Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Riekstiņa: Par naudu un atbildību

Nesen Finanšu ministrija paziņoja, ka viena no tās prioritātēm ir cīņa pret ēnu ekonomiku. Sabiedrībai šo prioritāti pamanāmu jau padarījusi kampaņa, kurā ietverts sauklis Dots devējam atdodas. Nevar noliegt, Latvijā ēnu ekonomika ir būtiska problēma.

Ekonomikas analītiķis Arnis Sauka, kurš atšķirībā no daudziem citiem ekspertiem pārstāv nevis banku sektoru, bet gan akadēmisko vidi, uzsver, ka pētījumi rāda – 80–90% iedzīvotāju iesaistīti aplokšņu algu saņemšanā, bet aptuveni 85% uzņēmumu slēpj peļņu. Arī ēnu ekonomikas apmērs pret IKP ir iespaidīgs – 23,8%, liecina dati par 2013. gadu. 

Par problēmas cēloņiem eksperti jau salauzuši ne mazums šķēpu, bet diskusija nav uzskatāma par pabeigtu. Tā, piemēram, ēnu ekonomikas jūtamā klātbūtne Latvijā bieži tiek skaidrota ar postsovetisko mantojumu, bet šis arguments tiek apstrīdēts, norādot, ka ēnu ekonomika ir nopietna problēma arī dažā Dienvideiropas valstī, kurai sovetiskā ideoloģija pat tuvumā nav bijusi.

Par pieteikto karu ēnu ekonomikai jāsaka: protams, atbildīgajām institūcijām pret nodokļu nemaksāšanu un pelēkās naudas apriti ir jācīnās. Iedzīvotājiem nodokļi ir jāmaksā normatīvajos dokumentos paredzētajā kārtībā un apjomā, un tas nav apstrīdams. Taisnība ir arī finanšu ministram Jānim Reiram, kurš Dienai sacīja, lai mazinātos ēnu ekonomika, jāmainās sabiedrības domāšanai. Tomēr pašreizējā mudinājumā iedzīvotājiem mainīt domāšanu un, piemēram, pieprasīt čekus par visiem pirkumiem, novārtā atstāts kāds svarīgs aspekts, respektīvi, tas, ka jāmainās un atbildīgākai jākļūst arī tai sabiedrības daļai, kura atalgojumu saņem no nodokļos samaksātās naudas. Pagaidām laiku pa laikam dzirdam par nodokļu maksātāju naudas tērēšanu diskutablas lietderības ārpakalpojumu apmaksai, ne īpaši racionāliem komandējumiem un pasākumiem. Uz to, ka šāda tendence pastāv, uzmanību vērsusi arī Valsts kontrole.   

Tāpēc varētu vēlēties, lai cīņa pret ēnu ekonomiku liktu visiem, kuru darbs tiek apmaksāts no nodokļos iekasētās naudas, izjust lielāku cieņu pret apzinīgajiem nodokļu maksātājiem un atcerēties, ka pienākumi, par kuru veikšanu alga tiek maksāta no tās pašas godprātīgo nodokļu maksātāju naudas, jāpilda atbildīgi. Turklāt, kā uzsver Sauka, "ēnu ekonomika nav tikai privātā sektora problēma, tajā iesaistīts arī valsts sektors". Lai tiešām saruktu ēnu ekonomika, jāmainās visas sabiedrības domāšanai, ar uzņēmēju un privātajā sektorā strādājošo domāšanas maiņu vien būs par maz. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē