Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eksperts: Turpmākais atkarīgs no tā, vai KPV LV uzmetīs Bordānu

Turpmākās valdības veidošanas sarunas atkarīgas no tā, vai partija KPV LV "uzmetīs" Ministru prezidenta amatam izvirzīto Jāni Bordānu un viņa pārstāvēto Jauno konservatīvo partiju (JKP), aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Ņemot vērā valdības veidošanas gaitā radušos sarežģījumus, kā arī politisko spēku paziņojumus par attiekšanos startēt viena vai otra vadītā valdībā, patlaban ir būtiski nodrošināt iespējamo vairākumu, norādīja Skudra. Viens no tādiem varētu rasties, ja tā dēvētajam partiju apvienības Attīstībai/Par! (A/P!) politiķa Arta Pabrika "četriniekam", kura sastāvā ir arī nacionālā apvienība, Jaunā vienotība un Zaļo un zemnieku savienība, savā pusē izdotos pārvilināt KPV LV, kas gan iepriekš apliecināja atbalstu Bordāna veidojamajam Ministru kabinetam.

Politologs uzsvēra, ka pašlaik vērojamā situācija atgādina balsojumu par Saeimas priekšsēdētāju, kur vienā pusē kopā balsoja JKP un KPV LV, bet otrā - "Pabrika četrinieks".

Skudra atgādināja, ka vēl pirms vēlēšanām "nopludinātajā" KPV LV politiķu Artusa Kaimiņa un Alda Gobzema telefonsarunā Gobzems mudināja sadarboties arī ar tām partijām, kuras šiem politiķiem īsti nepatīkot, jo tas esot veids, kā iekļūt koalīcijā. Gobzems toreiz Kaimiņam esot teicis, ka ir "jāmāk sastrādāties arī ar blēžiem", atmiņā atsauca eksperts.

Līdz ar to tieši KPV LV pārvilināšana "Pabrika četrinieka" pusē varētu pavirzīt valdības veidošanas sarunas, uzskata Skudra.

Vienlaikus eksperts uzsvēra, ka valdības veidošanas sarunas atkarīgas arī no tā, kuru kā nākamo Ministru prezidentu amata kandidātu izvirzīs Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Skudras ieskatā politiskajiem spēkiem, kas paziņojuši par izstāšanos no pašlaik notiekošajām valdības veidošanas sarunām, Vējonim būtu jāpiedāvā alternatīvie kandidāti, kuriem būtu potenciāls nodrošināt vairākuma atbalstu un rezultātā izveidot valdību.

Skudra norādīja, ka, iespējams, Bordāns un viņa pārstāvētā partija turpmākajās valdības veidošanas sarunās varētu arī nepiedalīties, tādējādi veidojoties situācijai, ka 13.Saeimas opozīcijā varētu palikt "Saskaņa", kas jau sākotnēji netika iesaistīta valdības veidošanas sarunās, kā arī JKP, kurai pēc Vējoņa aicinājuma valdību izveidot nebūs izdevies.

Tāpat būtiski saprast, vai politisko spēku iepriekš novilktās "sarkanās līnijas" par virkni savstarpējo pretrunu nav pārvaramas.

Kā ziņots, apvienība A/P!, Nacionālā apvienība un Jaunā Vienotība nolēmušas izstāties no JKP vadītajām valdības veidošanas sarunām.

A/P! aicina Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nominēt citu premjera kandidātu.

Top komentāri

Mazākuma valdība vai jaunas vēlēšan
M
Izskatās, ka būs vai nu mazākuma valdība vai jaunas vēlēšanas
Konkurences padome
K
Kāpēc eksperts neapskata iespēju, ka šodienas paziņojums par nepiedalīšanos Bordāna valdībā bija PA, NA un JV saskaņots demaršs.
UZMETOT Bordānu,
U
PAŠI SEVI uzmetīs. Ar ko tad KājmīžPieder Vara valdīs - ar idiotu par pezidentu, ar noziedznieku par premjeru, ar burbuļmāti par finanšu ministri, ar ciklopu par zemkopības ministru un ar Zaķutīstavu par kultūras ministru?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē