Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Taizemes nebeidzamā krīze

Uz daudzu starptautiski nozīmīgu notikumu fona bez īpašas ievērības ir palikusi varas maiņa Taizemē, par kuras premjerministri pagājušajā nedēļā kļuva šīs valsts vēsturē paša skandalozākā bijušā premjera, miljardiera Taksina Činavata meita – 37 gadus vecā Petongtarda Činavata.

Pēc skaita 31. un Taizemes vēsturē pati jaunākā premjere ir jau trešā Činavatu dinastijas pārstāve šajā postenī, bet viņas nonākšanai amatā ir interesanta priekšvēsture.

2023. gadā notikušajās valsts parlamenta apakšpalātas vēlēšanās par uzvarētāju, gan neiegūstot absolūto vairākumu, kļuva opozīcijas partija Kustība uz priekšu, kuras viens no būtiskiem priekšvēlēšanu solījumiem bija mainīt drakoniskās valsts likumu normas par karaļa cieņas un goda aizskaršanu. Činavatu ģimenes partija Pheu Thai palika otrajā vietā.

Oficiālā versija par turpmāko valdības veidošanas procesu skan, ka Kustībai uz priekšu nav izdevies iegūt nepieciešamo atbalstu, toties tas izdevās Pheu Tai, kuras pārstāvis Srets Tavisins kļuva par Taizemes 30. premjerministru. Pēc tam, kad atklājās, ka Tavisins ministra amatā nozīmējis iepriekš krimināli sodītu advokātu, Konstitucionālā tiesa (KT) atstādināja viņu no amata, bet par valsts vadītāju tika ievēlēta Činavata. Tāpat KT pieņēma lēmumu likvidēt Kustību uz priekšu – par necieņas izrādīšanu karalim.

Aiz oficiālās versijas tikmēr slēpjas gluži vai šekspīriskas kaislības. Kustībai uz priekšu bija visas iespējas izveidot valdību, taču tās nākšanu pie varas kopīgiem spēkiem apturēja Taizemes Senāts (parlamenta augšpalāta, kuras deputātus ieceļ kopumā 20 "sociālās grupas"), Konstitucionālā tiesa un vēl arī valstī ļoti ietekmīgā bruņoto spēku vadība. Kā tiek uzskatīts, piesolot kārtējo militāro puču, lai gan publiski, protams, tika apelēts pie karaļa goda un cieņas.

Vienīgais ieguvums no šīm peripetijām bija lēmums turpmāk valdības apstiprināt tikai parlamenta apakšpalātā, neprasot Senāta piekrišanu, kas tiek uzskatīts par soli demokrātijas virzienā. Tiesa, galvenokārt simbolisku, jo iespējas bloķēt valdības lēmumus Senātam neviens liegt negrasās.

Turklāt nekas no iepriekšminētā Taizemei nav jauns vai neparasts. Dažādas intensitātes iekšpolitiskā krīze valstī turpinās jau ilgu gadu garumā, un šie notikumi ir tikai krīzes kārtējās izpausmes. Nākamais posms šādos gadījumos parasti ir militārs pučs, kamdēļ nepavisam nebūs pārsteigums, ja valsts galvaspilsētas Bangkokas ielās tuvāko pāris gadu laikā atkal parādīsies tanki un bruņumašīnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drona krīzes politiskā trajektorija

Nenoliedzu arī savu vainu, ka, teju nedēļu pamatoti ķidājot un analizējot mūsu aizsardzības resora katastrofālo nespēju ticami un saprātīgi izskaidrot incidentu ar Latgalē nokritušo Krievijas dron...

Debates bez uzvarētāja?

Otrdienas vakarā (agrā trešdienas rītā pēc Latvijas laika) Filadelfijā notika, visticamāk, vienīgās televīzijas debates starp demokrātu un republikāņu kandidātiem uz ASV prezidenta amatu novembra ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē