Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ļoti interesanti būs pavērot lomu sadalījumu, aktivitāti un akcentus

Uzticības avanss

Egils Levits Valsts prezidenta vēlēšanās uzvarēja pārliecinoši, saņēma Latvijai netipiski lielu politiskās uzticības avansu. Runājot sporta terminoloģijā, ātri izvirzījās vadībā un visu distanci pārliecinoši noturēja vadību, neatstājot konkurentiem ne mazākās izredzes pietuvoties.

Šobrīd negribas skriet ratiem pa priekšu ar vērtējumiem, analizēt politiskās pozas un simbolismus, kas izriet no pirmsievēlēšanas intervijām, jo viss sarunātais tomēr bija kampaņas sastāvdaļa, lai gan interesantā tur nav maz, tostarp tēmas, kur jaunā prezidenta viedoklis visnotaļ radikāli atšķiras no viņu ievēlējušo politisko spēku viedokļiem. Taču ir dažas būtiskas nianses, kuras acīmredzamas jau šobrīd un kuras var un noteikti mainīs gadiem ierasto lietu kārtību.

Levita ievēlēšana vispirms ietekmēs Latvijas ārpolitiku. Nav runa par kursu, bet gan izpildītājiem. Gadiem ārlietas bija Edgara Rinkēviča monopols, ja tā var teikt.

Neviens no trim prezidentiem (Valdis Zatlers, Andris Bērziņš, Raimonds Vējonis) pēc Vairas Vīķes-Freibergas nebija ne spējīgs, ne ieinteresēts būt šajā ziņā aktīvs, runāt vienā līmenī ar Eiropas un pasaules varenajiem. Esmu diezgan pārliecināts, ka Levits būs aktīvs ārpolitikā. Turklāt acīmredzami ar ārlietām labprāt nodarbojas arī pašreizējais premjers Krišjānis Kariņš, kuram tas atšķirībā no priekšgājējiem Māra Kučinska un Laimdotas Straujumas gan padodas, gan interesē. Šāda situācija Latvijā ir unikāla, tāpēc ļoti interesanti būs pavērot lomu sadalījumu, aktivitāti un akcentus Latvijas ārpolitikā tieši no šādas perspektīvas.

Minētā situācija nav ne laba, ne slikta. Tāda tā vienkārši ir. Taču fakts, ka esošās reālpolitikas nianses (tostarp ekonomisku grupējumu kontekstā) var kādā brīdī būt gan premjera, gan jaunā prezidenta problēma, ir acīmredzams.

Otrkārt, Levits ir jaudīga, harismātiska, pašpietiekama personība, kura ikdienā nav saskārusies ar vietējām sīkmanīgajām politiskajām intrigām. Pasaules skatījums ļauj cerēt, ka Levits spējīgs izvēdināt vietējo politisko smaceni visās izpratnēs un atgriezt ticību politikai, kura iestrēgusi starp rīkojumu Nr. 2 un kartona "bezkompromisa tiesiskumu". Latvijas politika nav tikai balta vai melna, tajā nedarbojas tikai labie pret sliktajiem, ir milzum daudz starptoņu, un Levita publiskā retorika jau ļauj raudzīties ar piesardzīgu optimismu.

Un, treškārt, šķiet, simptomātiska Latvijas pēdējo prezidentu kaite bijusi nespēja noformēt ilgstoši darboties spējīgu komandu. Arī Vējonis tika ievēlēts vispārējā eiforijā, turklāt gan Levita tagad, gan Vējoņa toreizējos karsējos saskatāmas zināmas līdzības. Analizējot, kā aizejošais prezidents faktiski visu prezidentūras laiku mocījās ar tuvējo loku, kas faktiski bija viens no viņa neveiksmju cēloņiem, Levitam ir visas iespējas neuzkāpt uz tiem pašiem grābekļiem. 

Top komentāri

UZTICĪBAS AVANSS
U
katram vienam šajā saulē ir tam atvēlētais laiks. Un vislielākā kļūda ir kādam iedomāties, ka viņam atvēlētais laiks top LIETDERĪGĀK izmantots (Gatis Madžiņš), kā kāda cita (Edgars Rinkēvičš), jo TEV NEBŪS TAVAM BRĀLIM GODU LAUPĪT, kā citēts cilvēces morāles kodeksa Rokasgrāmatā.
Itamars Toledano
Žultaina parasti esat jūs - Margas Rēta, bet - Kiršteins - lietišķs un konkrēts. Kā gan citādi, lai OBJEKTĪVI attaino prezidentu odiseju valstī? Vai tīksminoties un jūsminoties Kurts-Mālers stilā? Atceraties, kaut vai, vienu no pirmajiem VVF dekrētiem, par zāļu cenas iesaldēšanu Latvijā, un papētiet, kāpēc, kur un kad šis dekrēts beidza savu darbību! Tas jums lieliski palīdzēs rozā briļļu noņemšanai, jo nekas tā neutrauc kā PATIESĪBA.
rūgtā patiesība
r
Ārpolitikā vairs nav 90.tie. Latvija ir stabila valsts ar stabilu valsts iekārtu un institūcijām, iekļāvusies sistēmā, kur prezidentiem un monarhiem āelrlietās ir maza un gk. ceremoniāla loma. Piemēram, ES struktūrā parlamentāras republikas prezidentam nav jāapmeklē pilnīgi neviena sanāksme nekādā līmenī. Lai Levits varētu pienācīgi pildīt ceremoniālas funkcijas ārlietās, viņam vispirms jāsakopj āriene in jāapgūst normālas manieres: nepārtraukt sarunu biedru, uzrunās iekļauties atvēlētajā laikā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē