Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krauklis: Pašvaldībām būtu jāļauj par maksu uzņemt pasažierus skolēnu autobusos

Valstij būtu jāļauj pašvaldībām par maksu uzņemt pasažierus skolēnu autobusos, komentējot Satiksmes ministrija (SM) ierosinājumu ieviest iespēju pašvaldībām iesaistīties reģionālo sabiedriskā transporta pārvadājumu līdzfinansēšanā, aģentūrai LETA pauda Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Novada vadītājs skaidroja, ka jau pašlaik pašvaldības iegulda lielus līdzekļus, lai nodrošinātu skolēnu pārvadāšanu.

"Mums nav atļauts uzņemt skolēnu autobusos citus pasažierus, bet realitāte ir cita. Ja tantiņa stāv ceļa malā un "balso", šoferis ir cilvēcīgs un paņem, aizved viņu līdz Valkai. Jā, formāli tas ir pārkāpums, bet mēs pieveram uz to acis. Autobusu reisi daļēji ir tukši tieši tāpēc, ka autobuss brauc vienu reizi pēcpusdienā, laikā, kad cilvēkam vairs nav ko darīt pilsētā," uzskata Krauklis.

Pēc viņa domām, risinājums būtu ļaut pašvaldībām par maksu skolēnu autobusos uzņemt arī citus pasažierus, jo skolēnu pārvadājumi pašvaldībai jānodrošina jebkurā gadījumā. Taču pret šo ieceri jau agrāk iebildusi gan Valsts kontrole, gan pārvadātāji, norādot uz konkurences kropļošanu. Savukārt SM iniciatīvai līdzfinansēt jaunus reisus pašvaldībām nav līdzekļu, pauda Krauklis.

Tāpat, lai taupītu līdzekļus, pēc novada vadītāja domām, varētu centralizēt iepirkumus. "Ja pašvaldībām gadā nepieciešami 50 autobusi, jārīko viens iepirkums, un tad arī cena tad būs pavisam cita," uzskata Krauklis.

Nesen Sabiedriskā transporta padome nav atbalstījusi Valkas novada domes ierosinājumu atklāt jaunu maršrutu Valka-Kalnaine-Gaujiena, un pašvaldība gatavojas vērsties ar jaunu lūgumu, šajā maršrutā aicinot ieviest vismaz transportu pēc pieprasījuma. Situāciju, kad no Zvārtavas uz Valku var tikt tikai divas reizes nedēļā, turklāt iedzīvotājiem neērtā laikā, Krauklis sauc par nonsensu.

Tāpat pašvaldība vēlas, lai tiktu nodrošināts jauns tiešais maršruts no Valkas uz Alūksni.

Jau vēstīts, ka SM sagatavotais likumprojekts paredz noteikt valsts garantēto pakalpojumu apmēru dotējamo maršrutu segmentā, komerciālo jeb valsts nedotēto maršrutu veidošanas iespējas, pasūtītāja tiesības ieviest bezmaksas sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālās nozīmes maršrutos un iespēju pašvaldībām iesaistīties sabiedriskā transporta pakalpojumu līdzfinansēšanā.

Ziņots arī, ka Sabiedriskā transporta padome nav atbalstījusi Valkas novada domes un Gaujienas internātpamatskolas ierosinājumu atklāt jaunu maršrutu Valka-Kalnaine-Gaujiena. Krauklis uzskata, ka šis "lēmums kārtējo reizi apliecina, ka valdības solījumi skolu tīkla sakārtošanu sinhronizēt ar sabiedriskā transporta kustību ir tukši solījumi".

"No 1.septembra Ozola skola ir slēgta, bet par audzēkņu nogādāšanu uz citām skolām jārūpējas tikai pašvaldībai, kas nav pareizi. Arī iespēja iedzīvotājiem saņemt pakalpojumus novada centrā izrādās nesvarīga," pauda domes priekšsēdētājs.

 

Top komentāri

.
.
Šāda idejā Latvijā nav realizējama- lai pašvaldība to darītu, vajadzēs uberkrutus kases aparātus, sertificētus autobusus, GPS sistēmas, licencētus kasierus un ko tik vēl ne! Latvijas kampēji aizstāv savu pasažieru pārvadāšanas biznesu ļoti rūpīgi, tāpēc neviens nekur vests bez viņu ziņas netiks. Sistēma nav domāta cilvēku dzīves uzlabošanai.
Latvijastēls
L
Es nezinu nevienu vietu tuvākajā 100km rādiusā, no kuras sabiedriskais transports nodrošinātu cilvēku nokļūšanu uz darbu. Toties viņi izjusti naivi brīnās par pasažieru trūkumu.
Lauciniece
L
Jā!!! Ideja ir ļoti laba! Ne tikai šajā konkrētajā novadā, bet arī citur Latvijā,kur ar sabiedrisko transportu ir pagrūti! Piemēram Ventspils novadā arī ir vairākas vietas kur šis risinājums būtu lieliska iespēja cilvēkiem nokļūt no dzīves vietas līdz "punktam"B"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē