Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lieldienu vigīlijā uzsver stabilas ģimenes nozīmi

Ar Lieldienu vigīliju jeb vakara Svēto Misi 20. aprīļa vakarā iesākās Kristus augšāmcelšanās svētki. Uzrunājot klātesošos Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs savā sprediķī uzsvēra stabilas ģimenes nozīmi personības veidošanās procesā.

Katoliskajā Baznīcā Lieldienu vigīlijā tradiconāli tiek lasīti deviņi Svēto Rakstu lasījumi. Pirmais no tiem – stāsts par pasaules radīšanu, Ādamu un Ievu – ieskicē ģimeni Dieva plānā, norādīja arhibīskaps, kurā “vīra un sievas attiecības bija mīlestības pilnas, viņi bija uzticīgi viens otram. Šī ģimene bija droša vide bērniem”.

Līdz ar cilvēka izvēli sagrēkot, mainot nospraustās labā un ļaunā robežas, sākas ģimenes krīze. “Vīrs sāk vainot sievu un sieva vīru. Vīrs sāk kašķēties ar sievu un abi manipulē ar bērniem, lai nostiprinātu savas pozīcijas un gūtu virsroku pār savu otro pusīti.”

Savā sprediķī arhibīskaps atsaucās arī uz Lielajā Piektdienā notikušo Ekumenisko Krusta ceļu, kurā caur pārdomām un personiskiem dzīves stāstiem tika apcerēta atstumtības problēma. “Vairākas reizes dzirdējām liecības par to, cik dziļu ievainojumu bērnu sirdīs atstāj vecāku šķiršanās, nerunājot jau nemaz par to situāciju, kad bērns jau no paša sākuma aug tikai ar vienu no vecākiem, vai pat vispār bez vecākiem – bērnu namā vai ar kādu no radiniekiem. Šķiršanās kā ievainojumu cēlonis – bērniem, bet arī katram no vecākiem, kas projicējas pēc tam arī uz apkārtējiem.” Statistika liecina, kā norādīja Stankevičs, ka 2017. gadā Latvijā uz 1000 noslēgtām laulībām pretī bijušas 452 šķirtas laulības.

Turpinājumā arhibīskaps pievērsās Dieva piedāvātajai alternatīvai, ko atklāj citi Svēto Rakstu lasījumi. Viens no tiem ir Dieva apsolījums Ecehiēla grāmatā: “Es došu jums jaunu sirdi un jūsos iedvesīšu jaunu garu. Un Es izņemšu akmens sirdi no jūsu krūtīm un došu jums miesas sirdi, un iedvesīšu jūsos savu Garu.” Tieši šo pārdabisko pārveidi viņš norādīja kā risinājumu sarežģītās situācijās, arī ģimenēs, kurās tiek piedzīvota attiecību krīze. Dieva dotais iekšējais spēks ļaus mīlēt vienam otru, nemēģinot dominēt, vainot vienam otru.

Šī mīlestība neattiecas tikai uz attiecībām ģimenē. “Mīlēt savus kaimiņus, mīlēt savu priekšnieku, kurš reizēm nešķiet tāds, kādam viņam vajadzētu būt, vai arī – mīlēt savus padotos. Bez Svētā Gara spēka, bez Augšāmceltā Kristus mīlestības palīdzības tas nav iespējams.” Sveicot Kristus augšāmcelšanās svētkos, arhibīskaps novēlēja cerību un drosmi pārveidot pasauli atbilstoši Dieva aicinājumam.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Vai tad kāds no kautrīgajiem "luturiem" arī bildīs kādu vārdu?
Zbigņevs Stankevičš
Z
Ja man būtu jāpauž personiskais viedoklis (bet teoloģiskos jautājumos to darīt nebūtu gudri), tad, manuprāt, no tāda NEJAUKAPRAVEŠA, kas ir KĀRĪBĀS KAISTOŠS un OBLIGĀTA CELIBĀTA NOMOCĪTS, nekāda STABILA ģimene SANĀKT vairs nevar. Drīzāk jau kāds elles pakts.
Pravietisnejaukais
P
Stabilas ģimenes varētu sanākt, ja kārībā kaistošajiem, obligātā celibāta nomocītajiem Romas katoļu priesteriem beidzot atļautu doties laulībā. Interesanti būtu dzirdēt Zbigņeva personīgoviedokli par šo tēmu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē