Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal normalizēt attiecības ar Rietumiem.

Par šādu Irānas prezidenta vēlmi liecina virkne citu viņa izteikumu, kā arī fakts, ka par Pezeškiāna viceprezidentu stratēģiskajos jautājumos ir kļuvis bijušais Islāma Republikas ārlietu ministrs Džavāds Zarīfs, kurš ir zināms kā galvenais 2015. gada Irānas kodolvienošanās (kodolprogrammas ierobežošana apmaiņā pret virknes sankciju atcelšanu) autors, kā arī ar iestāšanos pret Teherānas tuvināšanos ar Pekinu un jo īpaši ar Maskavu. Tā kā viceprezidenta postenis Irānas hierarhijā ir pakāpi augstāks par ministra posteni, Zarīfa iecelšana šajā amatā nozīmē paaugstinājumu.

Liberālās nometnes pārstāvis Pezeškiāns par valsts prezidentu, jāatgādina, tika ievēlēts šā gada jūlijā, pēc tam kad helikoptera katastrofā bojā gāja viņa konservatīvais un antirietumnieciski noskaņotais priekštecis Ibrāhīms Raisi. Līdz ar Pezeškiāna stāšanos amatā Irānas ārpolitika vārdos ir kļuvusi jūtami mazāk antirietumnieciska, kas jau ir raisījis klusas cerības, ka Teherāna varētu atkal pārorientēties Rietumu virzienā.

Galvenais šādu cerību iemesls ir ekonomiskās problēmas, kuras lielā mērā ir Rietumu noteikto sankciju rezultāts un kuru dēļ valstī pastāv salīdzinoši plaša neapmierinātība ar konservatīvo politiku.

Ja Irāna izšķirtos par ārpolitisko prioritāšu nomaiņu, šāds solis kļūtu par jūtamu triecienu Rietumu galvenajiem ģeopolitiskajiem konkurentiem. Tostarp tādēļ, ka Teherāna pēdējo gadu laikā ir pievienojusies visām galvenajām nerietumu organizācijām un kļuvusi par vienu no būtībā antirietumnieciskās alianses kodola valstīm.

Cits jautājums, ka iepriekš minētā varbūtība ir drīzāk teorētiska. Pirmkārt jau Irānas prezidents nav pati augstākā valsts amatpersona, bet vairāk līdzinās vēlētam premjerministram. Irānas augstākais līderis tikmēr ir ajatolla Alī Hāmenejī, kurš neslēpj savas antipātijas pret Rietumiem, lai gan pieļauj arī pragmatisku sadarbību ar tiem. Ne mazāk svarīgi, ka liela ietekme valstī ir arī Islāma revolūcijas sargu korpusam (vairākās rietumvalstīs atzītam par teroristisku organizāciju), kura locekļu uzskati ir izteikti konservatīvi un antirietumnieciski. Ir vēl arī citi iemesli, kuru dēļ var uzskatīt, ka nekas vairāk kā tikai īslaicīga un pragmatiska sadarbība ar Rietumiem no Teherānas nav gaidāms.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē