Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Propaganda smird, krievu nauda ne?

Latvija jūtas izdarījusi obligāto minimumu, pievienojoties Krimas aneksijai sekojušajām starptautiskajām sankcijām, tagad sevi rod jaunā starptautiskā ampluā, daloties ar ekspertīzi Krievijas propagandas un dezinformācijas atmaskošanā, no kā cietām nākamie pēc Ukrainas. Bet tā ir tikai aisberga virsotne, kuru vismaz latviski lasošajai auditorijai viegli apiet, ignorējot inficētos ziņu kanālus. Problēma ir dziļāka.

Iedomāsimies apzinīgu latviešu politiķi. Pieņemsim, ka viņš nav šāds tāds Saeimas ierindas deputāts, bet, teiksim, Nacionālās drošības komisijas loceklis. No rīta pamodies komfortablā siltumā, kam, visticamāk, ir tiešs sakars ar Krievijas gāzes piegādēm, viņš ar lielu varbūtību ieslēgs televizoru un ilgi spaidīs pulti, līdz izkļūs no Krievijas propagandas un izklaides kanālu blāķa, ko kopā ar vientuļo CNN un BBC sapakojis Latvijas valstij līdzpiederošais (50,99%) Lattelecom. Vakarā politiķis, iespējams, ar sievu dosies uz Krievijas miljonāram Igoram Mališkovam piederošo, biznesa un politiskās elites iecienīto Jūrmalas restorānu 36. līnija. Cik pamatoti šis paraugpolitiķis var just komfortu par savām izvēlēm un vidi, kurā dzīvo? Vai ir racionāls vidusceļš, nekļūstot par apsmieklu kā deputātam Parādniekam, kurš paziņoja, ka atkarību no Krievijas enerģijas piegādēm mazina, neizmantojot liftu?

Apziņa par Krievijas maigās varas ietekmi Latvijā ir apstājusies kaimiņvalsts propagandas kanālu un mehānismu apzināšanā, pagaidām nejaucoties daudz nopietnākā sfērā, biznesa elites komforta zonā – naudas attiecībās ar Krievijas kapitāla investīcijām vai dāsniem rēķiniem par šī biznesa interešu apkalpošanu. Būtu nepieciešama atklāta diskusija ne tikai par informatīvās telpas trauslumu, bet to, cik tālu, ja ne novilkt sarkano līniju sadarbībai ar krievu naudu, tad vismaz apzināt tās dažādos ceļus un formulēt savu attieksmi pret to.

Pagājušajā nedēļā sabiedrībai tika atgādināts par bijušā Krievijas Valsts domes deputāta Eduarda Janakova ģimenei piederošā laikraksta Vesti un tā portāla acīmredzamo artavu Krievijas propagandas izplatīšanā. Taču mediju bizness nav vienīgā Janakova spēļmantiņa Latvijā, viņš ir līdzīpašnieks arī nesen pa ceļam uz prestižo Jūrmalu uzceltajiem tenisa kortiem, un, pat tikai iemetot aci publiski pieejamos uzņēmumu dokumentos, redzams, ka Janakovu pārstāv elitāri advokāti ar pavisam latviskiem uzvārdiem. Arī it kā margināļus, kuri pirms kāda laika, Vladimiram Lindermanam asistējot, centās pārrausties pāri Ādažu poligona mūriem, no apsūdzībām pēc tam aizstāvēja juristi no prominentiem advokātu birojiem. Pat par margināļu provokatoru juridisko pārstāvību kādam jāmaksā, ja ne tieši, tad, iespējams, kompensējot izdevumus caur citu – komerciālu, ar Krievijas kapitālu saistītu – klientu apmaksātajiem rēķiniem.

Sarakstu ar Krievijas naudas ietekmi dažādās biznesa struktūrās iespējams sastādīt pulka garāku nekā Kremļa propagandas kanālu uzskaitījums. Kamēr nav notikusi atklāta diskusija, vai cīnīties ar Krievijas ietekmi visās tās izpausmēs vai pazīt ienaidnieku, bet turpināt to izmantot, iekasējot rēķinus par pakalpojumiem, dažādām atļaujām, tikmēr frontes līnija paliks izplūdusi un aizmugure nepieskatīta.

Top komentāri

nu nu
n
raksts labs un pareizs, bet par augstu grābts. man pirmais jautājums šajā sakarībā ir tāds - kāda mārrutka pēc man piezvanot uz jebkuru uzņēmumu, pat tādiem, kuri pa lielam pieder valstij - latvenergo, rīgas ūdeni, lattelekom utt. u.t.jopr, man ir jāizvēlas (JĀIZVĒLAS!!!!!!!!) kādā es valodā gribu runāt????!!!!!???? aļo, mums ir valsts valoda, bet dzīvojam kā divvalodīgā valstī de facto!!! jāsāk ar pašu mazāko, un jāizbeidz vienreiz šitā cūcība, kur valsts iedzīvotājiem jāspaida telefona pogas, lai neklausītos krievu valodu. kāds no jums iedomājas identisku situāciju kaut ASV? jāsāk ar pašu elemtārāko un ikdienišķāko, un tad var domāt tālāk, ko darīt ar to, ka krievi te biznesu bīda.
Koreiko
K
nav īpaša starpiiba lembes naudas smakai no krieva naudas smirdoņas
zvirbulēns
z
Virsraksts prasa korekciju, pareizāk būtu "Propaganda smird, krievvalodīgo nauda nē?" Krievijas lielākā problēma ir ne krievi, kas apspiesti Krievijā, bet krievvalodīgo masas. KF asimilējusi tik daudz tautu, pārvēršot tās krievvalodīgo masā, ka paši krievi Krievijā jau smok no šo pelēko vergu bara. Tas pats Latvijā! Ne krievi te taisa lielas problēmas, bet gan krievvalodīgie, kuru zaudējuši savu tautību, identitāti, kultūru, pieņēmuši krievu valodu kā saziņas valodu, bet paši palikuši bidlo līmenī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē