodēm cīņā ar Tuvo Austrumu teroristiskajiem grupējumiem tie paši steidz kļūt par "to partiju, kuras kultūras ministre grib atņemt finansējumu privātajam muzejam ebreju glābēja Žaņa Lipkes piemiņai".

Vispirms paši sev uzspiež "teroristu aizstāvju" zīmogu, pēc tam to tematiski skaisti papildina ar "antisemītu" zīmogu.

Kultūras ministrijas iecere caur jaunu finansēšanas modeli atsevišķus valsts identitātei un vēsturiskajai atmiņai visbūtiskākos privātos muzejus iemest gladiatoru cīņās par izdzīvošanai nepieciešamajiem līdzekļiem varbūt arī nesaņemtu tik zibenīgu un masīvu kritiku, ja tam nebūtu tik skaidri nolasāma politiskā konteksta – iznīcinoša priekš Progresīvajiem, kuru kultūras ministrei Agnesei Lācei, loģiski, trāpīja pirmais trieciens un iespēja viņu tuvākajiem politiskajiem konkurentiem pelnīti panerrot šos lielās politikas pirmziemniekus.

Jaunais finansēšanas modelis varētu būt iznīcinošs ne tikai Žaņa Lipkes muzejam, bet arī trim citiem privāti veidotiem muzejiem – Imanta Ziedoņa, Barikāžu un Mākslinieku savienības. Progresīvie ar vienu šāvienu spējuši nosegt visas Latvijas sabiedrībai vēsturiski, kulturāli un politiski jūtīgākās tēmas, apstiprinot savu visradikālāko kritiķu aizdomas par "tiem kreisajiem", kuriem vēsturiskā atmiņa ir īsa un latviešu kultūra – pārāk nacionālistiska. To visu vēl sajūgt kopā ar absolūti iepriekšparedzamiem apvainojumiem antisemītismā – tas ir jāprot.

To nekavējoties cenšas pasvītrot Progresīvo tuvākie sāncenši par modernu, izglītotu vidusslāņa pilsētnieku balsīm, sākot no koalīcijas vecākā brāļa Jaunās Vienotības, beidzot ar liberālo ārpus Saeimas esošo opozīciju Latvijas attīstībai (LA), kā arī konkurentu uz vietu koalīcijā – Apvienoto sarakstu. Vjačeslavs Dombrovskis (LA) nekavējoties steidza uzsvērt divdomīgu niansi, ka pat Nacionālās apvienības kultūras ministre sākotnēji atbalstījusi valsts budžeta finansējuma piesaisti Lipkes muzejam. "Neticami, ka finansējumu muzejam plāno atņemt Progresīvie. Ja kāds man to teiktu pirms gada – neticētu!" mikroblogošanas vietnē X pirmdienas vakarā raksta Dombrovskis, liekot saprast, ka laikam taču nacionāļiem "antisemītu" tēls piestāvētu vairāk nekā Progresīvajiem.

Un šo, lai arī acīmredzamo politisko, taktiku konkurentiem ir grūti pārmest, ja reiz Progresīvie ir tik apņēmības pilni slīdēt uz katras pašu nomestas banānu mizas un būt par šīs valdības peramajiem zēniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauns faktors vēlēšanās

Laikraksts USA Today nupat veltījis plašu publikāciju tādam jautājumam kā jaunu vēlētāju reģistrēšanās svārstīgajās pavalstīs pirms šāgada 5. novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām, norādot – v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē